Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 6/10/2014

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής….

 

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής….
 
1. Επιτυχημένη πρεμιέρα, τη περασμένη Παρασκευή στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ Θεσσαλονίκης, με τη «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, με ένα κατάμεστο θέατρο να χειροκροτεί το αστυνομικό έργο. Η παράσταση που μεταφέρθηκε, από το θέατρο ΒΕΑΚΗ της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, για να επιστρέψει τέλος Οκτώβρη, στο θέατρο της οδού Στουρνάρη, για δεύτερο χειμώνα, «μυρίζει θέατρο». Μαριάννα Τουμασάτου, Γιάννης Αιβάζης, Όλγα Πολίτου, Κάτια Νικολαίδου, Θοδωρής Αντωνιάδης ξεχωρίζουν με τις άρτιες ερμηνείες και περιμένουν με τον υπόλοιπο θίασο, τους Θεσσαλονικείς, από Παρασκευή έως και Κυριακή, στην οδό Παρασκευοπούλου.
 
2. Παρών στην πρεμιέρα, και ο Αλέξανδρος  Σταύρου. Ο σύζυγος της Μαριάννας Τουμασάτου, βρέθηκε στη πρώτη σειρά να παρακολουθήσει τη παράσταση και απόλαυσε, ταυτόχρονα,  ένα τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη τρίχρονη κόρη τους, Χρυσηίδα.
 
3. Από την Πέμπτη, ο ίδιος ξεκινά παραστάσεις, στους «Αγνοούμενους» του Βασίλη Κατσικονούρη.
 
4.Ο Αλέξανδρος Σταύρου, δυστυχώς, δεν θα είναι στο θίασο του «Βόυτσεκ», όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του ηθοποιού, εμπόδισε την ευόδωση  της συνεργασίας του, με τη Θεσσαλονίκη και το Κρατικό.
 
5. Εν τέλει, ο ιστορικός κινηματογραφικός χώρος ΦΑΡΓΚΑΝΗ, κάνει εγκαίνια ως θεατρική στέγη, τούτη τη Παρασκευή, και δη με το καλύτερο τρόπο. «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με την Όλια Λαζαρίδου, θα παρουσιαστεί για δύο τριήμερα στη πόλη. Η παράσταση, που το καλοκαίρι περιόδευσε σε 30 αρχαιολογικούς χώρους και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια, τώρα «κόβει το νήμα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
 
6. Μια ημέρα πριν, την Πέμπτη 9 Οκτώβρη, ο Δήμος Αβδελιώδης θα πραγματοποιήσει ένα δίωρο σεμινάριο εκφοράς θεατρικού λόγου, στις 18.00 το απόγευμα, στο χώρο του ΦΑΡΓΚΑΝΗ.
 
7. Απόψε και αύριο, στην αίθουσα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΛΔΗΣ, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Ζειμπέκικο» της Λείας Βιτάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Νινιός, η Στέλλα Κρούσκα και η Ρένα Κουμπαρούλη. Μετά τη παράσταση ακολουθεί και ένα μουσικό πρόγραμμα με τους ηθοποιούς και τους μουσικούς επί σκηνής. Η παράσταση ανεβαίνει Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Δημητρίων, ενώ θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά, στην Αθήνα, τη πορεία της, στο studio MΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ. Το ομώνυμο τραγούδι που ακούγεται στο πρώτο μέρος της παράστασης είναι σε μουσική και στίχους του Γιώργου Νινιού. Ο οποίος, αυτό το διάστημα, γράφει τραγούδια για παιδική παράσταση και ένα θεατρικό έργο, με σκοπό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά τις γιορτές «να βγουν στο φως».
 
8. «Εγώ, η Γωγώ» από αυτή τη Τετάρτη και για τρεις εβδομάδες, παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης. Η παράσταση της Ελένης Γκασούκα, με την Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, έρχεται δίπλα στη Χ.Α.Ν.Θ.. Μια γυναίκα εγκλωβισμένη στα συντρίμμια του αυτοκινήτου της, μετά από ατύχημα, "κάνει ταμείο" τη μέχρι τώρα ζωή της. Τα θέλω της, τα λάθη της.
 
9. Στο Black Box, πήρε παράταση και συνεχίζεται έως τη Κυριακή, το «Γράμματα Αγάπης στο Στάλιν». Μια παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Μυλωνάς. Ο Μελέτης Ηλίας, ένας εκ των τριών ηθοποιών, καταθέτει μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία. Στη καλύτερη στιγμή του στο σανίδι, ξεχωρίζει και κερδίζει το μεγάλο χειροκρότημα. Λόγος για να δεις αυτό το έργο!

10. Η Πέμυ Ζούνη βρίσκεται Θεσσαλονίκη. «Η Αρρώστια της Νιότης» του Μπρούκνερ, που σκηνοθέτησε πέρυσι την άνοιξη, και κέρδισε θετικές εντυπώσεις και μεγάλη προσέλευση κοινού, ξανά στο Νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Οπότε, έπρεπε να ξαναέρθει για να πραγματοποιηθούν οι πρόβες, εκ νέου, έτσι ώστε αυτή τη Παρασκευή να ξεκινήσει η πρώτη "καθαρόαιμη" χειμερινή παράσταση του Κρατικού. Μια παράσταση με νέους ηθοποιούς που παίζουν με όλο τους το είναι και αρθρώνουν το δικό τους δυνατό λόγο μέσα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Μη το χάσετε!

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO