Η Σοφία Σπυράτου φέτος αναλαμβάνει να ζωντανέψει στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών του Κ.Β.Θ.Ε την ιστορία του Βασίλη Τσιτσάνη μέσα τις γυναίκες των τραγουδιών του. «Σερσέ λα φαμ» λοιπόν, όπως τραγουδούσε και ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός...
Τι είναι το «Σερσέ λα φαμ»; Ένα έργο-βιογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη;
Είναι έργο με αφορμή τις γυναίκες και το πώς τις ύμνησε μέσα από τα τραγούδια του. Ο ίδιος έλεγε: "Έχω γράψει 500 τραγούδια για τη γυναίκα, τις γυναίκες τις αγαπώ". Στην παράσταση αναφερόμαστε στη γυναίκα γενικά, ως πρόσωπο μέσα από την ιστορία του Τσιτσάνη και τα γεγονότα που σημάδεψαν το λαϊκό τραγούδι. Δεν επικεντρωνόμαστε στην Ιστορία της Ελλάδας, αλλά ο Τσιτσάνης έζησε σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο, σε μια κοινωνία που σπαρασσόταν από τον Εμφύλιο και την Κατοχή, κι εκεί κάπου μεταξύ μύθου και πραγματικότητας περνάνε όλα. Υπάρχουν πολλές γυναίκες στα τραγούδια του, εξωτικές γυναίκες, στο εξωτικό, ξέρετε, καταφεύγει το μυαλό του ανθρώπου σε δύσκολες εποχές για να ξεφύγει, αλλά υπάρχει και ο μύθος της Ελίζας, για την οποία έγραψε την «Αρχόντισσα», που νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό και σημαδιακό κομμάτι για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Τι σας γοητεύει στην προσωπικότητα του Βασίλη Τσιτσάνη;
Η παράσταση ήταν μια παραγγελία του Γιάννη Βούρου και του Γιώργου Λιάνη για το Κ.Β.Θ.Ε, γιατί το Γενάρη συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Τσιτσάνης ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα για το ελληνικό τραγούδι, αλλά και πολύ μυστηριώδης. Ήταν εσωστρεφής και κρυψίνους, δε μας έχει κληροδοτήσει μεγάλους έρωτες και γεγονότα από τη ζωή του... Είναι, θα λέγαμε, περισσότερο παρατηρητής της ζωής, καταγράφει όσα βλέπει. Κι έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στη μουσική. Ακόμα και ο Γούντυ Άλεν έχει χρησιμοποιήσει τραγούδια του στις ταινίες! Αλλά βλέπω ότι αφορά πολύ και τη νέα γενιά.
Ποιος ο ρόλος της μουσικής στην παράσταση;
Ακούγονται στην παράσταση 55 τραγούδια, αλλά θα μπορούσα να βάλω αλλά 150. Είναι Ήταν πολυγραφότατος, έγραψε τόσο πολλά τραγούδια … αλλά βλέπω ότι ο κόσμος τα ξέρει και τα τραγουδάει μαζί με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές μας, τον Δ. Μπάση, την Λ. Καλημέρη και τον Γ. Διονυσίου- αργότερα θα είναι μαζί μας και η Γ. Νέγκα.
Είναι διακριτοί οι ρόλοι των τραγουδιστών από τους ηθοποιούς στην παράσταση, το μουσικό μέρος το έχουν οι πρώτοι, όμως ο Λ. Κακούρης που ερμηνεύει έξοχα τον Τσιτσάνη σε σημείο που η κόρη και η εγγονή του συνθέτη όταν τον είδαν στην παράσταση να ριγήσουν από συγκίνηση, παίζει μπουζούκι ζωντανά.
Γιατί λοιπόν να δει κανείς το « Σερσέ λα φαμ»;
Γιατί θα διασκεδάσει, θα ψυχαγωγηθεί, τραγουδώντας, ακόμα και χορεύοντας, βλέποντας καλό θέατρο και ακούγοντας θαυμάσιες φωνές μαζί με ένα τριανταμελή θίασο που δίνει την ψυχή του πραγματικά,. Είναι ένα λαϊκό γλέντι αυτή η παράσταση.
Πώς βλέπετε σήμερα το θέατρο στην Ελλάδα;
Το θέατρο είναι μια προσωπική ιστορία και ένα προσωπικό στοίχημα του καθένα. Το κοινό πάντα ελκύεται από το θέατρο, γιατί έχει μέσα του το στοιχείο της συγκίνησης, της επικοινωνίας, αλλά και της συνάντησης. Σε δύσκολες εποχές περνάει δύσκολα, αλλά η δημιουργικότητα δε σταματάει. Είναι στο χέρι του κάθε καλλιτέχνη να συνεχίζει ακάθεκτος...
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ.
Α.Κ
Η παράσταση « Σερσέ λα φαμ» παρουσιάζεται στη Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από Τετάρτη έως Κυριακή.