Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΝΟΥΣΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ «MEDEA-DARK MATTER» ΣΤΟΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ»

Written by OnlyTheater. Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

MEDEA-DARK MATTER

Με αφορμή την παράσταση «MEDEA – DARK MATTER»  της ομάδας Conxobanx που

σκηνοθετεί η Χρύσα Γεωργαντά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τηλεφωνώ στον Τάσο Νούσια.

Ορμώμενη από τον  τίτλο της παράστασης τον ρωτάω αν η σκηνοθετική προσέγγιση του έργου στοχεύει  να φανερώσει τα σκοτεινά στοιχεία της ψυχής της Μήδειας, σε ένα επίπεδο ακόμη πιο βαθύ απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

‘Έχω ερμηνεύσει - μου λέει- τον τελευταίο μονόλογο του Ιάσονα,  που είναι και ο πιο σπαρακτικός . Είναι η στιγμή που μαθαίνει για τα παιδιά, για το φόνο, και εκλιπαρεί τη Μήδεια  να τα δει και να τα θάψει,  μη μπορώντας να καταλάβει πώς έπραξε την πράξη αυτή.  Η παράσταση  στήθηκε την Ισπανία και ξέρω πως απέσπασε διθυραμβικές κριτικές…

MEDEA-DARK MATTER

-Φαντάζομαι το ότι πριν λίγα χρόνια συμμετείχατε στη Μήδεια του Σπ. Α. Ευαγγελάτου, σας βοήθησε να κάνετε μόνο αυτό. Έτσι κι αλλιώς, υπήρχε εξοικείωση με το έργο…

-Το κείμενο μου είναι πολύ γνωστό δραματουργικά, λόγω της συμμετοχής μου στην παράσταση το 2013 -ως Κρέοντας- και γνωρίζω καλά  το ψυχικό υπόβαθρο αλλά και την ουσία του κειμένου , γιατί ο δραματουργός δηλαδή μεταχειρίζεται με τέτοιο τρόπο τον Ιάσονα.  Παρόλα αυτά, όταν έχεις να κάνεις μ’  ένα κείμενο σαν αυτό, κάθε μονόλογος μπορεί να υπάρξει και αυτοτελώς. Είναι τόσο γεμάτοι και  δραματουργικά εύστοχοι οι μονόλογοι της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Έχουν μια αυτοτέλεια.  

Κλείνοντας τη συζήτηση για το «MEDEA-DARK MATTER», δεν μπορώ να μην του ζητήσω να μου πει δυο λόγια για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» που έρχεται το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου.

-Για μένα είναι ένα οραματικό ταξίδι. Εμπεριέχει κι άλλα κομμάτια πέρα από  την ίδια την τραγωδία που είναι μια σπουδαία, αρχετυπική με την έννοια ότι πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχουν ανθρώπινα όντα. Υλοποιείται ταυτόχρονα και ένα πλάνο πολύ σοβαρό για μένα γιατί με αφορμή την παράσταση, το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα φιλοξενήσει θεατρική παράσταση μετά από 24 χρόνια. Απίστευτη χαρά. Είναι εκπληκτικό να είσαι ο άνθρωπος που θα ξαναξεκινήσει τη φυσική διαδικασία του χώρου γιατί, περά από αρχαιολογικός ,  ο χώρος αυτός είναι κυρίως ένας σπουδαίος θεατρικός χώρος και θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι να λειτουργεί με τον τρόπο για τον οποίο γεννήθηκε. Ο τρόπος αυτός είναι το θέατρο, οι παραστάσεις . Είναι συγκινητικό.

MEDEA-DARK MATTER

 

-Σας ευχαριστώ πολύ!

-Σας ευχαριστώ κι εγώ!

 

 

 

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Σέβη Ματσακίδου

 

 

 

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO