Της Σταυρούλας Κεντιέ
Ολόγυμνος και σπαρακτικός, αναδύθηκε μέσα από τη σκηνή του Θεάτρου Δάσους ο Γιώργος Κολοβός- Ξέρξης, που επιστρέφει ηττημένος στην Περσία.
Ήδη, νωρίτερα, το φάντασμα του πατέρα του, Δαρείου (Γιάννης Φέρτης), μιλώντας στην Άτοσσα (Άκης Σακελλαρίου), λέει ότι η μεγαλόπρεπη στολή του Ξέρξη έγινε κουρέλια.
"Δεν θ’ αφήσω όσους αγαπώ στη δυστυχία", φώναξε...
Ο Γιώργος Κολοβός, η αποκάλυψη αυτού του θεατρικού καλοκαιριού, ένα μεγάλο ταλέντο, στο οποίο έδωσε φέτος την ευκαιρία, ο Γιάννης Βούρος, να λάμψει, πετυχαίνει μια σπουδαία ερμηνεία ως ηττημένος Ξέρξης και βγαίνει αδιαμφισβήτητα νικητής στη σκηνή.
Έχει πάνω του μόνο μία φαρέτρα και λίγα βέλη. Αυτά, μαζί με την απόγνωση, του έμειναν, μετά την καταστροφή του στρατού του στην Ελλάδα.
Διηγείται τις συμφορές του στο Χορό, περιγράφει τα δεινά και τους παροτρύνει να θρηνήσουν, να κλάψουν δυνατά, να σκίσουν τα ρούχα τους.
Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί του Χορού θρηνούν ακατάπαυστα, τραβούν τα μαλλιά τους, χτυπούν τα στήθη τους και σκίζουν τα ρούχα τους, μένοντας και αυτοί γυμνοί, πεσμένοι στη σκηνή, βυθισμένοι στο πένθος και την οδύνη.
Αδύναμοι και παραδομένοι όλοι, στην αλήθεια της απόλυτης καταστροφής.
Λίγο μετά η Άτοσσα, με έναν κόκκινο μανδύα, σκεπάζει τη γύμνια και μαζί την ντροπή του γιου της, δείχνοντας του την αγάπη και τη συμπαράστασή της με ένα τρυφερό χάδι στον ώμο. Η θλίψη και ο πόνος όμως παρέμεναν διάχυτα στη σκηνή.
Λίγα λόγια για το έργο
Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου είναι η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα. Ενώ πρόκειται για έναν έμμεσο ύμνο του ελληνικού πνεύματος που συνέτριψε τους Ασιάτες, το θέμα είναι ιδωμένο με μοναδικό τρόπο από την πλευρά των ηττημένων. Σε ολόκληρη την τραγωδία δεν ακούγεται ούτε ένα ελληνικό όνομα.
Συντελεστές
Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Δραματουργική ανάλυση: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης).
Χορός (με αλφαβητική σειρά): Απόλλων Δρικούδης, Δημήτριος Δρόσος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτριος Καραβιώτης, Θανάσης Κεραμίδας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Σπύρος Σαραφιανός, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Στέλιος Τράκας, Γιάννης Χαρίσης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Γιώργος Ψυχογυιός.
«Νύφες του πένθους» (αλφαβητικά): Λαμπρινή Αγγελίδου, Μομώ Βλάχου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.