Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΡΜΑ- ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Βασιλική Σύρμα

 

H Βασιλική Σύρμα είναι σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Οι θεατές μπορεί να μη βλέπουν την ίδια, βλέπουν όμως επί σκηνής τις δημιουργίες που βοηθούν τους ηθοποιούς να φτιάξουν το δικό τους κόσμο. Μιλάει στο onlytheater για το τι σημαίνει " φτιάχνω σκηνικά κοστούμια" για μια παράσταση, αλλά και για τις φετινές της συνεργασίες με τη Λιλλύ Μελέμε στον "Θείο Βάνια", τον Κώστα Γάκη, τον Δημήτρη Γιαμλόγλου στο "Άσκηση για φόνο" , την Ιωάννα Μπακάλακου  στο " Big Baby" και τον Γιώργο Παλούμπη στο "Τα λουλούδια στην κυρία".

 

Κάθε φορά που ξεκινάω να δουλεύω σε μια καινούργια παράσταση νιώθω σαν να δουλεύω για πρώτη φορά! Διαβάζοντας το έργο έχω ήδη τις πρώτες ιδέες ,κυρίως χρώματα, που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω και το επόμενο βήμα είναι η έρευνα: από τα αγαπημένα στάδια της δουλειάς. Είναι σαν ταξίδι σε έναν κόσμο εικόνων, σχεδόν αληθινό. Από αυτό θα προκύψει και ο καινούργιος εικαστικός κόσμος της παράστασης. Είναι από τις πιο απολαυστικές διαδικασίες του στησίματος της παράστασης όσο αφορά στο δικό μου κομμάτι. Όταν πια μετά έχουμε περάσει στην υλοποίηση, το φως και η σκηνή είναι ικανά να μου δημιουργήσουν εμμονικά σύνδρομα σχετικά με τις λεπτομέρειες ενός ρούχου ή κάποιου  σκηνικού αντικειμένου! Όταν πια οι ήρωες είναι όλοι εκεί και συνθέτουν τη σκηνική πραγματικότητα με κατακλύζει πάντα το ίδιο αίσθημα: ότι είναι δικοί μου αποκλειστικά, καθώς προέκυψαν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τη δική μου εκάστοτε εικαστική διάθεση.

Δύσκολος αλλά ενδιαφέρον σχεδιασμός είναι και όταν καλείσαι να ντύσεις  το χώρο και τους χαρακτήρες με σύγχρονα στοιχεία. Εκεί πια γίνεσαι και λίγο ψυχολόγος και λες "τι θα φορούσε το συγκεκριμένο άτομο σε αυτή την περίσταση;" Ή πώς θα ήταν το σπίτι του;  Σε αυτές τις περιπτώσεις πιάνεις τον εαυτό σου να παρατηρεί τον γύρω κόσμο με σχεδόν επιστημονικό ενδιαφέρον, μήπως και δει κάποιον από τους χαρακτήρες του έργου να περνάει δίπλα σου!

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO