Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ.
Ήταν το ’94 που η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανέβαζε στο θέατρό της το αγαπημένο μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας» - που ήταν και το κύκνειο άσμα της - και όπως έμαθα θα είναι η Ελληνική Θεαμάτων που θα το ανεβάσει μέσα στην σεζόν 2013-4, δηλαδή είκοσι χρόνια μετά, με την Ζέτα Μακρυπούλια στον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια υπερπαραγωγή που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Παλλάς.
Η πολυσχιδής Ζέτα που τον καιρό αυτό πρωταγωνιστεί στα «Βαφτίσια» του Νίκου Μουτσινά, καλείται τώρα να ερμηνεύσει την Μαρία, μια νεαρή και γεμάτη ζωντάνια κοπέλα που στην Αυστρία του ’30 έχει αποσυρθεί από τα εγκόσμια και βρίσκεται σε μοναστήρι όπου φιλοδοξεί να γίνει μοναχή. Το ανήσυχό της πνεύμα όμως δε φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μοναχικής ζωής. Όταν ο πλοίαρχος Γκεόργκ φον Τραπ γράφει στο μοναστήρι ζητώντας να του παρέχει μια από τις μοναχές ως γκουβερνάντα για τα επτά του άτακτα παιδιά, η μητέρα ηγουμένη αποφασίζει να στείλει τη Μαρία για να αναλάβει τη δουλειά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τη βοηθήσει να βρει το δρόμο της. Η σύζυγος του πλοιάρχου φον Τραπ έχει πεθάνει κι ο πλοίαρχος λείπει συχνά σε ταξίδι κι όταν βρίσκεται στο σπίτι συμπεριφέρεται στα παιδιά του όπως ακριβώς συμπεριφέρεται και στο πλήρωμα των πλοίων στα οποία δουλεύει. Τα ανυπάκουα παιδιά του πλοιάρχου έχουν καταφέρει να διώξουν τις προηγούμενες γκουβερνάντες που είχε προσλάβει ο πατέρας τους. Η υποδοχή που λαμβάνει η Μαρία όταν φτάνει στην οικία φον Τραπ είναι εχθρική, καθώς τα παιδιά σκαρφίζονται μια σειρά από τεχνάσματα για να την τρέψουν σε φυγή. Όμως η υπομονετική και γλυκιά Μαρία δεν το βάζει κάτω και καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια των παιδιών. Όταν ο πλοίαρχος επιστρέφει από ένα από τα ταξίδια του έχοντας στο πλάι του τη Βαρώνη Έλσα Σρέντερ την οποία ανακοινώνει ότι πρόκειται να παντρευτεί. Μετά την είδηση του επερχόμενου γάμου μεταξύ του πλοιάρχου και της Βαρώνης, η Μαρία διαπιστώνει ότι είναι ερωτευμένη μαζί του. Προκειμένου να αποδεσμευτεί από το πάθος που κρύβει για τον πλοίαρχο η Μαρία επιστρέφει στο μοναστήρι, τότε όμως κι ο πλοίαρχος διαπιστώνει ότι είναι ερωτευμένος μαζί της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η «Μελωδία» μας «έκλεψε»πρώτη φορά το ’65 στην κινηματογραφική της μορφή σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ με τη Τζούλι Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ στους πρώτους ρόλους.Το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ οπως και η ταινία βασίστηκαν με τη σειρά τους στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίας φον Τραπ The Story of the Trapp Family Singers και η προσαρμογή για τη μεγάλη οθόνη έγινε από τους Έρνεστ Λέμαν, Χάουαρντ Λίντσεϊ και Ράσελ Κράουζε. Μερικά από τα τραγούδια του μιούζικαλ όπως: Edelweiss, My Favorite Things, Climb Ev'ry Mountain, Do-Re-Mi, Sixteen Going on Seventeen, The Lonely Goatherd και The Sound of Music έχουν αντέξει το πέρασμα του χρόνου.
Όσο για το ανέβασμα στο «Παλλάς» μαγειρεύεται με πολύ προσοχή και με κύριο ζητούμενο να κλειστούν οι αξιότεροι συντελεστές για το καλύτερο αποτέλεσμα…