Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ONLYTHEATER

Written by OnlyTheater. Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης

 

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης θεωρεί τον πολιτισμό πρωταρχική αξία και έμπρακτα στηρίζει  κάθε πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή. Το Δη.Πε.Θε  της πόλης είναι από τα πιο δυναμικά περιφερειακά θέατρα που ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες και μειωμένες επιχορηγήσεις συνεχίζει να παράγει σημαντικό έργο, ενώ παράλληλα μια σειρά από δράσεις έχουν φέρει πολιτιστική έκρηξη στην Κοζάνη.  Ο κύριος Ιωαννίδης μίλησε στο onlytheater για τον πολιτιστικό προγραμματισμό του που είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ιδιαιτέρως τώρα που η  χώρα βιώνει μια από τις πιο κομβικές στιγμές της μεταπολιτευτικής της Ιστορίας. 

 

Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, κύριε δήμαρχε. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε  την όλη κατάσταση;

Τα πράγματα είναι προφανώς σοβαρά. Σήμερα είχαμε μια συνέλευση στο Δήμο να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανό ενδεχόμενο και  πρωτίστως για να οργανωθεί το δημοψήφισμα.  Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα  θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει. Τώρα σε ότι αφορά στο κομμάτι  του πολιτισμού έχουν ακυρωθεί  αυτή την εβδομάδα οι παραστάσεις, αλλά και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Επενδύετε στον τομέα του πολιτισμού στην Κοζάνη ιδιαιτέρως…

Η Κοζάνη είναι μια περιοχή λίγο παρεξηγημένη, γιατί έχει ταυτιστεί με την εξόρυξη λιγνίτη και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αλλά αυτή η αντίληψη αδικεί ανθρώπους  που  ασχολούνται ενεργά- είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο- με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Στόχος του δήμου είναι να αναδείξει το ανθρώπινο δυναμικό της Κοζάνης. Το Δη.Πε.Θε, για παράδειγμα, είναι από τα πιο δυναμικά της περιφέρειας και μαζί με την νέα καλλιτεχνική διεύθυνση θεωρώ ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.  Η Κοζάνη είναι μια πόλη με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, κληρονομία, λαϊκό πολιτισμό επίσης,  ένα  πολιτιστικό μωσαϊκό, θα λέγαμε. Εκτός από το Δη.Πε.Θε, στην πόλη υπάρχουν πολλά ωδεία, θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες και άνθρωποι  που ασχολούνται με τη φωτογραφία, τα εικαστικά, τη λαογραφία. Όλα αυτά δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτα…

  Η πολιτιστική σας πολιτική έχει και εκπαιδευτικό προσανατολισμό;

Ναι, σαφώς. Προσπαθούμε και μέσω του Δη. Πε.Θε  να αναπτύξουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και να υπάρξει συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής.

Ο κόσμος της Κοζάνης συμμετέχει στην πολιτιστική ζωή του τόπου;

Για μια πόλη σαν την Κοζάνη είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι σημαντικό το κοινό, γίνονται πολλά πράγματα και μεγάλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει ενδιαφέρον και τα παρακολουθεί. Ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη οργάνωση και προβολή η όλη προσπάθεια προκείμενου να ενημερωθεί πληρέστερα ο κόσμος της Κοζάνης. 

 Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν επιχορηγήσεις τι θα γίνει με το Δη.Πε.Θε;

 Η πρόθεση του Δήμου τα τελευταία πέντε χρόνια είναι να στηρίξει το Δη.Πε.Θε  παρά τις αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες και αυτή η πρόθεση εξακολουθεί να  υπάρχει και  τώρα.  Φυσικά, πολιτικά και οικονομικά μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Εμείς ως Δήμος θα  στηρίξουμε το Δη.Πε.Θε κι αν δεν υπάρξουν επιχορηγήσεις θα προσαρμοστούμε, όχι μόνο σε αυτό το κομμάτι, γενικώς. Νομίζω ότι θα βρεθεί τρόπος ακόμα και με λιγότερα χρήματα να γίνουν ενδιαφέροντα πράγματα.

 Το Φεστιβάλ Μέρες Θεάτρου ολοκληρώθηκε. Ποια η δική σας αποτίμηση;

Ήταν εξαιρετικά  επιτυχημένο και το παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι. Το σημαντικό είναι ότι οι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υψηλής ποιότητας θέατρο.  

Μίληστε μας και το σχέδιο για τη βιβλιοθήκη της Κοζάνης…

Η βιβλιοθήκη της πόλης είναι μια από τις πλέον  ιστορικές βιβλιοθήκες της χώρας. Ιδρύθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια από Κοζανίτες της διασποράς που αγαπούσαν τα γράμματα και τον πολιτισμό. Διαθέτει σπάνιο υλικό, τη Χάρτα του Ρήγα ή του Άνθιμου Γαζή  και σπάνια χειρόγραφα. Τώρα χτίζεται ένα καινούργιο κτίριο, οπότε για εμάς είναι προτεραιότητα να λειτουργήσει.

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας για οικολογικά θέματα. Πώς συνδέετε την οικολογία με τον πολιτισμό στο πρόγραμμά σας;

Η περιοχή έχει μεν προβλήματα, αλλά διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον.  Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τον τοπικό πολιτισμό με το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον είναι ενδιαφέρον από μόνο του σαφώς, αλλά περιλαμβάνει και την ανθρώπινη δημιουργία.  Θέλουμε να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά της περιοχής και ταυτόχρονα την  ανθρώπινη δραστηριότητα, την πορεία  δηλαδή του ανθρώπου μέσα στο περιβάλλον. Πώς έζησαν, αναπτύχθηκαν και προόδευσαν  οι πληθυσμοί μέσα σε  αυτό το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχει ένα κομμάτι με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και  εμείς θέλουμε να το βγάλουμε προς τα έξω με  περιβαντολλογικές κι εκπαιδευτικές δράσεις, εκδηλώσεις, εκδόσεις βιβλίων και διοργανώσεις φεστιβάλ. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Α.Κ.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO