Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΑΠΟΨΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

MANIΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ήμουν μέχρι αργά, προχθες βράδυ στο Θέατρο Βράχων, στη γενική πρόβα του ''Μανιφέστου του Πολέμου''. Είναι πολύτιμη εμπειρία, και μας να παρακολουθεί κανείς τον τρόπο που διδάσκει η Ρούλα Πατεράκη τους ηθοποιούς.
Ο λόγος του Θουκυδίδη. Γυμνά σώματα, σκιές ανθρώπων στους βράχους. Η σκηνοθέτις διορθώνει διαρκώς από τον μουσικό, μέχρι την κίνηση, που ένα ρούχο απογυμνώνει την ωμή φύση των ηθοποιών της.

ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ


Η Αμφίπολη, με τον τρόπο του Θουκυδίδη, μεταφυσικά παρούσα, αφού σε αυτήν την μάχη ηττάται από τον Βρασίδα, στην Θράκη εξορίζεται, εκεί ξεκινάει τη "ξυγγραφή"του έργου του.  Μια μεταδραματική ανασκαφή, είναι η πάρασταση που εκτυλίσεται μπροστά μας και μας συγκλονίζει. ( ευτυχώς, χωρίς ..σέλφι μπροστά σε μνημεία, προκλητικών ''επικοινωνιακών συμβούλων'').


Το έργο της Πατεράκη, στέκεται δίπλα από τον Παρθενώνα, με τον τρόπο που θα στεκόταν ένας Έλληνας του χρυσού αιώνα.

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Σκέφτομαι πως το πολιτικό θέατρο, δεν θα μπορούσε να συναντήσει μια πιο σύγχρονη εκδοχή του.
Αυτή η παράσταση, παρουσιάζει με τον πιο μοντέρνο παιδαγωγικο τρόπο, την Ιστορία των δυο πόλεων, της Σπάρτης και της Αθήνας, τον εμφύλιο σπαραγμό, τον λοιμό και τον ένδοξο προπαγανδιστικό Επιτάφιο, με τον οποίο ο Περικλής ενταφιάζει τις αντινομίες του δημοκρατικού πολιτεύματος της Χρυσής Αθήνας.


Η στιγμή που ο Δημήτρης Λιγνάδης διαβάζει τον ύστατο λόγο του Περικλή, μόνο δάκρυα στα μάτια φέρνει και η εικόνα με τις σχολικές ποδιές που έχουν αντικατασταστήσει τις ρημαγμένες στολές του πολέμου, υπενθυμίζει πως το σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα του Ελληνικού Σχολείου, έχει αφαιρέσει στα χρόνια της τρόικας, αυτό το ύψιστο μνημείου ελληνικού πολιτικού λόγου...


Απόψε, στις 9 το βράδυ, εκεί στους βράχους του Βύρωνα, πρέπει να ξαναβρεθούμε, να ξανακοιταχτούμε στον καθρέφτη της ιστορίας μας, να ακούσουμε όσα ξεχάσαμε και να ξαναγνωριστούμε και μεταξύ μας και με αυτό το πολύπλοκο DNA μας.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO