Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΜΑΡΤΙΝ ΜΑΚ ΝΤΟΝΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 

Ο Μάρτιν Μακ Ντόνα (Martin McDonagh), επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου ιρλανδικής καταγωγής, θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλευρα ταλέντα της Μεγάλης Βρετανίας και το «κακό παιδί» του αγγλικού θεάτρου, που πάντα σκανδάλιζε με την προκλητική του συμπεριφορά απέναντι στο κοινό και στους δημοσιογράφους. Έχει καταξιωθεί ως σημαντικός θεατρικός συγγραφέας από νεαρή ηλικία και ενώ τα πολυβραβευμένα θεατρικά του κάνουν μεγάλη επιτυχία τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό, η πρωτόλεια σκηνοθετική απόπειρα στον κινηματογράφο, η μικρού μήκους ταινία "Six shooter" έχει ήδη βραβευθεί με Όσκαρ.

Ο Μάρτιν αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο σε ηλικία 16 ετών, γιατί οι καθηγητές του είχαν το θράσος να επικρίνουν τα γραπτά του  Όταν λοιπόν οι γονείς του επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα προκειμένου να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους, εκείνος πήρε την απόφαση, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του (και αργότερα γνωστό σεναριογράφο) Τζον Μάικλ, να μείνουν στο Λονδίνο και να αφοσιωθούν στη συγγραφή σεναρίων. Πράγματι, απέστειλε πολυάριθμα σενάρια στο BBC, που απορρίφθηκαν το ένα μετά το άλλο.

Η καταξίωση ήρθε τελικά λίγο αφού έκλεισε τα 25, όταν παρουσιάστηκε με μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία το έργο, "Η βασίλισσα ομορφιάς του Λινέιν",  Το 1997 μάλιστα ο Μακ Ντόνα έγινε ο πρώτος συγγραφέας μετά τον Σαίξπηρ που είδε τέσσερα έργα του να ανεβαίνουν με επιτυχία στο West-End του Λονδίνου από επαγγελματικούς θιάσους μέσα στην ίδια χρονιά.

Ο Μακ Ντόνα  είναι ένας από τους συγγραφείς του  in yer face theatre, μαζί με τη Σάρα Κέην, τον Μαρκ Ρέιβενχιλ και άλλους, ενός θεάτρου που επιδιώκει να δείξει την πιο σκληρή  πλευρά των πραγμάτων, χωρίς καμία προκάλυψη.   Ο Μακ Ντόνα κάνει ένα θέατρο που σοκάρει τον θεατή, τραβώντας του το χαλί κάτω από τα πόδια του, αλλά και περίεργα ποιητικό, σκοτεινό, με ένα ανατριχιαστικό χιούμορ που σε αφήνει ενεό. 

Μετά την αδιαφιλονίκητη επιτυχία των έργων του και τη διεθνή καταξίωση του και αφού τιμήθηκε με το βραβείο Ολιβιέ για τον «Πουπουλένιο» του, αποφάσισε να σταματήσει τη συγγραφή θεατρικών έργων και να αφοσιωθεί για λίγο στη μεγάλη του αγάπη, τον κινηματογράφο .

Τα τελευταία χρόνια το παράξενο σύμπαν του Μακ Ντόνα έχει κατακτήσει το ελληνικό θέατρο.   Φέτος ο "Πουπουλένιος" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη που συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία το θέατρο Αθηνών,, αλλά και η «Μοναξιά στην Άγρια Δύση» σε σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη  που έκανε πρεμιέρα στο Φάουστ, το ενδιαφέρον των θεατρανθρώπων γι΄αυτό τον τόσο ιδιαίτερο συγγραφέα . Αλλά και παλιότερα  η Βίκυ Γεωργιάδου στο Αμόρε μας πρωτοσύστησε τον «Πουπουλένιο», αυτό το εφιαλτικό παραμύθι που παίζει με τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας, μια ιστορία για το πώς τελικά  εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι ιστορίες που φαντασιωνόμαστε, ένα τρομακτικό παραμύθι ενηλικίωσης. Ο  Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος  επίσης ανέβασε τόσο τον «Πουπουλένιο», όσο και τον «Λοχαγό του Ινίσμορ»,  η Ναταλία Τσαλίκη έγινε η « Βασίλισσα της ομορφιάς» και ο Τάκης Σπυριδάκης «Ο κουλοχέρης του Σποκέιν». 

Τα έργα του Μακ Ντόνα δεν είναι ούτε διασκεδαστικά, ούτε « ευκολοχώνευτα» κι όμως αγγίζουν μια πολύ μερίδα του κοινού, ακριβώς επειδή φωτίζουν με  κυνισμό περιοχές του υποσυνειδήτου μας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με την πιο φρικιαστική  πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς να την αφορίζουν, αντίθετα κατανοώντας ουσιαστικά και αντιμετωπίζοντας με χιούμορ την βαθιά οδύνη της ζωής. 

 

A.K

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO