Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ INTERNATIONAL IBSEN SCHOLARSHIP

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο θεσμός των International Ibsen Scholarship

 

Ο θεσμός των International Ibsen Scholarship

Ιδρύθηκε το 2007 από τη Νορβηγική Κυβέρνηση. Στόχος του είναι να βραβεύει καινοτόμες προτάσεις στο πεδίο του δράματος και του performing arts τα οποία διαπνέονται από κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, με θέματα παρμένα από έργα του Henrik Ibsen. Σε συνεργασία με την πολιτεία του Skien, πόλη καταγωγής του Ibsen, κάθε 4 χρόνια εκλέγεται ένα συμβούλιο που αξιολογεί τις αιτήσεις που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο και κάνει την επιλογή για να βραβεύσει τις καλύτερες προτάσεις. Οι λόγοι που το συμβούλιο κάνει τις επιλογές κάθε χρόνο, δημοσιεύονται τη μέρα που ανακοινώνονται οι βραβευμένες ομάδες. Το ποσό που εγκρίθηκε το 2013 από το υπουργείο πολιτισμού της Νορβηγίας και μοιράστηκε στις βραβευμένες προτάσεις είναι 135.000 ευρώ. Το International Ibsen Scholarship δέχτηκε για το 2013, 99 αιτήσεις από 56 χώρες. Τα κριτήρια του συμβουλίου για την επιλογή ήταν τόσο καλλιτεχνικά όσο και κοινωνικά. Τους απασχολούσε να υπάρχουν μέσα στις προτάσεις νέες ιδέες για το ανέβασμα έργων του Ίψεν, καθώς και να μπορεί κανείς να διαγνώσει μέσα στις προτάσεις, ανησυχίες και ερωτήματα πάνω στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που βιώνουν στη χώρα τους οι αιτούντες. Με βάση αυτά τα κριτήρια το συμβούλιο του  Ibsen Scholarship 2013 βράβευσε την πρόταση Peer Gynt. No Man's Land, την παράσταση που σκηνοθέτησαν οι Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος και που αυτόν τον καιρό παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

 

Link:   http://www.ibsenawards.com/scholarship/winners/peer-gynt.-no-mans-land/
           http://www.ibsenawards.com/scholarship/about


Μερικές σκέψεις της Αντιγόνης, του Βαλάντη και της Ελένης

Η είδηση για τη διάκριση των Ibsen awards, ήρθε εντελώς απροσδόκητα τον Αύγουστο του 2013, μέσω ενός τηλεφωνήματος, από τη Νορβηγία. Μας βρήκε σε μία φάση που είχαμε ήδη στις πλάτες μας έναν χρόνο επεξεργασίας και προβών με το συγκεκριμένο κείμενο. Ήταν τεράστια η έκπληξη και η χαρά. Το πιο σημαντικό ,βέβαια, συνέβη όταν ταξιδέψαμε στη Νορβηγία, στο Skien, πόλη καταγωγής του Ίψεν. Συναντήσαμε ,στην πραγματικότητα, μια πολύ ζωντανή και δραστήρια κοιτίδα πολιτισμού, που με αφορμή τα έργα του Ίψεν, αποσκοπεί στην προστασία και την ανάδειξη καλλιτεχνών και τολμηρών εγχειρημάτων, ανά τον κόσμο. Αισθανθήκαμε αμέσως ότι είμαστε κομμάτι μιας προσπάθειας πολύ σοβαρής, που στα μετόπισθεν της εργάζονται άνθρωποι με τεράστιο όραμα και πείσμα, που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να ανακαλύψουν νέες ιδέες και οπτικές. Το βραβείο αυτό έδωσε σε μας μια τεράστια ώθηση, δυνάμωσε τη θέληση μας και έλυσε και όλα τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με το ανέβασμα αυτής της παράστασης. Επίσης, τόνωσε μέσα μας την πεποίθηση, ότι η διαδρομή προς τη θεατρική πράξη είναι μέσα από τη συντροφικότητα και την αλληλοϋποστήριξη, και ότι οι θεσμοί υπάρχουν για να προστατεύουν και να προάγουν προθέσεις, που λόγω ευαίσθητων δομών χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε έναν κόσμο μεγάλων ταχυτήτων.

 

*Και να μη σταματήσουμε εδώ..παιδιά. Αειθαλείς και αεικίνητοι.

 

Χ. Φ

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO