Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ. ΤΗΣ Χ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Η παράσταση θα ανέβει από τις 8 Μαΐου και για 16 παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου.

 

Με αφορμή την παράσταση με την Ιωάννα Παππά

Η προτομή της στο Πάρκο με τα παλιά τρένα στην Καλαμάτα είχε μουστάκια από ανεξίτηλους μαρκαδόρους. Πηγαίναμε εκδρομές με το σχολείο και συλλαβίζαμε το όνομά της: Μα-ρία Πο-λυ-δού-ρη. Μια συμμαθήτριά μου έμενε σε έναν δρόμο με αυτό το όνομα. Πού μένεις; "Μαρίας Πολυδούρης". Ο κύριος Σ., ο δάσκαλός μας στο δημοτικό, της αφαιρούσε το σίγμα το τελικό με την ισχύ του κανόνα. Η Ελένη επέμενε. Ίσως να επιμένει ακόμη.

Στην τελευταία τάξη του λυκείου στη "λογοτεχνία κατεύθυνσης" το "Μόνο γιατί μ'αγάπησες" ήταν μέσα στην ύλη για τις εξετάσεις. "Σιγά μην πέσει η ψυχοπλακωμένη" έλεγαν οι μανιακοί με τα sos θέματα. Άλλοι την έλεγαν μελούρα και για άλλους ήταν ένα "πολύ μπλα μπλα για το τίποτα".
Ασχολούμαι με την παρεξηγημένη ποιήτρια τη στιγμή που όλοι κάνουν τις σελίδες της σαϊτες. Ψάχνω, ψάχνω, ψάχνω. Δεν υπάρχει διαδίκτυο. Μόνο οι βιβλιοθήκες και δυο-τρεις που εμπιστεύομαι.

Δεν είναι ψυχοπλακωμένη. Δε σκουπίζει δάκρυα. Δεν παραδίδεται σε κανέναν άνδρα, αν δεν φτιάξει πρώτα η ίδια το σκηνικό στο μυαλό της. Είναι απειθάρχητο κορίτσι, τελείως. Παρασυρμένο από τα νταβαντούρια της πραγματικής ζωής. Ζωή όχι αστεία. Γράφει, όταν ερωτεύεται. Δεν έχουν μιζέρια οι λέξεις της ούτε πλησιάζουν στο θάνατο. Είναι γεμάτες φλέβες και θάρρος. Κανένας δεν αποδέχεται τη μαυρίλα στις σελίδες του προσωπικού του ημερολόγιου. Η φωνή της Μαρίας Πολυδούρη είναι η εν δυνάμει ιδιωτική φωνή οποιουδήποτε θέλει να συνοψίσει τον ορισμό της ζωής.

Ο Σπύρος Στάβερης φωτογράφισε την Ιωάννα Παππά για την παράσταση "Οδός Πολυδούρη" που θα ανέβει τον Μάιο στο Θέατρο Βασιλάκου. Θα μπορούσε να είναι η ασπρόμαυρη φιγούρα του 1928. Σχεδόν το ίδιο βλέμμα με τη  μαρμάρινη προτομή που υπάρχει ακόμη στο πάρκο με τα τρένα. Στην Καλαμάτα.

Ιωάννα Παππά

Η παράσταση θα ανέβει στις 8 Μαΐου και για 16 παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO