Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η Σ. ΜΑΚΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONLYTHEATER.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Θέλω να δω την Άννα Φρανκ με μάτια παιδικά.

 

Θέλω να δω την Άννα Φρανκ με μάτια παιδικά. Να την ψάξω με σκέψη παιδική. Γιατί κι εκείνη ήταν ένα μικρό παιδί. Δεν θα μιλήσω για εκείνη σε παρελθοντικό χρόνο, γιατί η Άννα Φρανκ συνεχίζει να ζει δίπλα μας. Την βλέπουμε στα αθώα μάτια κάθε παιδιού που ζει τον ρατσισμό. Στα ελπιδοφόρα όνειρα κάθε παιδιού που ζει σε πόλεμο.

Άννα Φρανκ. Ένα καλομαθημένο και κακομαθημένο κορίτσι 13 χρόνων, μεγαλωμένο πλουσιοπάροχα από μια πολύ εύπορη οικογένεια. Πανέξυπνη! Η μόρφωσή της δεν περιορίζεται μόνο στη σχολική της εκπαίδευση. Μαθαίνει πιάνο, γαλλικά, χορό. Διαβάζει λογοτεχνία, μυθιστορήματα, χαζεύει περιοδικά για να μαθαίνει τι κάνουν οι σταρ της εποχής και γεμίζει το δωμάτιο της με αφίσες και φωτογραφίες τους. Φλύαρη, υπερδραστήρια, αεικίνητη! Κοινωνική! Λατρεύει το σχολείο της, είναι απίστευτο «πειραχτήρι» και μεγάλος μπελάς για τους δασκάλους της..!

Όμως όχι, δεν είναι μια αθώα πεταλουδίτσα της άνοιξης.. Είναι εγωίστρια. Φιλόδοξη. Φιλάρεσκη. Της αρέσει να τη ζηλεύουν, να τη θαυμάζουν, να είναι το κέντρο της προσοχής. Αντιπαθεί τη μητέρα της και δε διστάζει να της το δείχνει. Αντιθέτως υπεραγαπά κι έχει αδυναμία στον πατέρα της! Της αρέσει να καμώνεται το «θύμα», όταν την μαλώνουν και να νιώθει αδικημένη απέναντι στην αδερφή της την Μαργκότ. Έχει φίλες και πολλούς θαυμαστές..!

Βγαίνει ραντεβού, φροντίζει την εμφάνιση της, φαντασιώνεται το πρώτο της φιλί Έχει ξεκινήσει για εκείνην το «ξύπνημα της Άνοιξης», η αναζήτηση της σεξουαλικότητας της. Παρά την κοινωνικότητα της όμως, είναι ένα ιδιαίτερα μοναχικό κορίτσι, με ανεπτυγμένη συναισθηματική αντίληψη. Δεν έχει κάποια εγκάρδια φίλη στην οποία να μπορεί να εκμυστηρεύεται και να μοιράζετε τα πάντα. Ώσπου ο πατέρας της της χαρίζει την καλύτερη της φίλη, το ημερολόγιό της!
Λίγες μέρες αργότερα, αναγκάζονται να κρυφτούν στην μικρή σοφίτα. Αυτό το ανήσυχο πνεύμα πρέπει να περιοριστεί. Δεν καταφέρνουν όμως να περιορίσουν τα όνειρα της! Τους στόχους της! «Εγώ μια μέρα θα γίνω διάσημη. Θα γίνω διάσημη συγγραφέας. Θέλω να συνεχίσω να ζω, ακόμα και μετά που θα έχω πεθάνει». Και τα καταφέρνει!

Μέσα από τα κείμενά της, ζωντανεύουν οι ήρωες της ιστορίας μας. Μέσα από τις γλαφυρές διηγήσεις της, βλέπουμε την καθημερινή τους ζωή, τις καταστάσεις, τις συνήθειές τους, τη ρουτίνα τους. Παρακολουθούμε την ίδια να ωριμάζει, να μεγαλώνει, να αλλάζει. Να φτάνει στα 15 της χρόνια. Η βαθιά φιλοσοφική της σκέψη μας αποκαλύπτει πόσο ιδιαίτερο και συνάμα ταλαντούχο πλάσμα ήταν.

Κατάφερε από ασήμαντα περιστατικά να γράψει ένα αριστούργημα χωρίς να λαμβάνει καθόλου εξωτερικά ερεθίσματα.

 

*H Σταυρούλα Μάκρα είναι η Άννα Φρανκ στην παράσταση "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" που ανεβαίνει σε λίγες μέρες στο Χυτήριο.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO