Ο Ορέστης Μακρής γεννήθηκε το 1898, στις 30 Σεπτεμβρίου. Από τους ανθρώπους που πίστευα, παλιά, ότι γεννήθηκαν με τη μορφή που τους γνώρισα και παρέμειναν έτσι. Ούτε παιδιά, ούτε έφηβοι, ούτε τριαντάρηδες. Μόνο ψιλόλιγνοι, περήφανοι μεσήλικες με κοιλίτσα και μαλλιά ελάχιστα. Φορώντας μόνο ανοιχτόχρωμα κοστούμια, καπέλο κλασικό και ρολογάκι που τοποθετούσαν στη μέσα, αριστερή τσέπη.
Δύο ωραίες ιστορίες
Το 1955 απέδωσε τόσο αληθινά τον χαρακτήρα του μισητού ιδιοκτήτη που έγινε αποδέκτης ευτράπελου επεισοδίου σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας θεωρούμενος ως πραγματικός ιδιοκτήτης.
Έγραψε ιστορία στο θέατρο το 1959, όταν ήρθαν στην Αθήνα τα μπαλέτα Μπολσόι για παραστάσεις στο Ηρώδειο. Ο Μακρής εργαζόταν τότε στο Περοκέ και για να σατιρίσει το διάσημο χορευτικό σχήμα, έστησε τη δική του χορογραφία με θέμα την «Λίμνη των κύκνων». Οι μπαλαρίνες κύκνοι όμως ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Σταύρος Παράβας, Όσο για το ρόλο της πριμαντόνας που δεν ήταν άλλος από έναν τεράστιο και αλλοπρόσαλλο φτερωτό κύκνο, τον είχε κρατήσει για τον εαυτό του, ξεσηκώνοντας και πάλι το κοινό.
Αλήθεια: Κάθε ταινία του Ορέστη Μακρή θεωρείται μια ξεχωριστή δημιουργία ρόλου που σήμερα αποτελούν όλοι πρότυπα θεατρικής μελέτης του είδους τους.
Χρύσα Φ.
(*Την ιστορία με τα Μπαλέτα τη διάβασα στη Μηχανή του Χρόνου)