Οι πρόβες για το ανέβασμα της παράστασης "Λεωφορείο ο πόθος" έχουν ήδη ξεκινήσει με την Κατερίνα Λέχου στον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά και τον Τάσο Ιορδανίδη στον ρόλο του Στάνλεϋ' Κοβάλσκι. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες θεάτρου στην Ευρώπη, ο Λεβάν Τσουλάτζε, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση που του έγινε από την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Άνεσις. Το έργο έχει μεταφράσει ο Ερρίκος Μπελιές. Τη μουσική γράφει ο Θάνος Μικρούτσικος, τους στίχους ο Οδυσσέας Ιωάννου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Σταύρου Λίτινα.
Πες το ξανά, Μπλανς
"Πάντα βασιζόμουν στην καλοσύνη των ξένων."
Για την ιστορία
Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στις 3 Δεκεμβρίου του 1947 στο Ethel Barrymore Theater της Νέας Υόρκης. Το 1949 παρουσιάστηκε στην Αθήνα, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, με την Μελίνα Μερκούρη- Blanche και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο- Stan.
Το 1951 ο Kazan μετέφερε την υπόθεση στο σινεμά, και δημιούργησε έναν κινηματογραφικό θρύλο, κρατώντας τον τόσο ταιριαστό νατουραλιστικό Marlon Brando στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ την Blanche υποδύθηκε μοναδικά η Vivien Leigh που κέρδισε Oscar ερμηνείας.
Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες με τρεις Μπλανς που έγραψαν ιστορία και έναν Κοβάλσκι Απολλώνιο..
Μελίνα Μερκούρη, η πρώτη Μπλανς στην Ελλάδα. Η ηρωίδα γίνεται δική της. Αμέσως.
"A streetcar named Desire". Μάρλον Μπράντο - Βίβιαν Λι. Η ταινία έλαβε δώδεκα υποψηφιότητες και βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία όσκαρ.
Έλλη Λαμπέτη. Για την επιτυχία της στο "Λεωφορείο ο πόθος" της είχε στείλει συγχαρητήρια επιστολή ο Σεφέρης. Η δική της Μπλανς ηλέκτριζε ακόμη και τις καρέκλες της πλατείας..
*Ο Τσουλάτζε θεωρείται ο αναμορφωτής του Γεωργιανού θεάτρου. Οι δουλειές του έχουν "ταξιδέψει" και "ταξιδεύουν" στην Ιταλία, το Ισραήλ, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι σκηνοθεσίες του αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κλασσικού ρεπερτορίου και διακρίνονται για την εμπεριστατωμένα καινούρια καλλιτεχνική του άποψη.
Οι διεθνείς διακρίσεις του πολλές. Το 2012 για το σαιξπηρικό "Όπως σας αρέσει" που παίχτηκε στο Globe theatre στο Λονδίνο, βραβεύτηκε με το Award of Excellence.
Χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Guardian", τη συγκεκριμένη παράσταση τη βαθμολόγησε με άριστα και έγραψε:
Αν όλες οι θεατρικές παραστάσεις πλησίαζαν στα πλαίσια αυτού που είδαμε, τότε η δουλειά του κριτικού θα ήταν η πιο εύκολη και ευχάριστη στο κόσμο ''.
Στο τέλος του έργου ένα κατάμεστο θέατρο αποθέωσε όρθιο για δεκαπέντε λεπτά τους θαυμάσιους ηθοποιούς του Λεβάν Τσουλάτζε.(Κάποιοι από τους θεατές ήταν όρθιοι και χειροκροτούσαν πριν καν φτάσουμε στο τέλος....)
Η σκηνοθεσία του Τσουλάτζε είναι βαθιά Τσεχωφική, περιβαλλόμενη από απόλυτη ανθρωπιά.
Το πλέον συναρπαστικό είναι ότι τα σαιξπηρικά νοήματα έβγαιναν με πλήρη καθαρότητα. Ακόμα και η πιο μελαγχολική και δύστροπη καρδιά δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποκλιθεί στη μπαγκέτα του Τσουλάτζε....
Χ.Φ