Φέτος, το θέατρο στο ΚΘΒΕ δεν… παίζει μόνο πάνω στη σκηνή. Παίζει στην κοινωνία. Καταθέτει τη συμβολή του στην καθημερινότητα ενός κόσμου που βιώνει όσο ποτέ άλλοτε φαινόμενα βίας και ρατσισμού. Με το ρεπερτόριο, με το κοινωνικό έργο και και με δράσεις όπως το «Φό-ΡΑ» (Φοβία – Ρατσισμός Στοπ) το ΚΘΒΕ μπαίνει στα σχολεία. Στα σχολεία του bulling, εκεί όπου γίνεται η «σπορά», αναμετρώνται τα ένστικτα με τις αξίες του κόσμου μας, εκεί όπου δίδεται η παιδεία. Γιατί η παιδεία μας είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού μας.
Φέτος 1.842 μαθητές (42 παρουσιάσεις σε 18 σχολικές μονάδες) παρακολούθησαν τη δράση, μια παράσταση κι έπειτα διάλογος. Τι είδαμε, τι νοιώσαμε, τι σκεφτόμαστε.
Αυτός είναι ο ρόλος ενός κρατικού θεάτρου. Έτσι τον αντιλαμβανόμαστε εμείς στο ΚΘΒΕ. Έντονα κοινωνικό. Κι όταν βαθαίνει η κρίση, ακόμη πιο ουσιαστικό.
Υ.Γ.: «Η βία είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται εύκολα με τη σωστή νοοτροπία – σκέψη των ανθρώπων» έγραψε ένας μαθητής – θεατής. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε με επιτυχία για δεύτερη χρονιά από το ΚΘΒΕ, δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα με τη συνδρομή των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας;
*Η Μένη Λυσαρίδου είναι Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.