Μαυρομάτα μου που το`βαλες σκοπό
να μου το σβήσεις τ`αναμμένο σ`αγαπώ, να γίνει δάκρυ
κι απ`τον παράδεισο μια νύχτα με πετάς
να βρω αλλού κι αλλιώς την άκρη.
Μα να ξέρεις πως νικάει ό,τι επιμένει
κι απ`το Φάληρο στη Βουλιαγμένη
με την καρδιά μου απαράλλακτα να μοιάζει
Κυριακή συννεφιασμένη,
θα σου κλέψω πάλι την καρδιά.
Υπάρχει ένας άνδρας στη Θεσσαλονίκη, στο Κ.Θ.Β.Ε, που φέτος έχει περάσει τα σύνορα ενός εξαίσιου κόσμου. Του κόσμου ενός δημιουργού, που μόνο μέγιστο μπορείς να χαρακτηρίσεις. Του Βασίλη Τσιτσάνη. Η παράσταση "Σερσέ λα φαμ" παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Το «Σερσέ λα φαμ» γράφτηκε ειδικά για το ΚΘΒΕ.
Τι ιδιαίτερο στοιχείο είχε το σύμπαν του Τσιτσάνη, κύριε Κακούρη;
Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος κατάφερε μέσα από δύσκολες συνθήκες και αντίξοες καταστάσεις, να δημιουργήσει ένα δικό του μικρόκοσμο, που μέσα από πολλή δουλειά και άπειρες ώρες εξάσκησης τρανώθηκε σε μουσικό σύμπαν. Μετουσίωσε τις δυσκολίες και τα βάσανα της ζωής του σε βάλσαμο μουσικής για τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Κι όλα αυτά μέσα από τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
Ερευνήσατε λεπτομερώς τη ζωή του σπουδαίου αυτού συνθέτη, πριν τον υποδυθείτε;
Το να μελετήσεις εμπεριστατωμένα τη ζωή ενός τόσο σημαντικού καλλιτέχνη χρειάζεται τουλάχιστον άλλη μια ζωή. Παρόλα αυτά, στο διάστημα των 2 μηνών που διήρκεσαν οι πρόβες προσπάθησα να συλλέξω ό,τι υλικό μπορούσα. Ηχητικό, κείμενα, μαρτυρίες. Δούλεψα το ρόλο όμως, στα πλαίσια της συγκεκριμένης παράστασης και προσπάθησα να φέρω στη σκηνή κάτι από την Αύρα του.
Τι σας έκανε πιο πολύ εντύπωση;
Εκτός από το αστείρευτο ταλέντο του, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η επιμονή και το πείσμα του. Το πώς παρατηρούσε τον κόσμο, τους ανθρώπους τις μικρές καθημερινές ιστορίες τους, που η τελειομανία του λάξευε σε μουσικά διαμάντια, απείραχτα στο χρόνο.
Δεν μπορώ να βρω άλλο, πιο κατάλληλο επίθετο για να περιγράψω τα τραγούδια αυτά, από το "εξαίσιος". Συμφωνείτε;
Πώς θα μπορούσα να διαφωνήσω με κάτι τέτοιο...
Τι εύχεστε για τη χρονιά που έρχεται;
Για τη χρονιά που έρχεται εύχομαι να αφήσουμε στην άκρη τις ευχές, να κοιτάξουμε κατάματα την κατάσταση που βιώνουμε, να ενωθούμε κάτω από τον κοινό παρονομαστή και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε τις ζωές μας ...
Χρύσα Φωτοπούλου