Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Την εκτιμώ και την θαυμάζω την Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Πολύ. Κυριακή, 22 Μάρτη. Μιλάμε στο τηλέφωνο. Τα σπίτια μας απέχουν (μπορεί) 100 βήματα.

 

Την εκτιμώ και την θαυμάζω την Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Πολύ. Κυριακή, 22 Μάρτη. Μιλάμε στο τηλέφωνο. Τα σπίτια μας απέχουν (μπορεί) 100 βήματα.

 

Στην "Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας", που φτιάχνει με πολύ κέφι και πολλή αφοσίωση ο Αλέξανδρος Κοέν, υποδύεται την Κλαιρ Ζαχανασσιάν, μια ζάμπλουτη, που επιστρέφει στη γενέτειρά της, μετά από 45 χρόνια.

"Πριν 45 χρόνια διώχθηκε και επιστρέφει πια για να εκδικηθεί. Για να σκοτώσει τον τότε εραστή της. Είναι μια σκληρή γυναίκα, της οποίας η ζωή στηρίχθηκε σ' αυτό: στην εκδίκηση. Φτάνει σε σημείο, φαντάσου, να λέει, τι θ' απογίνω τώρα που δεν έχω τίποτα να περιμένω;"

Πόσο ζόρικη είναι η Κλαιρ Ζαχανασσιάν για μια ηθοποιό; την ρωτώ για να πάρω την παρακάτω απάντηση. "Ο ηθοποιός σε κάθε ρόλο πρέπει να ψάχνει τα διαβόητα πατήματα. Εγώ, από την πρώτη στιγμή, κατάλαβα ότι ο συγκεκριμένος ρόλος έχει πάρα πολλές αποχρώσεις. Στο πρώτο μέρος, ας πούμε, εμφανίζεται εντελώς χαλαρή αυτή η γυναίκα. Κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα. Στο δεύτερο μέρος, δείχνει τη σκληρή εκδοχή του εαυτού της. "Όταν με διώχνατε, 17 χρόνων, με ένα παιδί στην κοιλιά, όταν με καταστρέφατε, αυτό το θεωρούσατε λογικό; Πείτε μου". Η διαδρομή του ρόλου είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν ατάκες που σου κόβουν την ανάσα. "Θα σε σκοτώσω και θα σε πάρω μαζί μου, λέει στον Άλφρεντ Ιλ. Αυτός είναι ο έρωτάς μας".

Τα έργα όταν φεύγουν από τον δημιουργό αποκτούν άλλον αέρα, άλλη οντότητα.

Η συζήτηση με οδηγεί να την ρωτήσω για τη θέση αυτού του έργου σ' αυτούς τους τωρινούς καιρούς. "Α, είναι συγκλονιστικά επίκαιρο έργο. "Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Τα έχω όλα αγοράσει για να με έχετε ανάγκη", λέει στους κατοίκους του Γκύλλεν. Βέβαια, έρχεται και η κάθαρση με τον φόνο που δεν ξέρουμε, αν είναι φόνος ή ανακοπή καρδιάς. Σε κείνο το σημείο, λέει η δασκάλα: "Πρέπει να προσέξουμε μη μας επισκεφτεί κι εμάς μια τέτοια κυρία". Να είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Να προλαβαίνουμε πρέπει.

"Είστε 15 άτομα θίασος και μαζί με τους συντελεστές πρόκειται για μια λαμπρή συνάντηση", σχολιάζω.

"Ακριβώς. Αυτή τη συνάντηση την χρωστάμε στον Αλέξανδρο Κοέν (που ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές μου. Τον ξέρω από 19 χρόνων). Ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί του και να που έγινε. Οι ιδέες του είναι απόλυτα σύμφωνες με τις δικές μας. Ό, τι θα δείτε είναι σε αρμονία με ό,τι είχε ο καθένας μας στον νου του."

"Αυτό το "τα πάντα αγοράζονται" με σοκάρει κ. Παπακωνσταντίνου", της λέω. "Και ποιον δε σοκάρει; Τους λέει, εντελώς κυνικά, ότι τις συναλλαγές τις κάνει αυτή πια και ότι όποιος σκύψει το κεφάλι, αυτός και θα σωθεί. Στην αρχή, όλοι είναι αρνητές, μετά όμως ένας - ένας διαβρώνονται. Τους βλέπεις, χωρίς να΄χουνε φράγκο στην τσέπη, ν΄αγοράζουν άχρηστα πράγματα ή να υιοθετούν συνήθειες λαιφστάιλ που άλλοτε τούς ήταν άγνωστες".

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλές πρόβες. Από Απρίλη, λοιπόν!

Σας ευχαριστώ κι εγώ. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που γίνεται.

 

*Στην πέμπτη της παραγωγή, η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων, παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Φρήντριχ Ντύρρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, στο Θέατρο Βρετάνια. Από την Παρασκευή 17 Απριλίου έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2015.

 

Κυριακή, 22 Μάρτη 2015

Χρύσα Φωτοπούλου

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO