Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;" ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ Η Χ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Όταν έγραφε την "Πόλη" ήταν μόνο 25. Άνθρωποι και ιστορία σε απόλυτη συμφωνία: Δίπλα στη λέξη "κείμενα" το επίθετο "εμβληματικά".

 

Όταν έγραφε την "Πόλη" ήταν μόνο 25. Άνθρωποι και ιστορία σε απόλυτη συμφωνία: Δίπλα στη λέξη "κείμενα" το επίθετο "εμβληματικά".

Η Λούλα Αναγνωστάκη δε φτιάχνει ήρωες. Μόνο εικόνες μέσα στις οποίες χωρούν άνθρωποι, μισοί προβλέψιμοι, μισοί απρόβλεπτοι. Είναι στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων με μια ιερή τάση για διαμαρτυρία και συντριβή, αλλά και με μια εμμονή στην ακεραιότητα του λάθους. Έχει συνειδητοποιήσει ότι το "εμείς" του παρόντος είναι συνώνυμο του "εμείς" του παρελθόντος. Το μέλλον είναι το μεγάλο συμπέρασμα. Η λογική κατάληξη.

Μετράει τα θύματα του εγκλεισμού έτσι όπως τον πυροδότησαν τα μεγάλα -εξευγενισμένα- αστικά κέντρα. Αυτοί που τα ονόματά τους μπορείς να διαβάσεις ολόκληρα στα θυροτηλέφωνα έχουν τέλεια άρθρωση καθώς και έναν τέλειο μηχανισμό απώθησης και επιλεκτικής ακοής. Ο καθένας "μονολογεί" τσιτωμένος, αδιευκρίνιστος, λίγο επίπλαστος, λίγο παράλογος, πολύ μόνος.

Η ομάδα "Χρώμα" του Κωνσταντίνου Χατζή στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την τριλογία της "Πόλης" της Λούλας Αναγνωστάκη (Η διανυκτέρευση - Η πόλη - Η παρέλαση". Γιατί οι άνθρωποι με Χρώμα πιστεύουν ότι την συνθήκη την παίρνει να γίνει κατάλληλη.

Ο τοίχος που χωρίζει τον μέσα από τον έξω κόσμο είναι ένα ψέμα. Μια απάτη. Όσο και να θες να ατιμαστείς παραμένοντας πιστός στο πείσμα της αδιαφορίας ο έξω κόσμος θα σε συναντήσει κάποτε. Και οι σιγουριές θα γίνουν τριμμένη σκόνη. Και το στραβό περπάτημα θα σε προδώσει. Όλη σου η ζωή με φόντο την ακινησία της αναβλητικότητας.

Η Αναγνωστάκη προστατεύει με νύχια και με δόντια τη μνήμη της. Πόσοι το κάνουν αυτό;

Οι ηθοποιοί φωτίζονται από άλλους ηθοποιούς που κρατούν στα χέρια τους φθωριούχο φως. Η απόσταση μικραίνει. Το φως σβήνει - ανάβει στα τετραγωνικά της πιο ιδιωτικής κατοικίας.

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, Κίττυ Παϊταζόγλου. Μύστες μιας εξαίσιας προφητείας. Γι' αυτό και σημαντικοί.


"Αντισταθείτε σ’ αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι και λέει: Δόξα σοι ο Θεός." Θα μπορούσε να είναι η πρώτη σημείωση στο τετράδιο του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χατζή.

Αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται την αλήθεια και μπορεί να φτάσει από το "τίποτα στο οπουδήποτε". Το ξέρω.

Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις που έγραψα με στυλό καθώς παρακολουθούσα τη γενική δοκιμή της "Πόλης".

Κτίριο Α. Η ενδυματολόγος έφτιαξε σε 5 λεπτά ένα δίκοχο από εφημερίδα. Σκέφτηκα να το κρατήσω μετά, ενθύμιο, αλλά το ξέχασα.

Info

Σκηνοθεσία – φωτισμοί:  Κωνσταντίνος Χατζής. Διαμόρφωση σκηνικού χώρου – Κοστούμια: Κατερίνα Αθανασίου. Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου. Βοηθοί σκηνοθέτη: Γεωργία Λένη, Βασίλης Νικορέλος. Ερμηνεύουν:  Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, Κίττυ Παϊταζόγλου, Συμμετέχουν: Γιάννης Ντάσιος, Έλενα Τζώρτζη, Δημοσθένης Μπουντούρης, Βασιλική Σταμούλη.

Πληροφορίες: «Η τριλογία της πόλης: Η διανυκτέρευση-Η πόλη-Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, από 10-12 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, κτίριο Α.  Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ:5 ευρώ, μειωμένο:10 ευρώ. 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO