Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Β. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: "ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ, ΣΗΜΕΡΑ"

Written by OnlyTheater. Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διαβάζοντας, «πλησίαζα» όλο και περισσότερο αυτό το κοριτσάκι με την ψυχή, που γοήτευσε όποιον σ' ολόκληρο τον πλανήτη διάβασε τα κείμενά της.

 

Το προσωπικό στοίχημα της Βάσιας Παναγοπούλου, η παράσταση «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», σε δική της μετάφραση - παραγωγή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, ξεκινάει αυτές τις μέρες στο θέατρο Χυτήριο, κάνοντας πράξη αυτό που έγραψε κάποτε η μικρή Φρανκ: «Θέλω να συνεχίσω να ζω, ακόμα και μετά που θα ’χω πεθάνει!».

Η διαδικασία της μετάφρασης του «Ημερολογίου», σε ποια συμπεράσματα σας οδήγησε;
Διαβάζοντας, «πλησίαζα» όλο και περισσότερο αυτό το κοριτσάκι με την ψυχή, που γοήτευσε όποιον σ' ολόκληρο τον πλανήτη διάβασε τα κείμενά της. Κάθε φορά που ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή, η ψυχή της Άννας «εξακολουθεί να υπάρχει και μετά το θάνατό της». Η διαφορετικότητα και οτιδήποτε αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση κι ο φασισμός παρουσιάζει ανησυχητική άνοδο. Μόνο η άγνοια της ιστορίας μπορεί να εξηγήσει - για μένα - την άνοδο φασιστοειδών παρατάξεων και απόψεων.

Το κορίτσι αυτό, που έζησε τη φρίκη, πίστευε πως οι άνθρωποι έχουν καλοσύνη στο βάθος της ψυχής τους. Εσείς το πιστεύετε;
Η ψυχή της Άννας Φρανκ, ήταν η καθαρή ψυχή μιας έφηβης που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο. Δεν υπάρχει έφηβος που παρακολουθώντας την παράσταση, δεν ταυτίζεται μαζί της. Θα ήθελα οι άνθρωποι να έχουν καλοσύνη στο βάθος της ψυχής τους, όμως, δυστυχώς αυτοί οι ίδιοι, είναι ικανοί για τα χειρότερα εγκλήματα. Συμβαίνει στη Γάζα, συμβαίνει όπου υπάρχει εστία πολέμου και χάνονται χιλιάδες Άννες, διαφορετικού χρώματος, θρησκείας, φυλής. Κι η Φρανκ μοιάζει τραγικά επίκαιρη.

Αν στο κοινό, βρεθεί τυχαία ένας φασίστας, πόσα λεπτά μπορεί ν' αντέξει;
Όσο μπορεί να αντέξει βλέποντας τις θηριωδίες του παράφρονα Χίτλερ, που οδήγησε εκατομμύρια στα κρεματόρια. Όσο μπορεί να αντέξει κανείς, με το γεγονός πως πριν από ένα χρόνο, χύθηκε στο Κερατσίνι το αίμα του Παύλου Φύσσα, επειδή ήταν κόντρα στα φασιστοειδή. Η σβάστικα δεν είναι σύμβολο για συζήτηση. Ο ναζιστικός χαιρετισμός, είναι ο χαιρετισμός του χειρότερου εγκληματία της ανθρωπότητας.

Έχετε αισθανθεί φόβο με το γεγονός της ύπαρξης τόσων θιασωτών του ολοκληρωτισμού το 2014;
Το μέλλον των παιδιών μας το υποθηκεύσαμε οικονομικά. Ελπίζω όχι και την ελπίδα τους. Οι καλλιτέχνες, από την πλευρά μας, μπορούμε να επέμβουμε. Χωρίς φόβο, χωρίς άλλοθι για τη μιζέρια και την ανέχειά μας. Το οφείλουμε στον κάθε μετανάστη που διώκεται, για «να καθαρίσει η γειτονιά», γιατί έτσι «καθάρισαν» και οι Ναζί τους ομοφυλόφυλους, τους ψυχικά ασθενείς, και όποιον θεωρούσαν ότι «μόλυνε» την «καθαρή φυλή».

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO