Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ; ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΟΥΔΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Φιλοκτήτης αυτόχειρας; Του Αλέξανδρου Γούδα

 

Ναι λοιπόν, ξέρουμε ότι ένας σκηνοθέτης δικαιούται να διασκευάσει τον μύθο κατά το δοκούν Ο μύθος όμως πόση αυθαιρεσία σηκώνει; Είναι από μόνος του διδακτικός, δεν είναι; Δεν κουβαλάει όλη την ενέργεια, την αχρονία και το έτσι κι αλλιώς πολύσημο φορτίο του;

Τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που θέτει αφορούν κάθε εποχή και κάθε κοινωνία τα ερμηνεύει σύμφωνα με τα συμφραζόμενά της . Γνωστά και τετριμμένα. Μα μερικές φορές αναρωτιέσαι, αν τα σκηνοθετικά τερτίπια εξυπηρετούν ή υπονομεύουν την παράσταση και την διδαχή του κοινού.
Τόπος ''εγκλήματος '' λοιπόν  η Κύπρος. Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Φιλοκτήτης. Από την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού. Σκηνικό νησιού Λήμνου μα και Αϊ - Στράτη. Και αντί για τόξο και ιερά βέλη, στολή τσολιά. Και παραπομπές σε αντιφασιστικά κείμενα νεοελλήνων ποιητώ .Ένας με το στανιό υπερχρονικός, εθνικός εναγκαλισμός.

Από μόνη της φυσικά, παροιμιώδης η αντιστοιχία της πολιτικότητας των πρωταγωνιστών του έργου με το σήμερα. Πόση πολιτικότητα χωράει άραγε στους σημερινούς; Και πόση συγχωρείται από τους πολίτες. Θα μας σώσει η  Νεοπτολεμική ηθική ή οι μηχανορραφίες του καταφερτζή Οδυσσέα. Ποιος συμβάλλει στο γενικό καλό περισσότερο; Και βέβαια το σημαντικότερο: Ποια στάση πρέπει να κρατήσει ο Φιλοκτήτης; Του προδομένου φίλου, του πατριώτη, του εκδικητή; Το τέλος όμως της παράστασης τον βρήκε να αυτοκτονεί. Δεν τον έπεισε ούτε ο πολυμήχανος στρατηγός, δεν τον έπεισε ούτε ο συμπαθής και τίμιος Νεοπτόλεμος. Δεν τον συγκίνησε ούτε η εθνική ανάγκη. Δεν τον δελέασε ούτε η αιωνιότητα. Τίποτα. Περίεργο για έναν Αχαιό. Έμεινε μόνο στο μίσος για την δεκάχρονη εξορία που του χάρισαν οι συμπολεμιστές. Και βέβαια στον μύθο από μηχανής Θεός ο Ηρακλής  τον πείθει να ακολουθήσει, μα πείθεται. Και σκοτώνει και τον Πάρι και μπαίνει και στον Δούρειο ίππο.

Αυτόχειρας τι εξυπηρετεί; Και ποιο σωτήριο μήνυμα βγαίνει απ' την καπνισμένη κάνη του όπλου του για το αύριο της χώρας;
Αν η σκηνοθετική επιλογή έγινε για να εγείρει τα παραπάνω ερωτήματα, δεκτό.

Διαφορετικά; Φιλοκτήτης αυτόχειρας;

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO