Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΤΕΛΛΟΣ ΦΙΛΗΣ: "Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΜΑΚΡΑΝ"

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Άκης Σακελλαρίου

 

Τι είναι αυτό που κάνει ο Άκης Σακελλαρίου στους "Πέρσες" του Αισχύλου φέτος το καλοκαίρι κι αφήνει τους θεατές άναυδους, να τον παρακολουθουν σαν μαγνητισμένοι λες, στις θέσεις τους, μην μπορώντας ούτε καν να εξηγήσουν πώς ενας άντρας και μάλιστα καλός ηθοποιός υποδύεται μια γυναίκα, κι όμως είναι το τελευταίο πράγμα που τους ξενίζει;

Παρακολουθώντας δυο απανωτές φορές την παράσταση του ΚΘΒΕ, ένιωσα αυτούς τους υπόγειους κραδασμούς που αναδύει η μοναδική ερμηνεία του κου Σακελλαρίου, χρησιμοποιώντας στο ξεκίνημα τη φόρμα του αστικού θεάτρου του '60, και σταδιακά με λεπτομερή χρήση των εκφραστικών του μέσων να αναδιπλώνει την ερμηνεία του πέρα από γένος και φύλο, να δημιουργεί μια αρχετυπική μορφή, της βαθιάς εξουσίας, που χρησιμοποιεί τον λαό της κατά το δοκούν, γνωρίζοντας από την άρχη το "τέλος", ακόμη και στην πιο φρικτή καταστροφή.

Μ'ενα κοστούμι που "παίζει" ταυτόχρονα καθε δευτερόλεπτο και μια απόλυτα ελεγχόμενη κινησιολογία, προσεγγίζει τον πρώτο γυναικείο ρόλο που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά του θεάτρου, ανανεώνοντας την φόρμα του Mικιτζίρο Xίρα, ενσωματώνοντας την εμπειρία του από την νεοαποδομημένη ανάγνωση των κλασικών που εφαρμόζει ο Μπομπ Ουίλσον, δημιουργώντας μια μήτρα ανεξάντλητης δυναμικής, μέχρι που η φωνή, στο άκουσμα της καταστροφής και την υποδοχή του αλαζονικού γιου Ξέρξη, γίνεται ένας χθόνιος ήχος της εξουσίας που θέλει να παραμείνει με όποιο τίμημα.

Η σκηνή που η Άτοσσα φορά σιωπηλά τον κόκκινο χιτώνα στον Ξέρξη είναι μια απροκάλυπτη κι επίπονη απεικόνιση όλων αυτων που ζούμε σήμερα στη χώρα, μα και στον εμπόλεμο πλέον πλανήτη μας, που καθιστά σπαρακτική κι επώδυνη, κάθε συσχέτιση του μυθικού χθες, με το αφόρητο σημερα.

Η εξουσία ειναι μια παρενδυτική περίπτωση αναρριχώμενου κισσού με ρίζες βαθιές κι όνειρο μοναδικό να επικρατήσει με όποιο κόστος, ακόμη και τον αφανισμό του έθνους. Η ερμηνεία του, σκέφτομαι, μαζί με την μουσική και την σύμπραξη του Γιώργου Κολοβού, του μοναδικού ηθοποιού, που "συνομιλεί" στην παράσταση με την πρόταση αυτή του κου Σακελλαρίου, θα μπορούσε να υπάρξει απολύτως ανεξάρτητη από την όλη παράσταση, σα μαθημα δημιουργίας ρόλου ή σαν προσωπικό μήνυμα επαγρύπνησης στον καθένα μας.

Η καλύτερη ερμηνεία του φετινού καλοκαιριού, μακράν.


(*Στη φωτογραφία ο Άκης Σακελλαρίου με τον Γιώργο Κολοβό)


25 & 26 Ιουλίου Αρχαιο Θεατρο Φιλιππων
15 & 16 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

(Φράση δανεική, με τρία ρήματα): Ο Τελλος Φίλης, αφου εζησε μια ζωή σαν κινηματογραφική ταινία, τώρα νοικιάζει κινηματογραφικές ταινίες για να ζήσει.

Ο Τελλος Φίλης, αφου εζησε μια ζωή σαν κινηματογραφική ταινία, τώρα νοικιάζει κινηματογραφικές ταινίες για να ζήσει. - See more at: http://test3.tnet.gr/author/tellos-filis/#sthash.Augi5TQJ.dpuf

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO