Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ!

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

ΜΑΡΚΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ

ΤΟΥ ΑΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Τον γνώρισα πριν από δεκαπέντε χρόνια, στο θερινό θέατρο Άλσος, όπου έπαιζε με πολλούς άλλους πρωταγωνιστές. Με εξέπληξε η ευγένειά του, η φυσική του συστολή και οι πολύ χαμηλοί τόνοι του. Αργότερα, διαπίστωσα τη συνέπειά και τη φιλόξενη διάθεσή του που με εντυπωσίασαν, επίσης, πολύ. 

Οι εκπομπές που έκανε εκείνη την εποχή, στην τηλεόραση, είχαν τεράστια απήχηση στο κοινό. Προσωπικά, δε με ενθουσιάζουν τα γκαγκς και οι υπερβολές. Παρακολουθώντας τον, όμως, στο θέατρο επί σειρά ετών, βεβαιώθηκα για το τεράστιο ταλέντο του, το ήθος του, τις έντιμες προθέσεις του και –κυρίως- για την εργασιομανία του.

Πριν από οκτώ χρόνια, στα χέρια του Μάρκου Σεφερλή πέρασε η επιχείρηση του Δελφιναρίου, ενός θεάτρου που είχε περάσει στην ιστορία για τις πολύ μεγάλες θερινές παραγωγές του, με πλειάδα πρωταγωνιστών, πολυμελή μπαλέτα και φαντασμαγορικά σκηνικά.

Ο Μάρκος θέλησε να συνεχίσει την παράδοση και να προσφέρει στον κόσμο παραστάσεις με πολύ γέλιο και μεγάλο θέαμα. Και τα κατάφερε: Το θέατρο -εδώ και οκτώ χρόνια- γεμίζει κάθε βράδυ! Τα Σαββατόβραδα, μάλιστα, διώχνει κόσμο! Και το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται σε ένα καινούριο θεατρικό είδος, που εισήγαγε και υποστηρίζει αποκλειστικά ο ίδιος: Την επιθεώρηση - one man show! 

Δεν υπάρχει προηγούμενο στο ελληνικό, αλλά και στο παγκόσμιο θέατρο, όπου ένας πρωταγωνιστής να παρουσιάζει ένα πεντάωρο θέαμα και, στη διάρκεια του, να βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής!
Αυτό γίνεται ακόμη πιο αξιοθαύμαστο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια, το θέατρο γεμίζει σταθερά, χωρίς ο Μάρκος να έχει τηλεοπτική παρουσία. Βέβαια, οι επαναλήψεις των παλαιότερων εκπομπών, όπως και οι μεταδόσεις των μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων του σημειώνουν εξαιρετικά υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Επίσης, η απήχηση που έχει στις νεαρές ηλικίες και στα παιδιά είναι μοναδική!

Διότι, ο Σεφερλής ασχολείται συστηματικά με τα παιδιά! Εκτός από τις παιδικές παραστάσεις που κάθε χρόνο ανεβάζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, δημιούργησε και ένα χώρο ψυχαγωγίας, αφιερωμένο στους μικρούς του φίλους και τον ονόμασε Seferland.

Η χειμερινή του δραστηριότητα περιλαμβάνει μια κωμωδία κάθε σεζόν, στο θέατρο Περοκέ και, τελευταία, εμφανίσεις και σε νυχτερινά κέντρα. Πέρυσι, είχε συνδυάσει τα εξής: Από την Τετάρτη έως την Κυριακή, έπαιζε στο θέατρο. Το Σάββατο είχε δυο παραστάσεις, μια απογευματινή και μια βραδινή. 
Το πρωί της Κυριακής, έπαιζε σε μια παράσταση για μικρά παιδιά. Το μεσημέρι, σε άλλη παράσταση οικολογικού προβληματισμού, για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Το απόγευμα, έπαιζε και πάλι στην παράσταση της κεντρικής σκηνής. Στο τέλος της σεζόν, τα βράδια της Κυριακής, εμφανιζόταν στο Γυάλινο μουσικό θέατρο, σε ένα πολύωρο μουσικοθεατρικό θέαμα! Το βράδυ της Δευτέρας (ημέρας του ρεπό του)  επαναλάμβανε την παράσταση στο Γυάλινο!

Εργασιομανής και ακούραστος, εντυπωσιάζει τους θεατές με ένα ακόμη ταλέντο του: Δε βαριέται ποτέ επί σκηνής. Επιπλέον, κινείται συνεχώς και ακατάπαυστα. Αυτή η ανεξάντλητη ενέργεια είναι και το σήμα κατατεθέν του! Και του επιτρέπει να σέρνει το καράβι μόνος του.

Σ’ αυτόν τον καλλιτεχνικό μαραθώνιο είναι πολύτιμη η παρουσία και στήριξη μιας σταθερής ομάδας συνεργατών, που αποτελούν τη θεατρική του οικογένεια.

Ο Γιάννης Καπετάνιος είναι συνεχώς μαζί του, από την πρώτη χρονιά του Δελφιναρίου και συνεργάτης του και από παλαιότερα. Είναι ένας μεγάλος κωμικός που συνοδεύει τον Μάρκο στα νούμερα και στις εξωφρενικές μεταμφιέσεις του και αποτελεί το σκηνικό του αντίβαρο.

Ο Θοδωρής Ρωμανίδης είναι ένας εμπειρότατος ηθοποιός και αξιόπιστος παρτενέρ. Ακολουθεί τους αυτοσχεδιασμούς του Μάρκου, με κλειστά μάτια και οδηγεί τις σκηνικές καταστάσεις σε κωμικά άκρα. Επιπλέον, οι γνώσεις του στη θεατρική επιχείρηση και λειτουργία είναι πολύτιμες.

Η Έλενα Τσαβαλιά, η σύζυγός του Μάρκου, στήριζε επί πολλά χρόνια τις παραστάσεις του Δελφιναρίου, με τη συμμετοχή της. Τα δύο τελευταία καλοκαίρια, η ανάγκη του γιου τους για διακοπές την κρατάει μακριά από τη σκηνή. Το χειμώνα, όμως, πρωταγωνιστεί σταθερά στο Περοκέ.

Ο Στέλιος Κρητικός, συνεργάτης της τελευταίας τριετίας ενσωματώθηκε γρήγορα στην οικογένεια και «δένει» απόλυτα με τον Μάρκο χειμώνα – καλοκαίρι.

Τον ερχόμενο χειμώνα, ο Μάρκος Σεφερλής ετοιμάζεται για μια πολλαπλή εξόρμηση: Ύστερα από τις παραστάσεις στην Κύπρο, όπου πηγαίνει ανελλιπώς, κάθε χρόνο, ετοιμάζει την καινούρια θεατρική παράσταση στο Περοκέ (στην κυριολεξία, με ένα έργο - έκπληξη!) και  τολμάει  -για πρώτη φορά- και κάτι ακόμη: Να αναλάβει το νυχτερινό πρόγραμμα του Ρεξ, για όλη τη διάρκεια της σεζόν! Θα εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, με ένα show, που θα ξεκινάει από κωμικό και σατιρικό και θα καταλήγει σε ξεφάντωμα!
Παράλληλα, συνεχίζει τη λειτουργία της παιδικής σκηνής, όπως και όλες τις άλλες δραστηριότητές του.
Μεγάλη παραμένει και η επιθυμία του να επιστρέψει στην τηλεόραση.

Ο θεατής, που τα βλέπει όλα αυτά, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει τη μοναδική του αντοχή και να κάνει μια απλή διαπίστωση: Κρίμα που το εικοσιτετράωρο έχει μόνο εικοσιτέσσερις ώρες! Φαίνεται, όμως, ότι ο Μάρκος Σεφερλής έχει βρει τον τρόπο να χωρέσει, μέσα τους, όλα αυτά που έχει την ανάγκη να παρουσιάζει στον κόσμο!

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO