Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ)

Written by OnlyTheater. Category: VIDEO

Μια άναρχη Κυριακή, ακούγαμε μουσική στο youtube για ώρες. Αυτό που αποκολουθεί είναι το άναρχο συμπέρασμά μας. Εννοείται υπάρχει έδαφος και για προσθήκες. Εμείς πάντως, εκείνη την Κυριακή, περάσαμε καλά.

 

Μια άναρχη Κυριακή, ακούγαμε μουσική στο youtube για ώρες. Αυτό που αποκολουθεί είναι το άναρχο συμπέρασμά μας. Εννοείται υπάρχει έδαφος και για προσθήκες. Εμείς πάντως, εκείνη την Κυριακή, περάσαμε καλά.

 

"Το κύμα" γράφτηκε από τον Κ. Βήτα για την παράσταση "Καθαροί, πια" της Sarah Kane, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Το 1998 ο Κωνσταντίνος Β. γνώρισε την Sarah, ένα χρόνο πριν αυτοκτονήσει, και της το αφιέρωσε.

 

 

Η "Κυρά" ακούστηκε για πρώτη φορά (ως ορχηστρικό θέμα) το 1956 στην θεατρική παράσταση "Πλούτος" (του Αριστοφάνη) με το Θέατρο Τέχνης. Το τραγούδι με στίχους εμφανίζεται το 1963 στη μουσική παράσταση "Μαγική Πόλη", που ανέβηκε στο Θέατρο Παρκ με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Λεωνίδα Τριβιζά. Τα τραγούδια που ακούγονταν σ΄αυτήν μοιράζονταν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

 

 

Στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το 1948, ο Κάρολος Κουν και ο Μάνος Χατζιδάκις συνεργάζονται για το θεατρικό έργο "Λεωφορείο ο πόθος" του Τέννεση Ουίλλιαμς, με τη Μελίνα Μερκούρη ως Μπλανς Ντυμπουά να τραγουδάει το "Χάρτινο το φεγγαράκι" σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.

 

 

"Αγόρι μου που 'σαι μακριά", από το θεατρικό έργο "Γλυκειά Ίρμα", που ανέβασε ο θίασος Λαμπέτη στο θέατρο "Μπροντγουαίη", το 1972, σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Λ. Παπαδόπουλου.

 

 

"Ηθοποιός σημαίνει φως", από τη μουσική παράσταση "Οδός Ονείρων", που ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν, στις 14 Ιουνίου 1962, σε μουσική και στίχους Μάνου Χατζιδάκι.

 

 

Η Γειτονιά Των Αγγέλων ανέβηκε το 1963‐1964 στο θέατρο Μαρίκας Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Καμπανέλλη, μετά από την έκφραση επιθυμίας της Καρέζη προς τον Καμπανέλλη να της γράψει « το έργο της χρονιάς».
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στον ομώνυμο δίσκο αγαπήθηκε πολύ. Η μουσική μεταφέρει άθικτη μια λαϊκή ομορφιά,
μια νοσταλγία ασπρόμαυρου φιλμ, με το άρωμα του θεατρικού σανιδιού της δεκαετίας του ’60. «...Τα τραγούδια μου
και τώρα όπως και πάντα είναι τραγούδια της γειτονιάς και αν αυτή εδώ είναι γειτονιά των αγγέλων, τόσο το
καλύτερο για όλους μας» είχε πει χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης.

 

 

Τον Ιούνιο το 1973, Καζάκος και Καρέζη, ανέβασαν την παράσταση το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Ξυλούρης. Ήταν ένα έργο με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, που, αν και πέρασε από τη λογοκρισία, κατάφερε να γίνει σύμβολο κατά της χούντας. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Ιακ. Καμπανέλλη και η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

 

 

"Τυχερό αστέρι" σε μουσική Κων. Βήτα για την παράσταση "2" του Δημ. Παπαϊωάννου. "Το έγραψα για τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου το 1999. Το εμπνεύστηκα μέσα σε ένα ταξί διασχίζοντας την Πανεπιστημίου και το έγραψα πάνω σε ένα κουτί τσιγάρα. Την επόμενη μέρα το είχα έτοιμο, γιατί το ήθελε ο σκηνοθέτης".

 

 

«Morning song», σε μουσική του Κων. Βήτα για το "ΜΕΣΑ" του Δ. Παπαϊωάννου.

 

 

"Sitting There" σε μουσική Δημ. Καμαρωτού, από την παράσταση  "Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Η τρίτη Μνήμη", σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού.

 

 

Το 1948, στο Θέατρο Τέχνης, θα ακουστούν, για πρώτη φορά, τα τραγούδια που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις με αφορμή έναν ποιητή, το Νίκο Γκάτσο, κι ένα έργο: Τον "Ματωμένο γάμο" του Λόρκα.

 

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει τα τραγούδια για το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1959 από το Νέο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου.

 

 

«Χάθηκα μέσα στη ζωή μου», από την παράσταση «Διαμάντια και Μπλουζ» (1990 - 1991) της Λ. Αναγνωστάκη. Το τραγούδι γράφτηκε ειδικά για τη φωνή της Τζένης Καρέζη.

 

 

Χ.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO