Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

H ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΠΟΡΤΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Φωτογραφία από την παράσταση

 

 

της Αγγελικής Καρυστινού

Όταν άκουσα πως η Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου θα έκλεινε, αισθάνθηκα ότι μαζί έκλεισε κι ένα κομμάτι από την παιδική μου ηλικία, σαν ξαφνικά να χάθηκε ένα σημείο αναφοράς.  Η Μικρή Πόρτα μου, αυτή που μου άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο, κατέβασε ρολά;  Ναι, η δική μου, όπως και τόσων άλλων παιδιών που εκεί μέσα μάθαμε να αγαπάμε όχι μόνο το θέατρο, αλλά και τη ζωή.

Θυμάμαι για πρώτη φορά να μπαίνω στο θέατρο για να δω την «Ελίζα» με το σχολείο: ένας κόσμος, μαγικός, ένα καινούργιο σύμπαν. Είπα ψέματα στη μητέρα μου ότι τάχα πήγαμε σε άλλο θέατρο και της ζήτησα να με πάει- για την ακρίβεια να με ξαναπάει. Και πήγα… Πάλι…. Και μαγεύτηκα ξανά.  Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς επανέλαβα το γνωστό κόλπο και με τη νονά μου που με είχε πάρει μια μέρα για βόλτα στα μαγαζιά: της ζήτησα να πάει στην «Ελίζα», αυτό το δώρο ήθελα.  Τρίτη φορά… κι εγώ πάντα  εκστατική, σαν να ήταν η πρώτη… Την τελευταία φορά που το δοκίμασα με τη γιαγιά μου, τελικά με ανακάλυψαν. Από τότε κάθε χρόνο με πήγαιναν στη Μικρή Πόρτα. Ήταν το δώρο μου... Κι όχι μόνο για εμένα, αλλά  για πολλά παιδιά της γενιάς μου που σήμερα κι αυτά με τη σειρά τους πηγαίνουν τα δικά τους παιδιά στη Μικρή Πόρτα.

Η Ξένια Καλογεροπούλου άλλαξε για πάντα το παιδικό θέατρο, επειδή κατάλαβε ότι δε χρειάζεται να απευθυνόμαστε στα παιδιά σαν να είναι « μικρά» που δεν καταλαβαίνουν. Η δική μας Ξένια μάς μίλησε για τη ζωή και τις βαθιές αλήθειες της,  τις αξίες που έχουν σημασία- τη φιλία, την  αγάπη-, μας έκανε να θέλουμε να αναζητάμε και να ψάχνουμε. Αλλά και μας ταξίδεψε σε τόπους ονειρικούς , διατηρώντας πάντα ένα πολύ υψηλό επίπεδο αισθητικής.

Ταυτόχρονα, το αλάνθαστο ένστικτό της εμπιστεύτηκε και έδωσε βήμα σε νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν, καλλιτέχνες που αργότερα διέπρεψαν και στο « ενήλικο» θέατρο.

Φέτος λοιπόν που επιτέλους η Μικρή Πόρτα ξανανοίγει νιώθω ανακούφιση, γιατί μαζί της ανοίγει και μια μεγάλη πόρτα για όλα τα παιδιά. Η πόρτα του ονείρου, του ταξιδιού, του κόσμου ολόκληρου…

 

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO