Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΥΒΡΗΣ ΣΤΟ ONLYTHEATER

Written by OnlyTheater. Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O Σωτήρης Δούβρης

 

Οι Άνταμ Λονγκ, Ρήντ Μάρτιν, Ώστιν Τίχενορ έγραψαν ένα ξεκαρδιστικό έργο με σκοπό να μας αφηγηθούν τις ιστορίες της Βίβλου, αποκαλύπτοντας πτυχές που πιθανόν δεν είχαμε φανταστεί.  Ο Σωτήρης Δούβρης είναι ένας από τις τρεις ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση "Όλη η Βίβλος - λέμε τώρα" που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου μετά το Πάσχα στο Θέατρο Βικτώρια.

Τι είναι το  Όλη η Βίβλος- λέμε τώρα;

Πρόκειται για ένα έργο των Άνταμ Λονγκ, Ρήντ Μάρτιν, Ώστιν Τίχενορ. Είναι η ίδια τριάδα ηθοποιών - συγγραφέων που έκαναν και το Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα που παιζόταν για 9 σαιζόν στις Η.Π.Α. και στην Αγγλία και που ανέβηκε και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.  Είναι στην ουσία ένας θεατρικός μαραθώνιος τριών ηθοποιών να παρουσιάσουν, σε χρονολογική σειρά, τα 39 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και τα 27 της Καινής σε μία παράσταση. Ακραία κωμικοί αυτοσχεδιασμοί, καταιγιστικός ρυθμός και συνεχείς εναλλαγές ρόλων από τους ηθοποιούς είναι τα βασικά συστατικά του έργου.

Πώς διαχειρίζεται το έργο και η παράσταση το ευαίσθητο θέμα των βιβλικών ιστορίων;

Με απόλυτο σεβασμό, θα έλεγα. Δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να δυσφημίσει ή να αμφισβητήσει καμία συγκεκριμένη θρησκεία που χρησιμοποιεί τη Βίβλο ως το ιερό της κείμενο, όπως αναφέρεται και στο έργο. 

Έχουν όντως χιούμορ οι βιβλικές ιστορίες;

Οι βιβλικές ιστορίες δεν έχουν χιούμορ. Οι λεπτομέρειές τους αφήνουν περιθώρια για χιούμορ, αν τις δεις με αντικειμενική ματιά. Για παράδειγμα ο Μαθουσάλας, στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι πέθανε 969 ετών! Έχοντας αυτό στο μυαλό σου, δεν μπορείς παρά να γελάσεις όταν ακούς στο έργο: "Όταν πάτησε τα 118, ο Μωυσής αρρώστησε, στα 119 χειροτέρευσε και στα 120- δε θα το πιστέψετε- ο Μωυσής πέθανε".

Τρεις ηθοποιοί ερμηνεύετε όλους τους ρόλους. Μπαίνετε στη διαδικασία πολλαπλών μεταμορφώσεων ή πρόκειται για ένα σκηνικό παιχνίδι μέσα από συγκεκριμένη συνθήκη;

Το έθεσες πολύ σωστά. Πρόκειται για ένα σκηνικό παιχνίδι μέσα από μια συγκεκριμένη συνθήκη. Η συνθήκη είναι ότι οι τρεις ηθοποιοί, μετά από πολύ μελέτη πάνω στη Βίβλο, παρουσιάζουν όλες τις ιστορίες της στους θεατές, παίζοντας όλους τους ρόλους. Η παράσταση στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτοσχεδιασμούς και οι αλλαγές των ρόλων γίνονται με ένα αντικείμενο, ένα αξεσουάρ ή ένα στοιχείο κοστουμιού. Το πολύ ενδιαφέρον της παράστασης είναι ότι εκτός από το να προκαλεί γέλιο, βοηθάει το θεατή να αποσαφηνίσει πολλές ιστορίες που έχει ακούσει και τις έχει συγκεχυμένες στο μυαλό του,

Εσείς ποιους ρόλους κάνετε και πώς τους προσεγγίσατε;

Στην παράσταση είμαι η Εύα, ο Άβελ, η Σάρα, ο μάγος Γκασπάρ, η Σαλώμη και πολλοί άλλοι. Η προσέγγιση έγινε με βάση την αλήθεια και το στόχο του κάθε ρόλου, όπως προσεγγίζω και κάθε ρόλο σε οποιοδήποτε έργο.

Ένα μεγάλο σας όνειρο;

Να αντιμετωπιστεί επιτέλους σοβαρά το θέμα του πολιτισμού από την πολιτεία. Τεράστιο όνειρο, το ξέρω, αλλά θα συνεχίσω να το ονειρεύομαι!

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ.

Παρασκευή 3 Απριλίου

Α.Κ.

 

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO