Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΜΑΡΞ, ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο Μαρξ, το θέατρο και το χρήμα. Της Σεμίνας Διγενή

 

Συνάντησα τον Μαρξ στο Γκάζι κι είπαμε να πιούμε κάτι ζεστό στην "Κανέλα". Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία και έγινε η συνέντευξη για την Real news.

Αξιότιμε Κάρολε, σε ποια θεατρικά έργα, κατά τη γνώμη σου, απεικονίζεται η πραγματικη φύση του χρήματος;
Στα  έργα του Σαίξπηρ και του Γκαίτε, "Τίμων ο Αθηναίος" και "Φάουστ". Εκεί φαίνεται με έξοχο και παραστατικό τρόπο, το πώς μέσω του χρήματος, η κοινωνική δύναμη, αντιστρέφεται σε ατομική δύναμη των κατόχων του χρήματος.

Άρα δηλαδή, αυτό που είμαι και αυτό που μπορεί να κάνω, δεν καθορίζεται από την ατομικότητα μου...
Ακριβώς. Είμαι άσχημος, αλλά μπορώ ν’ αγοράσω την πιο όμορφη γυναίκα. Αρα δεν είμαι άσχημος, γιατί η ασχήμια εξουδετερώνεται από το χρήμα. Είμαι κακός, ανυπόληπτος, ασυνείδητος, κουτός; Το χρήμα είναι ευυπόληπτο. Το ίδιο και ο κάτοχός του.

Το χρήμα λοιπόν, με γλυτώνει από τον κόπο να είμαι ανυπόληπτος;
Εννοείται. Αν το έχω, μπορώ να υπολογίζομαι τίμιος και ειλικρινής. Και κάτι περισσότερο, μπορώ ν’ αγοράσω έξυπνους ανθρώπους για λογαριασμό μου. Συνεπώς έχω εξουσία πάνω στους εξυπνότερους από εμένα, εχω κάθε τι που επιθυμεί η ανθρώπινη καρδιά. Είμαι κάτοχος όλων των ανθρώπινων ικανοτήτων. Αντιστρέφει, λοιπόν, το χρήμα, όλες μου τις ανικανότητες σε ικανότητες.

Ο Σαίξπηρ λέει ότι ειναι ο καθολικός μαστροπός ανθρώπων και εθνών.
Δίκιο έχει. Είναι η αλλοτριωμένη ικανότητα του ανθρώπινου γένους. Θάθελα  να ξανάβλεπα έργο του. Ο "Τίμων ο Αθηναίος",  παίζεται έμαθα στην Αθήνα;

Ναι στο "Σύγχρονο Θέατρο ", εδώ απέναντι.. Σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρου Κοέν, μ έναν έξοχο Μάξιμο Μουμούρη. Θα χαρούν να σε δουν.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO