Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο Φρανκενστάιν είναι εδώ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

 

ΤO 1979 κάποιοι Γάλλοι δημοσιογράφοι ρωτούν τον Μάνο Χατζιδάκι: «Ποιοι θα κυβερνήσουν μελλοντικά στην ενωμένη Ευρώπη;».
«Ελπίζω για τους επερχόμενους, μια δημογεροντία του πνεύματος κι όχι η αγία αποστολική οικογένεια του πρίγκιπος Φρανκενστάιν», απαντά.


Ο Φρανκενστάιν ήρθε, όμως, κι εμείς τον συνηθίσαμε. Συνηθίσαμε τον φασισμό στην καθημερινότητά μας. Οι φασίστες συνεχώς προκαλούν, με το πρόσχημα αντίδρασης σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν τα συμφέροντά τους. Φροντίζουν να κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν, για να εδραιώνεται η πρόκληση. Με τη σιωπή των πολλών. Όμως δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δε μας μοιάζουν - πίστευε ο παλιός ΕΠΟΝίτης, που οι Χίτες το ’44 του είχαν σπάσει τα δόντια στο Παγκράτι. Kινδυνεύουμε από αυτούς που μας «περιφρουρούν», καταδιώκοντας αυτούς που δεν μας μοιάζουν.

  Άρα, η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του Κτήνους που περιέχουμε;
«Είναι η Παιδεία», έλεγε ο Μάνος. «Η αληθινή, όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση, η πληροφορία χωρίς κρίση, χωρίς ανήσυχη, αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Η Παιδεία που δεν εφησυχάζει, ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια, αλλά πολλαπλασιάζει ερωτήματα και ανασφάλεια».


Ναι, αλλά αυτή η Παιδεία, δεν ευνοείται από τις κυβερνήσεις, γιατί δεν συμφέρει. Και δεν συμφέρει γιατί δημιουργεί σκεπτόμενους, ελεύθερους κι ανυπότακτους πολίτες.
Άχρηστους για το ευτελές παιχνίδι της πολιτικής.
Και επικίνδυνους για το Κτήνος.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO