Ο Φαίδων Κεφαλέας πάντα ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική και τα κατάφερε. Φέτος μετά τη συνεργασία του με τον Σάκη Ρουβά και τον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, θα τον δούμε να ερμηνεύει τους τρεις συζύγους- υποχείρια της Μίρκας Παπακωνσταντίνου στην παράσταση «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φ. Ντύρενματ που θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο θέατρο Βρετάνια.
Τι είναι για εσάς η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας;
Νομίζω ότι αυτό το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πραγματικά αν δεν είχε αυτό τον τίτλο θα μπορούσε να λέγεται «Η παγίδα της δημοκρατίας». Παρακολουθούμε πώς ένα πλήθος μέσω δημοκρατικών διαδικασιών συγκεντρώνεται για να σκοτώσει. Επίσης θα μπορούσε να λέγεται «Ο καταστροφέας ως σωτήρας», γιατί για τους κατοίκους του Γκύλλεν η Κυρία που επί της ουσίας τους κατέστρεψε, θεωρείται σωτήρας τους. Αυτό το κείμενο δείχνει πόσο κυβερνάει το χρήμα τις ζωές μας, ακόμα και τις ψυχές μας. Και τι παράθυρα κρύβει η δημοκρατία... Στο όνομά της, ακόμα και η δικαιοσύνη εξαγοράζεται.
Ποιο είναι ουσιαστικά το κίνητρο αυτής της επίσκεψης;
Η Κυρία γυρνάει για να εκδικηθεί έναν προδομένο έρωτα, αλλά στην πραγματικότητα γυρίζει για να εξουσιάσει. Όλο το θέμα είναι ένα παιχνίδι εξουσίας. Το Γκύλλεν τής ανήκει, η ίδια το έχει φέρει σε αυτή την κατάντια, η ίδια εξαγοράζει τη δικαιοσύνη και το εξαθλιώνει.
Εσείς παίζετε τους νεαρούς συζύγους της….
Τον έβδομo, τον όγδοο και τον ένατο σύζυγο. Ο λόγος που τους παίζω και τους τρεις εγώ είναι για να δείξουμε πόσο κενά είναι όλα στη ζωή αυτής της Κυρίας. Με τα ίδια μάτια βλέπει και τους τρεις άντρες. Ο καθένας βέβαια έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά γι’ αυτή όλοι είναι το ίδιο. Ο έβδομος είναι πολύ φοβητσιάρης και ναζιάρης. Ο όγδοος είναι υπερόπτης, ψώνιο, ένας αστέρας του σινεμά, που προσπαθεί να επιβληθεί στην Κυρία και μάλιστα θεωρεί ότι τα καταφέρνει, πράγμα που δεν ισχύει, γιατί αυτή τον καπελώνει. Και ο ένατος είναι ένας νομπελίστας, σοφιστικέ και λιγομίλητος. Είναι ένας πνευματικός άνθρωπος, αλλά και αυτός ακόμα μεταλλάσσεται από τη δύναμη του χρήματος. Βλέπουμε λοιπόν μέσα από τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες πόσο εύκολα υποκινούνται και οι τρεις με τον ίδιο τρόπο.
Πώς διαχειρίζεστε τρεις διαφορετικούς ρόλους;
Είναι δύσκολο να παίξεις τρεις διαφορετικούς ρόλους στην ίδια παράσταση. Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του σήμανση, μέσα από την κίνηση και το λόγο προσπαθώ να τους διαφοροποιήσω.
Τι τους καθιστά υποχείρια αυτής της γυναίκας;
Ο χαρακτήρας της από τη μία και από την άλλη το γεγονός ότι έχει χρήματα και ότι μπορούν να έχουν τα πάντα κοντά της, αλλά όχι αξιοπρέπεια.
Μόνο το χρήμα μας καθιστά υποχείρια;
Και οι αξίες που δεν έχουμε σαν άνθρωποι και έτσι γινόμαστε ευάλωτοι και ως πρόσωπα και ως κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι όμως που ξεχωρίζουν- όχι σε αυτό το έργο, εδώ όλοι είναι διαφθαρμένοι.
Τι θα μπορούσε λοιπόν να σώσει μια κοινωνία από την απόλυτη παρακμή;
Η παιδεία είναι σημαντικό κομμάτι, η καλλιέργεια, οι αρχές που δίνονται από την οικογένεια, γιατί από την οικογένεια ξεκινούν πολλά πράγματα. Και πάνω απ’ όλα ο σεβασμός για τον άνθρωπο και τον εαυτό μας. Αν δε σεβόμαστε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να σεβαστούμε τίποτα.
Εσείς, εκτός από ηθοποιός, είστε και παρουσιαστής. Πώς συνδυάζετε αυτούς τους δύο δρόμους;
Ξεκίνησα ως παρουσιαστής σε τηλεοπτική εκπομπή και στην πορεία στράφηκα στο θέατρο. Ήθελα να δουλέψω και με το μέσα μου και με τα εκφραστικά μου μέσα. Κι γι’ αυτό άφησα την παρουσίαση και ταξίδεψα στη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησα μια σχολή κινηματόγραφου. Όχι ότι δεν έχουμε καλούς δασκάλους στην Ελλάδα, αλλά ήθελα να ζήσω το όνειρο και να αποφύγω τα καυστικά σχόλια που πιθανόν θα συνόδευαν την απόφασή μου να ασχοληθώ με την υποκριτική. Εκεί οι δάσκαλοί μας ήταν και ψυχολόγοι, αφιερώναμε ώρες για να βρούμε το ρόλο, και να βρούμε τρόπο να προσεγγίσουμε την κάθε σκηνή.
Γιατί επιστρέψατε;
Για καθαρά προσωπικούς λόγους. Μετά με πήρε ο Λάκης Λαζόπουλος, φέτος έπαιξα και στην παράσταση του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη τον Φιλέα δίπλα στον Σάκη Ρουβά και αυτή είναι η τρίτη μου παράσταση.
Ένα μεγάλο σας όνειρο;
Δεν ξέρω αν πρέπει να μοιράζομαι τα όνειρά μου. Τα όνειρα είναι μόνο για εμάς. Όταν πραγματοποιούνται τότε γνωστοποιούνται και στους υπόλοιπους. Πάντως έχω πολλά και νομίζω ότι ο άνθρωπος πρέπει να ονειρεύεται για να ζήσει.
Σας ευχαριστώ.
Κι εγώ.
Α.Κ.