Μια ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία. Οι «Πέρσες» του Αισχύλου, η παράσταση που έστησε η σκηνοθέτιδα Βαρβάρα Δούκα και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Τεχεράνη, θα φιλοξενηθεί στο ρωμαικό Ωδείο του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.
Η τραγωδία «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Επίσης είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα. Πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα από τους Έλληνες. Η παράσταση που έστησε η σκηνοθέτιδα Βαρβάρα Δούκα πρωτοανέβηκε στην Τεχεράνη, τον Μάιο του 2011 με 14 Ιρανούς ηθοποιούς στο Διεθνές Φεστιβάλ ΙΙFUT στα φαρσί [Περσικά]. Η δεύτερη, «ελληνική» εκδοχή της παράστασης, ανέβηκε στην Αθήνα στο θέατρο «Εν Αθήναις» από τον Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο του 2012 αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές.
Το καλοκαίρι του 2014 η παράσταση θα ανέβει σε επιλεγμένους χώρους και Φεστιβαλικές διοργανώσεις με πρώτη στάση το υπέροχο χώρο του «Εκκλησιαστηρίου» στην Αρχαία Μεσσήνη. Έξι νέοι άντρες ηθοποιοί, 5 Έλληνες και ένας Ιρανός, υποδύονται διαδοχικά όλους τους ρόλους στο επικό έργο του Αισχύλου το ανέβασμα του οποίου στηρίζεται στην ιστορική μετάφραση του Παναγιώτη Μουλλά από την κλασσική παράσταση των «Περσών» του Κάρολου Κουν.
Το ιδιαίτερο αυτό πολιτιστικό γεγονός διοργανώνεται από το μη Κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Σωματείο «Νότιον Σήμα» γι’ αυτό και το εισιτήριο είναι απόλυτα προσιτό [5 ευρώ]. Η παράσταση θα αρχίσει στις 7.30 ακριβώς [η παρουσίασή της με φως ημέρας είναι μέρος της σκηνοθεσίας] και έχει διάρκεια μιας ώρας. Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει εντευκτήριο για καφέ και ξεκούραση προ της παράστασης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ
Σκηνοθεσία: ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Δραματουργία: ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ
Μουσική Επιμέλεια: ΜΑΚΗΣ ΦΑΡΟΣ
Σκηνογραφία- Κοστούμια: ΑΝΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑΝΑΚΗ
Φωτισμοί: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
Βοηθός Σκηνογράφου:ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΟΥΛΑΚΟΥ
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:
ΧΟΡΟΣ –ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Γιώργος Πέππας, Πέτρος Τσαπαλιάρης. Τον αγγελιοφόρο στα φαρσί ερμηνεύει ο Αράς Χαμεντιάν | ΑΤΟΣΣΑ –ΞΕΡΞΗΣ: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ
«Το έργο ενοποιείται σε έναν ατελείωτο εσωτερικό θρήνο πολέμου. Ο θρήνος πλέον στις μέρες μας δεν είναι εξωστρεφής. Μετά από τόσους πολέμους και τόσο αίμα στον κόσμο, έχει ενσωματωθεί η μοιραία πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Απλά ο χρόνος προχωρεί και γιατρεύει τις πληγές μέχρι να εμφανιστούν άλλες και η Ιστορία αποδεικνύεται ένα ατελείωτο και επαναλαμβανόμενο ονοματολόγιο πολέμων , όπως το θλιβερό συναξάρισμα των χαμένων αρχηγών του στρατού των Περσών που μπορεί να το ακούσεις και να το καταλάβεις και στα ελληνικά και στα φαρσί. Οι δύο γλώσσες μοιάζουν όπως μοιάζει ο όλεθρος του πολέμου, χιλιάδες χρόνια τώρα…. Ο Δαρείος δεν έρχεται ποτέ να ανακουφίσει τους γέροντες Πέρσες, που και εκείνοι με τη σειρά τους είχαν κάποτε πολεμήσει, γιατί όπως αποφαίνεται ο θρήνος τίποτα δε μας διδάσκει, και ο άνθρωπος παραμένει ανεπανόρθωτα ίδιος στην αυτοκαταστροφή.
Βαρβάρα Δούκα
Σάββατο 5 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα.
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα | Είσοδος: 5 ευρώ.
Πληροφορίες: 6936 613774