Οι Patari Project, μετά το 10 cm up, παρουσιάζουν την "Οδύσσεια" από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Olvio σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου και μοιράζονται με το onlytheater τις σκέψεις τους.
"Θελήσαμε να παραστήσουμε μια επική ιστορία, χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματα και τις φωνές των ηθοποιών. H ‘πλατφόρμα’ είναι μια τεχνική ιδανική για κάτι τέτοιο. Δε στηρίζεται σε σκηνικά, κοστούμια ή φωτισμούς. Έχει στο επίκεντρό της τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Βασίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, στις ικανότητες και στη σκληρή δουλειά. Ο ιδιαίτερα μικρός χώρος που χρησιμοποιείται –μια εξέδρα εμβαδού 1μ x 1,60μ- λειτουργεί ως ένας περιορισμός για τους ηθοποιούς, ο οποίος πυροδοτεί τη δημιουργικότητά τους και αναπτύσσει την ομαδικότητά τους. Έτσι η δυσκολία μετατρέπεται σε πλεονέκτημα. Η "Οδύσσεια" είναι η σημαντικότερη επική ιστορία που ειπώθηκε ποτέ, μιλάει για το ταξίδι του ανθρώπου, οπότε ήταν για μας η αυτονόητη επιλογή.
Για τη δημιουργία της παράστασης, η πρώτη και κύρια ερώτηση που θέσαμε ως ομάδα ήταν η εξής: Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Οι απαντήσεις που πήραμε μετά από αρκετούς μήνες προβών είναι δύο, οι οποίες όμως εμπεριέχουν ταυτόχρονα και όλες τις υπόλοιπες πιθανές απαντήσεις: Όλοι και Κανείς. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει Οδυσσέας, επειδή ακριβώς είμαστε όλοι Οδυσσείς. Γι' αυτό το λόγο το όνομά του δεν ακούγεται ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Μέσα από το ταξίδι του, ο Οδυσσέας γνωρίζει διάφορες πτυχές του εαυτού του, των οποίων αγνοούσε την ύπαρξη. Εμείς εκεί ενδιαφερθήκαμε να σταματήσουμε, δε θελήσαμε να παρουσιάσουμε ολόκληρη την ιστορία της Οδύσσειας. Το ταξίδι που θα παρακολουθήσει ο θεατής είναι λοιπόν «καθοδηγημένο». Φωτίσαμε σε κάθε σκηνή αυτό που θεωρήσαμε ουσιαστικό κι εκεί προσπαθήσαμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον του κοινού. Αυτό είναι άλλωστε κι ένα από τα χαρακτηριστικά της τεχνικής της πλατφόρμας: Οι δημιουργοί καθοδηγούν το ταξίδι του θεατή, καθορίζοντας ανά πάσα στιγμή το πού αυτός θα στρέψει την προσοχή του. Γι' αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται τρόποι που θυμίζουν κινηματογράφο, όπως: κοντινό και μακρινό πλάνο, κάδρο, μοντάζ, διαφορετικές οπτικές γωνίες κ.α. Έτσι φωτίζεται η ουσία της ιστορίας και το ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται στο ουσιαστικό.
Προσπαθήσαμε να φωτίσουμε ακόμη ένα γεγονός που ίσως είναι λιγότερο γνωστό: το ότι στην Οδύσσεια βρίσκονται οι απαρχές της κωμωδίας. Σε αντίθεση με την Ιλιάδα, το χιούμορ έχει μια ιδιαίτερη θέση στις σκηνές της Οδύσσειας. Το κωμικό κλίμα μεταφέρεται και στη δική μας παρουσίαση της ιστορίας.
Η έντονη δημιουργική διαδικασία αποδείχτηκε ένα ταξίδι προσωπικό για το κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά. Γιατί πρόκειται για το ταξίδι ενός ήρωα που υπάρχει μέσα μας και που το ανακαλούμε κάθε φορά που μας χρειάζεται".