Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ;

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Λευτέρης Βογιατζής

Παρά την συγκινητική ανταπόκριση

του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα να καταβάλλει άμεσα την οφειλόμενη επιχορήγηση της «νέας ΣΚΗΝΗΣ» του Λευτέρη Βογιατζή και μάλιστα επαυξημένη, ώστε να καλυφθούν και τα έξοδα ταφής του μεγάλου καλλιτέχνη, όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί τα έξοδα, αλλά και λίγο πριν το μνημόσυνό του, έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής -σύμφωνα με μαρτυρίες του εξαίρετου τελετάρχη Δημήτρη Μύστρα- μονάχα δυο φίλοι του Λ. Βογιατζή, (ο ένας, επί χρόνια βοηθός του,  που του συμπαραστάθηκε ανιδιοτελώς, σε όλη τη διάρκεια της ασθένειάς του, συνοδεύοντας τον καθημερινά σε νοσοκομεία, ειδικές θεραπείες και καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που δημιουργούσε η κατάστασή του και η άλλη, αγαπημένη παιδική του φίλη), έχουν καλύψει μέρος των εξόδων της ταφής, την οποία όφειλε να αποπληρώσει η εταιρία, της οποίας καλλιτεχνικός διευθυντής υπήρξε ο Λευτέρης Βογιατζής, κάτι όμως, που δεν έχει πράξει ακόμη.

ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ;

Παράλληλα κάποιοι -παρά την δημοσίευση στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, της ανακοίνωσης για την τέλεση του μνημοσύνου του  το Σάββατο 8/6 στις 8 το πρωί, στη Μονή Ασωμάτων Πετράκη (Ι. Γενναδίου) στο Κολωνάκι, διοργανώνουν ...άλλη μέρα και ώρα, αλλού, έτερο μνημόσυνο , μη σεβόμενοι την φυσική οικογένεια και τον κληρονόμο του, ανιψιό του αδελφού του Σταμάτη. (Κρυμμένη μεταφυσική, ότι και τα δυο αδέρφια έφυγαν κατά τη διάρκεια παραστάσεων του Χάρολντ Πίντερ  της "νεας ΣΚΗΝΗΣ"; Ο Σταμάτης έφυγε κατά τη διάρκεια των παραστάσεων "Τέφρα και σκιά" το 2000.)
Ένα ακόμη περίεργο είναι ότι, ενώ υπήρχαν σαφείς οδηγίες του εκλιπόντος -όπως με πληροφορούν οι πραγματικά κοντινοί του άνθρωποι- η ταφή να προφυλαχθεί από τηλεοπτικά συνεργεία και να απαγορευτεί να τραβηχθούν από οποιοδήποτε τηλεοπτικό ή άλλο μέσο φωτογραφίες και βίντεο, από την 4ωρη τελετή στο Θέατρο  της ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ), όλα αυτά συνέβησαν και μάλιστα στην υπερβολή τους. Ποιοί και γιατί το επέτρεψαν και δεν σεβάστηκαν την τελευταία του επιθυμία;

Υ.Γ. Και κάτι ακόμη ακατανόητο.. Στην τελευταία μας συνέντευξη, στο σπίτι του στα Εξάρχεια, μου είχε μιλήσει με θερμά λόγια για την εξαίρετη μετάφραση του παιδικού του φίλου ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Την είχε χαρακτηρίσει " μνημείο του σύγχρονου ελληνικού ποιητικού λόγου". Είναι κρίμα που δεν ενσωματώθηκε στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών μια ανάγνωση από τους ηθοποιούς, που είχε επιλέξει για το ανέβασμα του Οιδίποδα Τυράννου στο Παλιό Μουσείο της Ακρόπολης ή σε άλλο χώρο του Φεστιβάλ.

Onlytheater

*Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Βαρουχάκη

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO