Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΟΦΙΤΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ.ΤΗΣ Χ. ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Και βάλαμε... Γράψαμε cues, σβήσαμε cues, διορθώσαμε cues. Και ήρθε η ώρα να κατοικηθεί ο χώρος που φτιάξαμε, ήρθε η ώρα για την Άννα Φρανκ να ανέβει στην σοφίτα, να βρει το spot της και να μας πει την ιστορία της, μια ιστορία φωτεινή που γράφτηκε σε μια σκοτεινή σοφίτα.  

 

..ή σκέψεις πριν τους φωτισμούς

Να φωτίσουμε την σοφίτα όμορφα, επαρκώς, ατμοσφαιρικά. Ο Αλέξανδρος θέλει έναν ξεκάθαρο γενικό φωτισμό, να φαίνονται τα πρόσωπα, θέλει και να φωτίζονται χωριστά τα διαφορετικά δωμάτια, να μπορούμε να απομονώνουμε την δράση, η λαμαρίνα είναι μεγάλη πρόκληση, μπορει να βγει ωραίο αν το προσέξουμε, πόσο καλά αντιδράει αυτό το υλικό στο φως!

Ο Κωνσταντίνος είχε έμπνευση! Ρεαλιστικός φωτισμός εσωτερικού χώρου, με διακυμάνσεις στην ένταση και τις φωτιστικές ποιότητες, ελαφρώς μετατοπισμένος από την κανονικότητα. «Χρειαζόμαστε και κάτι ακόμα» λέει ο Αλέξανδρος. Μια δεύτερη ξεκάθαρη ατμόσφαιρα για τα αφηγηματικά μέρη. Φθόρια. «Ψυχρή ή θερμή λάμπα;», ρωτάει η Δήμητρα στο τηλέφωνο καθως περιμένει στο μαγαζί να τα αγοράσει. Ψυχρή. Μια μέρα μετά προσθέτουμε τελικά και φίλτρο, να το κάνουμε να δείχνει ακόμη πιο σκληρό και άρρωστο. Fluorescent green παμψηφί. Χρειαζόμαστε και μια τρίτη ατμόσφαιρα, ένα «μπάσταρδο» cue, το οποίο θα εμπεριέχεται στην ρεαλιστική μας κατάσταση αλλά θα στέκει και μόνο του. Να βάλουμε ράμπα και φώτα κάτω απο τα πατάρια.

Και βάλαμε... Γράψαμε cues, σβήσαμε cues, διορθώσαμε cues. Και ήρθε η ώρα να κατοικηθεί ο χώρος που φτιάξαμε, ήρθε η ώρα για την Άννα Φρανκ να ανέβει στην σοφίτα, να βρει το spot της και να μας πει την ιστορία της, μια ιστορία φωτεινή που γράφτηκε σε μια σκοτεινή σοφίτα.

 

*Η Χριστίνα Θανάσουλα σχεδιάζει τους φωτισμούς για παραστάσεις θεάτρου και χορού. Είναι, επίσης, και θεατρολόγος και συγγραφέας. Έχει κερδίσει το 2ο Βραβείο σε διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού Μονόπρακτου του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με το έργο “Travelling Around” (2001) και έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Interplay Festival 2004 για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς με το έργο «Πολικότητα Χώρου» το οποίο ανέβηκε τελικά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δια-ροές 2006. Τον Φεβρουάριο του 2009 ανέβηκε το θεατρικό της έργο “Meet Market” σε σκηνοθεσία Α. Γεωργοπούλου στο θέατρο Ροές. Για το φως μπορεί να πει και να γράψει χιλιάδες πράγματα. "Σαν τον φωτογράφο, φτιάχνω φωτιστικά κάδρα, καρέ που διαδέχονται το ένα το άλλο." Γι' αυτό είναι ξεχωριστή.

Φέτος, φωτίζει τη σοφίτα της Άννας Φρανκ, στο Χυτήριο. Μ' ένα φως ολόιδιο μ' εκείνο της ιστορίας.
 

(Φωτογραφία: Γιώργος Αλεξανδράκης)

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO