Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, Ο ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Γεράσιμος Γεννατάς

Tελευταίο σχόλιο της BrainCo #4

Ή, τίποτα πια δεν είναι για να λυπάσαι.

 

Παρέα με τον Μπρεχτ, τον Μαγιακόφσκι, τον Έλιοτ, τον Τζόυς, τον Ξενοφώντα, τον Θουκιδίδη, τον Σαχτούρη, τον Λειβαδίτη και τον Λασκαράτο, πέρασε ο Γεράσιμος Γεννατάς τον χειμώνα, στήνοντας στον τοίχο όλους τους σύγχρονους τυράννους και πετώντας τους βελάκια. Η αγανακτισμένη, μπουχτισμένη, απελπισμένη, αναστατωμένη, θυμωμένη παρέα έβαλε τον Γεράσιμο μπροστάρη να διαμαρτυρηθεί για τα προδομένα της όνειρα.

Μίλησε για έλλειψη αξιοπρέπειας, για υποτελείς συνειδήσεις κι ήταν ο ίδιος πολύ περήφανος. Συγκινητικός. Επηρεάζοντας συναισθήματα και προκαλώντας σε μια συλλογική κίνηση. Με χιούμορ. Το ΄χει στο αίμα του άλλωστε. Δεν ήταν απλώς αιχμηρός, κι ούτε είχε απλώς λόγο καταγγελτικό. Δεν ήταν ευγενικός. Τους ξεφτίλισε. Αν μπορούσε, δε θα τους έστελνε στο σκαμνί, μα στο απόσπασμα.

Άλλαζε ρόλους σαν τα πουκάμισα, σάρωνε τη σκηνή. Φόρεσε μάσκες κοριών, καρχαριών, εφοριακών, παπάδων, βουλευτάδων, χουλιγκάνων. Κρίμα που καμία μεταμφίεση δεν του ταίριαξε γάντι. Ξέφευγε διαρκώς λίγος Γεράσιμος από μέσα, που ταυτοχρόνως στέναζε και παρηγορούσε.

Φέτος δε μπόρεσε να κρυφτεί πίσω από "μεγάλα " έργα ή κωμικά προσωπεία. Ο Γεννατάς επέλεξε τη μοναξιά της σκηνής, την εκτόνωση του προσωπικού του φορτίου, τα λόγια που ήθελε να ακουστούν γιατί τα πίστεψε. Με το μέσο μιας επιθεωρησιακής καυστικής σάτιρας με πολιτική στόχευση ήλπισε στη συμπόρευση. Κατέθεσε προβληματισμούς και αγωνίες, επαναστάτησε από σκηνής κι εκτέθηκε, αντιδρώντας απέναντι σε ανδρείκελα με μια παράσταση-διαμαρτυρία. Σα να ΄χει αντί του θεατρόφιλου κοινού, λαό στην πλατεία, η διάδραση ήταν επιτυχής. Σα να 'ταν συζήτηση που κατέληξε σε συμφωνία.



Για κάποιο λόγο μου θύμισε αυτό το τραγούδι. Εφηβικό, λες και απεικονίζει τη μαυρίλα, με ήχο που στα σημεία μοιάζει με ποδοβολητό. Με την περηφάνια να δηλώνει πως "αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα", είναι για μένα όμως. Κάπως έτσι και οι μελοποιημένοι στίχοι της "Πατριδογνωσίας", δεν ήταν γι' αυτούς, γιατί δε θέλουν να τους καταλάβουν.

«Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα.
Μιλάει για θυσίες και σταυρούς.
Κατάλαβες, πράγματα που σου ’ναι ξένα.
Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα.»

Τελευταία παράσταση: "Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη" με  πρωτότυπα κείμενα των Γεράσιμου Γεννατά - Γιώργου Γαλίτη και επιλογή κειμένων l σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς l Θέατρο Χυτήριο l Κυριακή 13 Απριλίου 2014.

 Γεράσιμος Γεννατάς

Πριν από την τελευταία παράσταση

Κίρκη Καραλή

Για την ΒrainCo S.A.

www.brainco.gr

 

Δείτε ακόμη:

Τελευταίο σχόλιο #1 - Αναστάσιος, ο αγνώριστος

Τελευταίο σχόλιο #2 - Ελισάβετ, η ακροβάτισσα

Τελευταίο σχόλιο #3 - Πέτρος, ο Απόστολος

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO