Μια άναρχη Κυριακή, ακούγαμε μουσική στο youtube για ώρες. Αυτό που αποκολουθεί είναι το άναρχο συμπέρασμά μας. Εννοείται υπάρχει έδαφος και για προσθήκες. Εμείς πάντως, εκείνη την Κυριακή, περάσαμε καλά.
"Το κύμα" γράφτηκε από τον Κ. Βήτα για την παράσταση "Καθαροί, πια" της Sarah Kane, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Το 1998 ο Κωνσταντίνος Β. γνώρισε την Sarah, ένα χρόνο πριν αυτοκτονήσει, και της το αφιέρωσε.
Η "Κυρά" ακούστηκε για πρώτη φορά (ως ορχηστρικό θέμα) το 1956 στην θεατρική παράσταση "Πλούτος" (του Αριστοφάνη) με το Θέατρο Τέχνης. Το τραγούδι με στίχους εμφανίζεται το 1963 στη μουσική παράσταση "Μαγική Πόλη", που ανέβηκε στο Θέατρο Παρκ με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Λεωνίδα Τριβιζά. Τα τραγούδια που ακούγονταν σ΄αυτήν μοιράζονταν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το 1948, ο Κάρολος Κουν και ο Μάνος Χατζιδάκις συνεργάζονται για το θεατρικό έργο "Λεωφορείο ο πόθος" του Τέννεση Ουίλλιαμς, με τη Μελίνα Μερκούρη ως Μπλανς Ντυμπουά να τραγουδάει το "Χάρτινο το φεγγαράκι" σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.
"Αγόρι μου που 'σαι μακριά", από το θεατρικό έργο "Γλυκειά Ίρμα", που ανέβασε ο θίασος Λαμπέτη στο θέατρο "Μπροντγουαίη", το 1972, σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Λ. Παπαδόπουλου.
"Ηθοποιός σημαίνει φως", από τη μουσική παράσταση "Οδός Ονείρων", που ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν, στις 14 Ιουνίου 1962, σε μουσική και στίχους Μάνου Χατζιδάκι.
Η Γειτονιά Των Αγγέλων ανέβηκε το 1963‐1964 στο θέατρο Μαρίκας Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Καμπανέλλη, μετά από την έκφραση επιθυμίας της Καρέζη προς τον Καμπανέλλη να της γράψει « το έργο της χρονιάς».
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στον ομώνυμο δίσκο αγαπήθηκε πολύ. Η μουσική μεταφέρει άθικτη μια λαϊκή ομορφιά,
μια νοσταλγία ασπρόμαυρου φιλμ, με το άρωμα του θεατρικού σανιδιού της δεκαετίας του ’60. «...Τα τραγούδια μου
και τώρα όπως και πάντα είναι τραγούδια της γειτονιάς και αν αυτή εδώ είναι γειτονιά των αγγέλων, τόσο το
καλύτερο για όλους μας» είχε πει χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τον Ιούνιο το 1973, Καζάκος και Καρέζη, ανέβασαν την παράσταση το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Ξυλούρης. Ήταν ένα έργο με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, που, αν και πέρασε από τη λογοκρισία, κατάφερε να γίνει σύμβολο κατά της χούντας. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Ιακ. Καμπανέλλη και η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.
"Τυχερό αστέρι" σε μουσική Κων. Βήτα για την παράσταση "2" του Δημ. Παπαϊωάννου. "Το έγραψα για τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου το 1999. Το εμπνεύστηκα μέσα σε ένα ταξί διασχίζοντας την Πανεπιστημίου και το έγραψα πάνω σε ένα κουτί τσιγάρα. Την επόμενη μέρα το είχα έτοιμο, γιατί το ήθελε ο σκηνοθέτης".
«Morning song», σε μουσική του Κων. Βήτα για το "ΜΕΣΑ" του Δ. Παπαϊωάννου.
"Sitting There" σε μουσική Δημ. Καμαρωτού, από την παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Η τρίτη Μνήμη", σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού.
Το 1948, στο Θέατρο Τέχνης, θα ακουστούν, για πρώτη φορά, τα τραγούδια που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις με αφορμή έναν ποιητή, το Νίκο Γκάτσο, κι ένα έργο: Τον "Ματωμένο γάμο" του Λόρκα.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει τα τραγούδια για το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1959 από το Νέο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου.
«Χάθηκα μέσα στη ζωή μου», από την παράσταση «Διαμάντια και Μπλουζ» (1990 - 1991) της Λ. Αναγνωστάκη. Το τραγούδι γράφτηκε ειδικά για τη φωνή της Τζένης Καρέζη.
Χ.