Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΤΣΕΧΩΦΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Άντον Τσέχωφ

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ

 

Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ρώσου δραματουργού Άντον Τσέχωφ και η θεατρική Αθήνα σφύζει από παραστάσεις έργων του ή εκ νέου αναγνώσεις και επαναδιαπραγματεύσεις των κλασικών πλέον αυτών κειμένων. 

Ο Ρώσος δραματουργός που κατέγραψε με χιούμορ και ευαισθησία τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης , το βάσανο του έρωτα, αλλά και την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής που συντηρεί τους ήρωες του μας αφορά ακόμα και σήμερα. Ίσως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, μιας και η περιρρέουσα κοινωνική πραγματικότητα προσιδιάζει στην κοινωνία της εποχής του που βίωνε έντονη κοινωνική και πολιτική κρίση.

Το κοινό λατρεύει τον Τσέχωφ γιατί τα πρόσωπά του είναι την ίδια  στιγμή τραγικά και αστεία, εγκλωβισμένα μέσα στα λάθη τους και στις επιλογές του, αγγελικά και δαιμόνια, όπως όλοι μας. Από την άλλη και οι άνθρωποι του θεάτρου αγαπούν μετά μανίας  τα έργα του γιατί δεν είναι προσωποκεντρικά, αλλά  παρουσιάζουν πάντα ένα ensemble πολύ δυνατών χαρακτήρων που ισάξια συμμετέχουν και κινούν τη δράση.  

Θα δούμε λοιπόν στις αθηναϊκές σκηνές  τον «Γλάρο»  στο θέατρο Θησείον  με την Ναταλία Τσαλίκη σε διπλό ρόλο, της Αρκάντινα και της Παλίνας, αλλά και τον Αλέξανδρο Λογοθέτη στο ρόλο του Τριγκόριν και του γιατρού  Ντορν  σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του Κώστα Φιλλίπογλου, βασικού συνεργάτη των Complicite, που τα τελευταία χρόνια έχει χαρίσει στο θεατρόφιλο κοινό σημαντικές στιγμές.

Η  Λιλλύ Μελεμέ ενώνει τις δυνάμεις της με τον Γιάννη Φέρτη, τη Μαρίνα Ψάλτη, τον Στέλιο Μάινα και την Αλεξία Καλτσίκη μεταξύ άλλων και ετοιμάζει τον « Θείο Βάνια» για το θέατρο Χορν. Παράλληλα,  οι πολυταξιδεμένοι πλέον και αναγνωρισμένοι στην Ευρώπη Βlitz θα καταπιαστούν με το ίδιο έργο  σε μια παράσταση που θα φέρει τον τίτλο «Vanya. Δέκα χρόνια μετά» και θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου από 27 Νοεμβρίου. Με αφορμή τα δέκα χρόνια της ίδρυσής της, η ομάδα εμπνέεται και γράφει ένα νέο έργο αναμειγνύοντας την ιστορία της με την ιστορία των τσεχοφικών ηρώων, οι οποίοι κουράστηκαν ύστερα από 100 χρόνια θαυμασμού. 

Η υψίφωνος Τζένη Δριβάλα κάνει  την πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα με τον «Βυσσινόκηπο»  στο Ιδιόμελον, ενώ στο ίδιο έργο  θα βασίζεται και η devised παράσταση της Κατερίνας Μπερδέκα που θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του θεάτρου  Θησείον.  Τον Απρίλιο ο Νίκος Καραθάνος θα δοκιμαστεί επίσης με το αριστουργηματικό  κείμενο  στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έχοντας συνοιδοιπόρους του τη Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Λούλη, τον Θανάση Αλευρά, τη Λένα Κιτσοπούλου, την Έμιλυ Κολιανδρή, τον Γιάννη Κότσιφα, τον Άγγελο Τριανταφύλλου  και άλλους.

Ο  Ένκε Φεζολάρι στο Cartel θα σχοληθεί με το νεανικό έργο « Πλατόνοφ»  μαζί με μια ομάδα νέων ηθοποιών και τον Παναγιώτη Σούλη στον ομώνυμο ρόλο,   ενώ αναμένεται οι να επαναληφθούν και « οι Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας» του Γιάννη Μόσχου, μια σύνθεση αποσπασμάτων κυρίως από το πεζογραφικό έργο του Ρώσου συγγραφέα με τους Αλέξανδρο Μυλωνά, Μιχάλη Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου και Λυδία Φωτοπούλου που παρουσιάστηκε με επιτυχία το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO