Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΣΚΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ". ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Μάρθα Φριντζήλα

 

 

Οι πρώτες φορές είναι οι πιο ισχυρές μνήμες. Δεν τις ξεχνάς ακόμη κι αν το παρελθόν κρέμεται από μια κλωστή. Σήμερα, η Μάρθα Φριντζήλα περιγράφει στο Onlytheater.gr το πρώτο της σόλο. Και μας στέλνει και μια φωτογραφία! Αλλιώς κάτι θα έλειπε..

 

Το πρώτο μου σόλο

Τη χορωδία για τη γιορτή των Χριστουγέννων την αναλάμβαναν η τετάρτη, η πέμπτη και η έκτη τάξη. Εμείς τα πρωτάκια το πολύ πολύ να λέγαμε κανα στιχάκι από κάποιο ποίημα. Όταν η δασκάλα της τετάρτης έκανε ακρόαση για τα παιδιά της χορωδίας, απέκλεισε τα πρωτάκια, τα δευτεράκια και τα τριτάκια. Η κόρη της μητριάς μου ήταν τριτάκι και παρεξηγήθηκε. Επειδή όμως δεν τολμούσε να ζητήσει ακρόαση από τη δασκάλα -πόσο μάλλον να ακούσει κατσάδα για το θράσος της- έβαλε εμένα να της κάνω την εκδούλευση.

-Θα πας και θα της πεις πως είναι άδικο να μην τραγουδήσουν και τα τριτάκια.
-Μα εγώ είμαι πρωτάκι.
-Δεν έχει σημασία.

Η κόρη της μητριάς μου με απείλησε πως θα τα πει όλα στη μαμά. Πήγα λοιπόν έξω από το γραφείο και περίμενα να χτυπήσει το κουδούνι για να σχολάσει η τετάρτη τάξη. Σε λίγο η δασκάλα εμφανίστηκε.

-Τι θέλεις, Μάρθα;
-Κυρία, είναι άδικο να μην τραγουδήσουμε κι εμείς στην γιορτή.
-Θέλεις να τραγουδήσεις;
-Όχι μόνο εγώ. Και η Γιωργία θα ήθελε να δοκιμάσει.
-Ωραία λοιπόν, έλα στο γραφείο να μου πεις ένα τραγούδι και θα φωνάξουμε και τη Γιωργία μετά.

Μπήκα στο γραφείο με τρόμο σκεπτόμενη πως η Γιωργία μπορεί να με άκουγε να τραγουδώ και θα τα έλεγε όλα στη μαμά. Ήθελα τόσο πολύ να τραγουδήσω στη γιορτή που δε με ένοιαζε καθόλου να φάω ξύλο ή να μπω τιμωρία, γιατί παράκουσα τις εντολές της Γιωργίας. Άμα η δασκάλα με έβαζε στη χορωδία, η μητριά μου δε θα είχε το δικαίωμα να με βγάλει. Άρχισα λοιπόν να τραγουδώ τον μικρό τυμπανιστή δυνατά μέσα στο γραφείο. Σίγουρα ακουγόμουν στο διάδρομο.

Μόλις τελείωσα η δασκάλα μου είπε:
-Εσύ έχεις πολύ ωραία φωνή. Θα σου δώσω σόλο. Φώναξε τώρα και την Γιωργία.
Βγήκα από το γραφείο και την είδα να με περιμένει απορημένη και εκνευρισμένη.
-Γιατί τραγούδησες;
-Με ανάγκασε η κυρία. Είπε πως άμα θέλεις να τραγουδήσει η Γιωργία πρέπει να τραγουδήσεις πρώτα εσύ.

Το πίστεψε και μπήκε στο γραφείο. Η δασκάλα δεν την έβαλε στη χορωδία.

Το μεσημέρι τα είπε όλα στη μητριά μου. Έφαγα ξύλο, μπήκα τιμωρία, αλλά είχα κερδίσει το πρώτο μου σόλο. Κι από εκείνη τη χρονιά το σόλο στις παραστάσεις ήταν δικό μου.

Η πρώτη μου σκηνική εμπειρία ήταν με ένα σόλο που κέρδισα με δόλο.

 

*Η Μάρθα Φριντζήλα είναι ηθοποιός, τραγουδίστρια και σκηνοθέτης. Από το 2000 είναι σκηνοθέτης της ομάδας "Δρόμος με Δέντρα" που ίδρυσε με τον συνθέτη και σκηνογράφο Βασίλη Μαντζούκη. Στα δεκατέσσερα χρόνια της πορείας του, ο θίασος έχει παρουσιάσει θεατρικές παραστάσεις και πειραματικά θεατρικά και μουσικά δρώμενα, ενώ έχει λάβει μέρος σε θεατρικά και μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΧΡΥΣΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO