Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο-ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής....

 

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο-ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής....
 
1. Ανοίξανε το σχολεία τη Πέμπτη-με αγιασμό! Αλλά όταν ξέρεις ότι δύο μέρες είναι μοναχά για το Σαββατοκύριακο, αντιλαμβάνεσαι ότι το ουσιαστικό άνοιγμα, επιστροφή του κάθε κατεργάρη στο πάγκο, και τέρμα το διάλλειμα-τα κεφάλια μέσα, γίνεται από σήμερα. Γιατί Δευτέρα έθεσε ο Θεός ημέρας έναρξης, οργάνωσης, επιστροφή στη τάξη και αν δεν έβγαλες μαντήλι ακόμα, να αποχαιρετήσεις το καλοκαίρι που έφυγε-πάρτο χαμπάρι!-bye-bye η εποχή!
 
2. Ολοκληρώθηκε και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, μόλις χθες, με αύξηση επισκεψιμότητας φέτος και μέγα ενδιαφέρον για πολλά περίπτερα, με το "Εργοστάσιο Σοκολάτας" να κερδίζει παρασάγκας, αλλά και τις συναυλιακές βραδιές, από Διονύση Σαββόπουλο μέχρι Σάκη Ρουβά να προκαλούν το αδιαχώρητο. Πάει και αυτό! Δεν σου αρκεί, ως επαλήθευση, ότι είναι καιρός να συνειδητοποιήσεις ότι θα πρέπει να μπούνε τα φθινοπωρινά στη ντουλάπα σου;
 
3. Αν όχι; Αν επιμένεις σθεναρά; Αν δεν θες να το αποδεχτείς, απόψε στο θέατρο Δάσους σε περιμένει ο Γιώργος Νταλάρας, με συναυλία. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές, που έχει τραγουδήσει όλα τα είδη, απόψε θα δώσει στη πόλη, μια ρεμπέτικη νότα που της αξίζει.
 
4. Το καλύτερο αντίδοτο στο φθινόπωρο, είναι να παίρνεις ζακετάκι και να το απολαμβάνεις με καλό τραγούδι, εκεί στα ψηλά. Έτσι τη Τετάρτη, έχεις και δεύτερη επιλογή, Μαρινέλλα και Κώστα Χατζή, στον ίδιο χώρο, με "Ρεσιτάλ" τραγουδιού και ψυχής, όπου σίγουρα, θα γεμίσουν τα αυτιά σου με γλυκιές μελωδίες.
 
5. Το Σάββατο που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε η περιοδεία των θεατρικών "Περσών" του Αισχύλου, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ένα προσωπικό στοίχημα του Άκη Σακελλαρίου, η στόφα του κλασσικού Γιάννη Φέρτη στα μεγάλα κείμενα και μια υπέροχα ταλαντούχα ανάδειξη νέου ηθοποιού, όπως ο Γιώργος Κολοβός, αποτέλεσαν βασικά στοιχεία μιας επιτυχημένης περιοδείας, που ολοκληρώθηκε με μια "αγκαλιά" από το κοινό της πόλης για τρία βράδια.
 
6. 25 Σεπτέμβρη ανοίγει ο νέος θεατρικός χώρος της Θεσσαλονίκης, το Black Box, του Θωμά Χαρέλα, με "Τα Γράμματα Αγάπης στο Στάλιν". Εγκαίνια στο χώρο με μια παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, που ξεκίνησε πέρυσι τη πορεία της στην Αθήνα, και θα την συνεχίσει από 18 Οκτώβρη στο θέατρο "ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ".  Το έργο «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» είναι μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον οποίο ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή. Στο έργο συμμετέχουν τρία πρόσωπα: ο Μπουλγκάκοφ, η σύζυγός του Μπουλγκάκοβα και ο Στάλιν. Ερμηνεύουν αντίστοιχα, ο Ηλίας Μελέτης, η Άννα Ελεφάντη και ο Σπύρος Τσεκούρας.
 
7.  "Ποντικοπαγίδα" στήνεται στο Ράδιο Σίτυ της Θεσσαλονίκης. Η επιτυχημένη παράσταση από το θέατρο ΒΕΑΚΗ, λίγο πριν συνεχίσει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, ανεβαίνει στο θέατρο της οδού Παρασκευοπούλου, για λίγες παραστάσεις. Αγκάθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, με τη Μαριάννα Τουμασάτου, το Γιάννη Αιβάζη, την Όλγα Πολίτου, το Γιώργο Ματαράγκα, το Πέτρο Ξεκούκη, το Λευτέρη Δημηρόπουλο, και τη Κάτια Νικολαίδου, από τις 3 Οκτώβρη στο Βορρά.
 
8. Πάντα, κάθε Δευτέρα, θα έχουμε και ένα βιβλίο-πρόταση για διάβασμα. Τούτη τη φορά, ο Βαγγέλης Προβιάς, με "Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης" -ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό, μέσα από διηγήματα αληθινής ζωής, με εξαίρετη γραφή. Ανήκει στα καλύτερα του φετινού καλοκαιριού, εξ ου και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
 
9. Συνεχίζεται η "Goλfw-The director's cut" στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκης, μέχρι και τις 28 Σεπτέμβρη. Τρέξτε να προλάβετε, για τελευταία φορά, τη παράσταση σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, με τον ίδιο, την Έλενα Μαυρίδου στον ομώνυμο ρόλο, τη Δήμητρα Κούζα και τον Μιχάλη Βαλάσογλου. Πως η παράδοση έχει ανάγνωση στο σήμερα. Πως ένα κείμενο με ...τσέλιγκα και μαγκούρα, γίνεται ένα ζηλευτό δίωρο το 2014.
 
10."Τα δάκρυα που έχυσα να γίνουνε βρυσούλες, να πίνεις να δροσίζεσαι εσύ με τη καλή σου,  οθέ περνάς και οθέ πατείς λουλούδια να φυτρώνουν, ο κόσμος να σε χαίρεται κι οι κλάψες που χω κάμει, να γίνουνε τριανταφυλλιές, κηπάρι ανθισμένο, στον ίσκιο τους να κάθεσαι, εσύ και η καλή σου"..από τη "Γκόλφω" του Σπύρου Περεσιάδη, αυτό το δέκα στην εβδομάδα να σε ταξιδεύει....

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO