Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ.ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΤΗΝ!

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Κική Δημουλά

Είπε κάτι η ποιήτρια Κική Δημουλά για τους

μετανάστες που «καταχρώνται» τα τσιμεντένια κουτιά και δάπεδα της Κυψέλης και σηκώθηκε σκόνη από φωνές , κλάματα, αποκαθηλώσεις και κατάρριψη ιδεατής εικόνας και πάει λέγοντας. Όχι τόσο για το κακό περιεχόμενο της κουβέντας που ξεστόμισε όσο γιατί οι ποιητές, οι ηθοποιοί, οι ζωγράφοι, οι μουσικοί και όλο το καλλιτεχνικό συγγενολόι δεν έχει κανένα δικαίωμα να ξεμακραίνει από τους  πάγιους κανόνες ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας. Σε τι διαφέρει η Δημουλά από αυτούς που σε στιγμή ανύποπτη ή προβλέψιμη καθημερινά αλυχτούν για το «κακό ριζικό της Ψωροκώσταινας»; Και κοιτούν με την πιο δηλητηριώδη κόχη του ματιού τους άτυχους μετανάστες που προσπαθούν να εισπνεύσουν λίγο αέρα στην ηλιόλουστη χώρα μας. Διαφέρει στον τίτλο. Αυτή είναι ποιήτρια και είναι και «επώνυμη» ( τι κακός χαρακτηρισμός). Οι άλλοι είναι «ανώνυμοι» και ενίοτε κακομοίρηδες. Είναι άνθρωπος με ελαττώματα. Απλά επειδή μετράει χρόνια «αγιοσύνης» και «τελειότητας» θα μπορούσε να ρεγουλάρει την ελευθεροστομία της. Υπάρχουν άνθρωποι που κρέμονται από τα χείλη της και δεν είναι καιρός για τέτοιες «συμφωνίες».

Και ένα σχόλιο  (άσχετο με το ζήτημα της Δημουλά): Δεν ξέρω από πότε συνηθίζεται η ευκολία στους χαρακτηρισμούς, αλλά είναι κάκιστο να έχουμε γεμίσει από ανθρώπους που αυτοσφραγίζονται ποιητές τη στιγμή που εμπεριστατωμένα μεγαθήρια της εγχώριας ποίησης κόπιασαν δισεκατομμύρια ωρών για να τους αποκαλέσει η ιστορία «ποιητές». Ακούω παντού  ο ποιητής, η ποιήτρια. Και είναι σαν να εννοείται «ο αλάθητος θεός», «η αλάθητη θεά»…


Χρύσα Φωτοπούλου

Comments   

 
Kg
0 #1 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ.ΣΥΓΧΩΡΕΣΤ Ε ΤΗΝ!Kg 2013-05-07 22:05
Επιτέλους, διαβάζω κι ενα σχόλιο ισορροπημένο και αντικειμενικό και με επιχειρήματα, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους...
 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO