Μια δωρεά-ψυχής επιβάλλεται σε μια οριακή στιγμή της κοινωνίας μας
Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον,
έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν
Αλμπέρ Καμύ
Σε μία οριακή στιγμή για την κοινωνία μας, σε μία στιγμή όπου η παιδεία, ο πολιτισμός και η τέχνη απαξιώνονται καθημερινά, σε μια εποχή όπου κάθε Έλληνας χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ την αισιοδοξία και την ελπίδα για το αύριο, αποφάσισα να δωρίσω στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Ε.Λ.Ι.Α. – Μ.Ι.Ε.Τ.), μεγάλο τμήμα της θεατρικής μου βιβλιοθήκης, αλλά και των θεατρικών μου συλλογών καθώς και τα κατάλοιπα του αρχείου του πατέρα μου, Γιώργου Ιορδανίδη, που υπήρξε ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Αίγυπτο και από τα ιδρυτικά στελέχη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Προχώρησα σε αυτή την κίνηση, για να καταστήσω το υλικό αυτό προσβάσιμο όχι μόνο στους ερευνητές του θεάτρου, αλλά και στο ευρύ κοινό. Ο πολιτισμός αποτελεί δημόσιο αγαθό στο οποίο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και μερίδιο και θέλω να πιστεύω πως με τη δωρεά αυτή συμβάλλω σ’ αυτό που θα δημιουργηθεί αύριο, μέσα από την έρευνα και τη μελέτη του θεάτρου και των άλλων Παραστατικών Τεχνών.
Ακόμα, η αξιοποίηση από το Ε.Λ.Ι.Α. – Μ.Ι.Ε.Τ. με την ταξινόμηση και την αρχειακή καταγραφή αυτού του πολύτιμου υλικού που θα ξεκινήσει εντός του 2013, μόνο ωφέλη μπορεί να αποφέρει. Η δωρεά αυτή, που τοποθετήθηκε σε ειδική αίθουσα που φέρει την ονομασία «Θεατρική Βιβλιοθήκη – Αρχείο Γιάννη Ιορδανίδη & Αρχείο Γιώργου Ιορδανίδη», μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
α) Ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις θεατρικών έργων αλλά και μελετών για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, τη μουσική και το χορό, από τις αρχές του 20ού αιώνα.
β) Μεγάλη συλλογή σπάνιων θεατρικών προγραμμάτων – πάνω από 10.000 – που καλύπτουν την περίοδο των τελευταίων 110 χρόνων του ελληνικού θεάτρου.
γ) Συλλογή δυσεύρετων θεατρικών και κινηματογραφικών εφημερίδων και περιοδικών, από τις αρχές του 20ού αιώνα.
δ) Ανέκδοτα, δακτυλόγραφα θεατρικά έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
ε) Συλλογή φωτογραφιών, εγγράφων, αποκομμάτων τύπου και άλλων τεκμηρίων για θέματα και πρόσωπα του ελληνικού και ευρωπαϊκού θεάτρου.
στ) Συλλογή αφισών και διαφημιστικού υλικού θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερα σημαντικές, επίσης, είναι και οι δύο συλλογές με έργα και μελέτες για το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη.
Το αρχείο του Γιώργου Ιορδανίδη (1921-2005) περιλαμβάνει έγγραφα, φωτογραφίες, έντυπα, χειρόγραφα και επιστολές κορυφαίων προσωπικοτήτων, καθώς και άλλα τεκμήρια από τη θεατρική και κινηματογραφική σταδιοδρομία του στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.
Χρειάστηκαν 50 χρόνια και πολύς κόπος, κυρίως όμως, χρειάστηκε υπομονή και επιμονή για την συγκέντρωση αυτού του υλικού, αλλά και για τη διατήρησή του σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγες οι φορές που κινδύνεψα ο ίδιος προκειμένου να διασωθούν οι πολύτιμες συλλογές και η βιβλιοθήκη, όπως στο μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, όπου λίγο έλειψε να χαθεί μεγάλο μέρος του αρχείου.
Ήταν ένα πάθος, που σιγά-σιγά οδήγησε στην δημιουργία ενός σημαντικού θεατρικού αρχείου, ίσως του μεγαλύτερου ιδιωτικού – απ’ όσο γνωρίζω – στον Ελλαδικό χώρο που τώρα γίνεται κτήμα κάθε Έλληνα και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό.