Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΘΑΝΟ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραθάνος

 

«Ένα λαϊκό στόμα στο χωριό δεν θα πει ποτέ κάτι δεύτερο, τιποτένιο ή σκάρτο. Είναι ένα στόμα που πάντα κάτι σοφό έχει να δηλώσει».

Η παραπάνω κουβέντα ανήκει στον Νίκο Καραθάνο τον οποίο παρακολουθώ και έχω συναντήσει μια φορά στη ζωή μου στο καφενείο της οδού Φειδίου τυχαία. Δεν είναι εύκολη η παραδοχή αυτή στις μέρες αυτές που θεωρούνται "κάπως". Το συμπέρασμά του αυτό είναι ταιριαστό με τον τρόπο που είδε την Γκόλφω του. Και η εξήγησή του έχει να κάνει με την απλή αυτή λογική σκέψη : Ένα λαϊκό στόμα στο χωριό που συνοψίζει τη σοφία του κόσμου. Πώς να το πω απλά για να το καταλάβει όλος ο κόσμος. Δεν έχω ζήσει σε χωριό, έχω δει με τα μάτια μου όμως πολλά χωριά. Χωριά που αγάπησα και τα βάφτισα με την πρώτη ανάσα παράδεισο. Άνθρωποι με βουτηγμένα τα χέρια στο χώμα και μια ζωή με καθαρούς χτύπους. Δεν είναι ένας ακόμη ρομαντισμός. Είναι μια διαπίστωση που διογκώνεται μέρα με τη μέρα.

Γιατί τώρα πια ξέρουμε. Στα γυμνά και αθώα χωριά κλαίμε στ' αλήθεια, γελάμε, αγγίζουμε στα μαλλιά με μια ευχή, φιλάμε ένα παιδί στο μέτωπο για καληνύχτα, μαζεύει το δικό μας χέρι  το αλάτι από τις γούβες. Ο πρώτος ήλιος της μέρας είναι δικός μας. Λέω "εμείς" γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή δε θα με χωρίζει τίποτα απ' αυτόν τον αέρα που φυσάει και δε σώνεται. Έχει ξαναμιλήσει ο Νίκος Καραθάνος έτσι. Με ευαισθησία και τρυφερότητα. Πάντα έτσι μιλάει.Όταν τον ξανασυναντήσω στη Φειδίου,  θα του μιλήσω για τις "αρχετυπικές πολιτείες" και μετά θα αφήσω μια αισιοδοξία να πετάξει πάνω απ' τα κεφάλια μας.

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO