Παρά την συγκινητική ανταπόκριση
του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα να καταβάλλει άμεσα την οφειλόμενη επιχορήγηση της «νέας ΣΚΗΝΗΣ» του Λευτέρη Βογιατζή και μάλιστα επαυξημένη, ώστε να καλυφθούν και τα έξοδα ταφής του μεγάλου καλλιτέχνη, όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί τα έξοδα, αλλά και λίγο πριν το μνημόσυνό του, έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.
Μέχρι στιγμής -σύμφωνα με μαρτυρίες του εξαίρετου τελετάρχη Δημήτρη Μύστρα- μονάχα δυο φίλοι του Λ. Βογιατζή, (ο ένας, επί χρόνια βοηθός του, που του συμπαραστάθηκε ανιδιοτελώς, σε όλη τη διάρκεια της ασθένειάς του, συνοδεύοντας τον καθημερινά σε νοσοκομεία, ειδικές θεραπείες και καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που δημιουργούσε η κατάστασή του και η άλλη, αγαπημένη παιδική του φίλη), έχουν καλύψει μέρος των εξόδων της ταφής, την οποία όφειλε να αποπληρώσει η εταιρία, της οποίας καλλιτεχνικός διευθυντής υπήρξε ο Λευτέρης Βογιατζής, κάτι όμως, που δεν έχει πράξει ακόμη.
ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ;
Παράλληλα κάποιοι -παρά την δημοσίευση στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, της ανακοίνωσης για την τέλεση του μνημοσύνου του το Σάββατο 8/6 στις 8 το πρωί, στη Μονή Ασωμάτων Πετράκη (Ι. Γενναδίου) στο Κολωνάκι, διοργανώνουν ...άλλη μέρα και ώρα, αλλού, έτερο μνημόσυνο , μη σεβόμενοι την φυσική οικογένεια και τον κληρονόμο του, ανιψιό του αδελφού του Σταμάτη. (Κρυμμένη μεταφυσική, ότι και τα δυο αδέρφια έφυγαν κατά τη διάρκεια παραστάσεων του Χάρολντ Πίντερ της "νεας ΣΚΗΝΗΣ"; Ο Σταμάτης έφυγε κατά τη διάρκεια των παραστάσεων "Τέφρα και σκιά" το 2000.)
Ένα ακόμη περίεργο είναι ότι, ενώ υπήρχαν σαφείς οδηγίες του εκλιπόντος -όπως με πληροφορούν οι πραγματικά κοντινοί του άνθρωποι- η ταφή να προφυλαχθεί από τηλεοπτικά συνεργεία και να απαγορευτεί να τραβηχθούν από οποιοδήποτε τηλεοπτικό ή άλλο μέσο φωτογραφίες και βίντεο, από την 4ωρη τελετή στο Θέατρο της ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ), όλα αυτά συνέβησαν και μάλιστα στην υπερβολή τους. Ποιοί και γιατί το επέτρεψαν και δεν σεβάστηκαν την τελευταία του επιθυμία;
Υ.Γ. Και κάτι ακόμη ακατανόητο.. Στην τελευταία μας συνέντευξη, στο σπίτι του στα Εξάρχεια, μου είχε μιλήσει με θερμά λόγια για την εξαίρετη μετάφραση του παιδικού του φίλου ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Την είχε χαρακτηρίσει " μνημείο του σύγχρονου ελληνικού ποιητικού λόγου". Είναι κρίμα που δεν ενσωματώθηκε στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών μια ανάγνωση από τους ηθοποιούς, που είχε επιλέξει για το ανέβασμα του Οιδίποδα Τυράννου στο Παλιό Μουσείο της Ακρόπολης ή σε άλλο χώρο του Φεστιβάλ.
Onlytheater
*Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Βαρουχάκη