Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Καραβάνι στην Άγονη Γραμμή

Έτυχε πρόσφατα να ξανασυζητήσω

με φίλο μου γι' αυτή την όμορφη σκέψη (συμβαίνει 6 χρόνια..) του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης να στηρίξει τη θεατρική πράξη μην αφήνοντας σε "πνιγηρή ησυχία" τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας. Κεφάτοι ηθοποιοί που αγαπούν την επαρχία και αισθάνονται την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται αυτοί, όπως και να είναι ο δρόμος, όποια θερμοκρασία και να έχει, με βροχή, με ήλιο, με χαλάζι, με κρίση, με κρύο, με ή χωρίς αυτοκίνητο..με κάθε τρόπο.

Η "Άγονη Γραμμή" περπατιέται και  φωτίζεται. Από "μπουλούκια" που μπορούν μέχρι και τα σκηνικά να κουβαλήσουν στην πλάτη τους. Και οι αίθουσες των σχολείων ή τα προαύλια ταρακουνούνται από ζωή. Τα καφενεία και οι πλατείες. Οι δρόμοι. Πόσο σημαντική θεωρώ αυτή την πράξη. Μια δάδα, μια δημιουργική αγρύπνια στις τόσες μικρές πόλεις και χωριά. Μια δάδα πιο φωτεινή και από το κίτρινο φως των κολώνων. Έτσι πρέπει να γίνεται. Όχι αλλλιώς. Μια αξιοπρεπής αποκέντρωση του πολιτισμού. Να μείνει ξύπνια η περιφέρεια. Να πάψει η κακοφωνία. Να μάθουν όλοι ότι αυτό είναι έτσι και το άλλο αλλιώς. Να σταματήσει η πανικόβλητη βοή και η προσήλωση στην κεραία της τηλεόρασης και στο φιρμάνι της δημοσιογραφάρας του Κεντρικού. Αυτό το καραβάνι στην Άγονη Γραμμή είναι απαραίτητη προυπόθεση για να μπορέσει να σωθεί το κομμάτι εκείνο που είναι στο στόχαστρο της αγέλης.

Χρύσα Φωτοπούλου

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO