Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, (ακόμα και αυτή τη πρώτη του Σεπτέμβρη που κάνει πρεμιέρα) σε ένα δεκάλογο-ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη - περί Τέχνης και ζωής....

 

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, (ακόμα και αυτή τη πρώτη του Σεπτέμβρη που κάνει πρεμιέρα) σε ένα δεκάλογο-ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη - περί Τέχνης και ζωής....


1. "Γυρίσατε; Γυρίσατε; Κύριε Σαμιωτάκη, Βασιλείου εδώ!" Κάθε κατεργάρης στο πάγκο του. Δε λέω...."Αύγουστος η ψυχή του ανθρώπου"....μα τώρα πια Σεπτέμβρης. Καραμπινάτος με βούλα, υπογραφή και σήμα κατατεθέν το 1.

 2. Έτσι και εγώ από σήμερα, όπως και κάθε Δευτέρα, θα είμαι εδώ, ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη- πιο κέντρο πόλης δεν γίνεται!-προς ενημέρωση, σχολιασμό, φως στην Τέχνη και τη ζωή.

 3. Σήμερα να πω τη μαύρη μου αλήθεια, δε θέλω να γράψω θεατρικά νέα...ούτε τι μας περιμένει την εβδομάδα που έρχεται στη πόλη.....ο νους, η ψυχή μου, μόνο το κορμί μου που δεν είναι, πίσω. Εκεί στο πίσω, που ήταν καλοκαίρι. Καλοκαίρι τυπικό και ουσιαστικό. Γιατί και τώρα καλοκαίρι είναι, άμα δεις το θερμόμετρο και τη πολιτιστική ατζέντα της πόλης.

4. Ααααχ....αν η μισή μου καρδιά είναι εδώ, η άλλη μισή στον Ιούλη βρίσκεται. Κατοικοεδρεύει στη θάλασσα δίπλα. Εκεί που χάνεται το βλέμμα και δεν διακρίνεις που τελειώνει το μπλε της θάλασσας και αρχίζει το μπλε του ουρανού. Τέρμα ορίζοντα και ανάμνησης γωνία.

5. Φινίτο όμως το καλοκαιρινό μοιρολόι. Δε μας σκιάζει φοβέρα καμιά! Γεμίσαμε μπαταρίες! (Μη σου πω και μια ντουζίνα μπαταρίες-αλλά τις ρημάδες τις διακοπές, ποτέ δεν τις χορταίνεις) και τώρα δουλειά!

6. Μετά τη δουλειά όμως...μη μου πέσεις σε κατάθλιψη. "Κάνε παιχνίδι" τα βράδια σου! Ζήσε τα με το καλύτερο τρόπο. Το καλοκαίρι το κρατάμε στη καρδιά μας μέσα φυλαχτό και πορευόμαστε στα ωραία της Τέχνης.

7. Και άμα θες στο κάνω και με κρητική λύρα δοσμένο. Ο Γιάννης Χαρούλης αυτή την Τρίτη θα βρίσκεται στο θέατρο Δάσους, σε μια μεγάλη συναυλία που σε πάει κατευθείαν Κρήτη! Πιο διακτινισμένα δεν γίνεται!

8.Ο Δημήτρης Μπάσης, από την άλλη, απόψε, αφήνει το "Σερσέ λα φαμ" (παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. που έρχεται μετά τις Πρέσπες που έκανε και αυτό, προχθές πρεμιέρα, φθινόπωρο Θεσσαλονίκη) και πραγματοποιεί συναυλία-εγκαίνια της "Βαλκανικής Πλατείας" στη Νεάπολη.

9. Αλλά επειδή εδώ είμαστε για το θέατρο, κατά βάση. Η καλύτερη πρόταση έρχεται από τα χέρια της Ελένης Ράντου, της Σάρας Γανωτή και του Νίκου Σταυρακούδη. "Κατάδικός μου" που επιτυχημένα παίχτηκε τρία χρόνια στο θέατρο ΔΙΑΝΑ και φέτος το καλοκαίρι περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, Πέμπτη και Παρασκευή σε περιμένει στο θέατρο Δάσους. Ράντου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης και ένας θίασος να σε περιπλανήσει σε γέλιο και σκέψη. Συγκίνηση και προβληματισμό. Δες το και θα με θυμηθείς.

10. Αυτά τα ολίγα για σήμερα. Πιο σινιέ και οργανωμένοι, next Monday. Μέχρι τότε, μην ξεχνάτε αυτό που λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς.....


"Κάθε Σεπτέμβρη θα γυρνάς απ' το χωριό σου,
και μόνο απ' τ' άσπρα μέρη κάτω απ' το μαγιό,
θ' αναγνωρίζω το κορμάκι το δικό σου,
που τους χειμώνες το κοιτάζω μόνο εγώ.
Και τι έχει ο ήλιος που δεν έχω να σου δώσω,
αυτός τη νύχτα κλείνει εγώ μένω ανοιχτός
κι αν καταφέρω και το πάγο σου τον λιώσω
κάθε Σεπτέμβρη θα γεμίζουν όλα φως..."


Ραντεβού σε αυτό το φως. Να γεμίζουν όλα φως.


Καλό μήνα, καλή εβδομάδα και Τέχνη στη ζωή.....

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO