Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΟΤΑΝ Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΕΧΝΗ. Η ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ONLYTHEATER.GR

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Μαριάνθη Σοντάκη

 

Ναι, όλα γύρω μας έχουν αλλάξει. Οι Έλληνες δεν είναι πια ο πιο ανέμελος λαός της Ευρώπης. Τι γίνεται, όταν όλα γύρω σου  ανατρέπονται; Πώς μπορεί κάποιος να αντέξει μια πραγματικότητα που του ξημέρωσε ξαφνικά και καθόλου προετοιμασμένος δεν ήταν για αυτήν;


Το έργο της Κατερίνας Γιαννάκου πραγματεύεται μια σύγχρονη τραγωδία. Ένας ευτυχισμένος γαμος, δυο τέλεια παιδιά, μια άνθουσα επιχειρήση, δάνεια  που εξυπηρετούνται για σπίτι και εξοχικό. 'Ομως ο σύζυγος δεν αντέχει
τη σκληρή ανατροπή που του επιφυλάσσει η καινούρια οικονομική πραγματικότητα που περνά η χώρα. Μεγαλωμένος με τα πρότυπα του κουβαλητή, όταν αισθανθεί αποτυχημένος δεν έχει τη δύναμη να παλέψει. Γίνεται ένας
ακόμα αριθμός στο μακρύ κατάλογο αυτών που αυτοκτονούν στην Ελλάδα της κρίσης. Από ντροπή.
Η γυναίκα που μένει πίσω καλείται να διαχειριστεί την απώλεια, αλλά και να αναθεωρήσει όλες τις σταθερές της ζωής της. Πώς θα πάρει τη ζωή στα χέρια της εκείνη που μέχρι πριν λίγο δεν ήξερε ούτε το pin του τραπεζικού της λογαριασμού; Τι δουλειά να κάνει στα 45 της; Ο σύντροφός της αυτοκτόνησε. Όλα όσα έζησαν ήταν
ψεύτικα; Απέτυχε να τον κάνει ευτυχισμένο; Πώς θα μεγαλώσει δυο παιδιά που νιώθει πως και αυτά την κατηγορούν για τα πάντα; Επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Από ντροπή.

Η συγγραφέας διαχειρίστηκε αυτό το σκληρό θέμα εξαιρετικά τρυφερά. Χωρίς να δίνει μαγικές συνταγές μας δείχνει την ηρωίδα να προσπαθεί να στηθεί στα πόδια της. Ανακαλύπτοντας όλα όσα είχε ξεχάσει ότι ήταν. Στήνοντας ξανά τον εαυτό της για να μπορέσει να τον αγαπήσει και εκείνη και οι γύρω της.


Μέσα σε ένα μίνιμαλ σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, ένα καθαριστήριο- οικογενειακή επιχείρηση, κουφάρι μιας ζωής που πέρασε ανεπιστρεπτί, η  Μαριάννα Κάλμπαρη έστησε την παράσταση στο μεγαλύτερο μέρος της σε επικοινωνία με το κοινό. Γιατί αυτή η γυναίκα είναι ένας από εμάς τους νεοέλληνες. Μας βάζει να
τελειώνουμε με τα στερεότυπα και να ανακαλύψουμε τα σημαντικά. Να διαχωρίσουμε επιτέλους την ευμάρεια από την αξιοπρέπεια, ένας εφιάλτης που κατατρέχει το λαό μας τα τελευταία 30 χρόνια.


Η Ράνια Σχίζα είναι μια ηθοποιός που καμαρώνω κάθε φορά που βλέπω στο θέατρο. Ακούραστη, δε βαριέται ποτέε να δουλεύει και να ψάχνει κάτω από τα προφανή.  Συγκίνηση, βάθος, αμεσότητα, απελπισία είναι λίγα μόνο από τα χρώματα της ερμηνευτικής της παλέτας που χρησιμοποίησε.


Αν θα μπορούσα κάτι να ζητήσω από την παράσταση στο επόμενο ανέβασμά της - που  μαθαίνω πως θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - είναι ένα, δύο  παραπάνω σημεία αποφόρτισης τα οποία νομίζω δίνει το κείμενο και ίσως χρειάζεται να  τονιστούν περισσότερο.

* Τον μονόλογο "Μια κανονική μέρα" της Κατερίνας Γιαννάκου που ανέβηκε στο θέατρο Olvio τον χειμώνα που μας πέρασε ερμήνευσε η Ράνια Σχίζα σε σκηνοθεσία Μ. Κάλμπαρη.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO