Ο Πενθέας των "Βακχών" λέγεται Άρης Σερβετάλης. Είμαι σίγουρη ότι, εκτός από επιλογή της Α. Μπρούσκου, θα ήταν και του ίδιου του Ευριπίδη.
"Πλαταίνει την ευαισθησία" του θεατή ή αναγνώστη η τραγωδία των Βακχών;
Η θέαση της οδύνης ενός προσώπου κλονίζει, αλλοιώνει τον ψυχισμό, και παράλληλα αφυπνίζει, ενεργοποιεί, πλαταίνει την ανθρώπινη ευαισθησία. Ο πόνος έχει την ιδιότητα να μεταποιεί και να μεταστρέφει τη συνείδηση του ανθρώπου. Έρχονται αυτόματα τα λόγια του Χειμωνά στον πρόλογο της μετάφρασης του: "Η γέννηση της ατομικής συνείδησης γέννησε τον θάνατο. Ο Θάνατος γέννησε την συγκίνηση. Η συγκίνηση γέννησε την τέχνη. Και η τραγωδία, ως τέχνη νόστου, μας επαναφέρει στην πρωταρχική, στην πιο καθαρόαιμη μορφή της συγκίνησης, που είναι το πένθος."
"Η Νέα Θρησκεία " είναι η σωτηρία;
Ο δεύτερος αγγελιαφόρος τελειώνει τον λόγο του, λέγοντας:
"Να σκέφτεσαι και να σέβεσαι τα θεία
Αυτό είναι το σπουδαίο
Σ' αυτό είναι όλη η σοφία
Που χρειάζονται οι θνητοί''
Η σωτηρία είναι υπόθεση προσωπική και όχι μαζική.
Επίδαυρος και δημιουργοί. Αποσαφήνισε τη φράση.
Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός όπου η λατρεία του ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με τη ναυτιλία. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή. Βρίσκεται 12 χλμ από την κωμόπολη της Παλαιάς Επιδαύρου. Διοικητικά ανήκει στον ομώνυμο Δήμο Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών.
Δημιουργία: πορεία της ανυπαρξίας προς την ύπαρξη δια μέσου της ελευθερίας. Η δημιουργία δεν έχει ηλικία.
Δημιουργός: αρχική σημασία της λέξης είναι αυτός που δουλεύει για τον δήμο, σε εργασίες κοινής ωφέλειας, ο τεχνίτης, ο χειρώναξ.
Το δημιουργώ είναι κατεξοχήν εύσημο ρήμα, δηλώνει κάτι νέο και καλό, έχει δηλαδή καλή σημασία.
Μπρούσκου, Παππά, Κίτσου, Μπουζούρη..πρέπει να 'στε ομαδάρα...
Ομάδα δυνατή και γρήγορη, με κίνηση στον χώρο και επιθετικό χαρακτήρα, με έφεση στην έμπνευση και μανία στο βλέμμα, καλή τόσο στο ψηλό παιχνίδι όσο και στο χαμηλό, με γρήγορες εναλλαγές των λέξεων και των ηχητικών αποχρώσεων, με απότομα ξεσπάσματα μα και μελωδικά κρατήματα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί βακχεύει...
Θέατρο Δωματίου – Άντζελα Μπρούσκου
Βάκχες του Ευριπίδη
8-9 Αυγούστου, 21:00 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Χρύσα Φωτοπούλου
(Φωτογραφία: Άντζελα Μπρούσκου)