Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Θ. ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ: «Ο ΘΕΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΧΙΟΥΜΟΡ»

Written by OnlyTheater. Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς

 

Μετά την επιτυχία τους «Όλος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» οι τρεις συγγραφείς (A.Long, R.Martin, A.Tichenor) συμπύκνωσαν όλη τη Βίβλο σε μία κωμωδία που έσπασε ταμεία σε Αμερική και Αγγλία για πολλά χρόνια. Αυτό το γεμάτο χιούμορ αλλά και ευαισθησία έργο σκηνοθετεί η Αθανασία Καραγιαννοπούλου στο Θέατρο Βικτώρια. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς που συμμετέχει στην παράσταση, μας μιλάει γι’ αυτό το εγχείρημα που στόχο έχει να μας κάνει να γελάσουμε και να ξαναδούμε υπό άλλο πρίσμα τις γνωστές βιβλικές ιστορίες.

 

Τι ακριβώς διαπραγματεύεται το έργο Όλη η Βίβλος - λέμε τώρα;'

Ακριβώς ό,τι λέει ο τίτλος: είναι ένα αστραπιαίο πέρασμα από τις γνωστότερες και αγαπημένες ιστορίες της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Ένα πέρασμα με πολύ σεβασμό, χιούμορ, τρέλα, σάτιρα, άφθονο γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία, χωρίς την παραμικρή πρόθεση  προσβολής- αλίμονο άλλωστε!

Οι βιβλικές ιστορίες που παρουσιάζονται, διακωμωδούνται με ποιο σκοπό;

 Το όλο εγχείρημα –τόσο από τους συγγραφείς όσο κι από εμάς- είναι ένα στοίχημα να παρουσιαστούν όσες περισσότερες ιστορίες γίνεται από αυτό το αριστούργημα μέσα σε λίγη ώρα. Ο σκοπός είναι ένας: πώς ανακαλύπτεις την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Πόσο αστείο μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένας μικροκαμωμένος νεαρός με θάρρος και δερμάτινη σφεντονίτσα κατατροπώνει έναν γίγαντα! Ο ρυθμός, η οπτική και ο στόχος-σκοπός είναι βασικοί πυλώνες αυτού του εγχειρήματος. Αντί της διακωμώδησης θα προτιμούσα την έννοια της σατιρικής ματιάς. Πάντα όμως με απόλυτο σεβασμό. Κανείς-και το επαναλαμβάνω- απ’ όσους θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, δεν πρόκειται να φύγει δυσαρεστημένος. Αντ’ αυτού αισιοδοξούμε να φύγει έχοντας γελάσει και διασκεδάσει.

Εσείς ποιους ρόλους κάνετε και πώς χειρίζεστε αυτό το ευαίσθητο θέμα, να υποδυθείτε δηλαδή βιβλικά πρόσωπα;

Και οι τρεις μας – ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Σωτήρης Δούβρης κι εγώ- αλλάζουμε διαρκώς ρόλους, διατρέχοντας τα διάφορα βιβλία-κεφάλαια με έναν φρενήρη ρυθμό εναλλαγών. Κάνουμε τους πάντες και τα πάντα! Ως βασικούς ρόλους έχω τον Μωυσή, τον Ιωαννή Βαπτιστή, τον Ιωσήφ, τον Γολιάθ, τον Μέλχιορ και η λίστα συνεχίζεται. Κι όλοι μας- υπό τις οδηγίες της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, της σκηνοθέτιδας μας- «χειριζόμαστε» τους ρόλους με ευαισθησία και κυρίως με χαρά! Σαν ένα παιχνίδι!

Τελικά ο Θεός όντως έχει χιούμορ;

Η παράσταση αντιμετωπίζει το θρησκευτικό αίσθημα με τη γνώση ότι είναι κάτι σημαντικό και πολύτιμο στη ζωή των ανθρώπων, όπως και το γέλιο. Πιστεύουμε πως ο Θεός, ναι, έχει χιούμορ. Άλλωστε, όπως αναφέρουμε, έφτιαξε τους ανθρώπους κατ’ εικόνα του. Και οι άνθρωποι διαθέτουν χιούμορ.

Τι άλλο ετοιμάζετε;

Μετά την πρεμιέρα μας, ξεκινάω πρόβες για το ρόλο του Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο BADMINTON σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ.

 

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Α.Κ.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO