Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου η πρώτη συνάντηση των δέκα ομάδων που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα της «Ανοιχτής Πλατφόρμας» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου. Η Ανοιχτή Πλατφόρμα είναι ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη των νέων δυνάμεων, των σχημάτων και των δημιουργών. Μια πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου προκειμένου να δώσει ένα βήμα έκφρασης στους νέους καλλιτέχνες, την ευκαιρία σε νέα σχήματα να δοκιμαστούν, σε δυναμικές προτάσεις να παρουσιαστούν επί σκηνής.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης καλωσόρισε τους νέους σημειώνοντας: «Οι νέες θεατρικές δυνάμεις του τόπου μας πρέπει να βρουν τη θέση και το δικαίωμα που τους αξίζει. Να μπορούν να αρθρώνουν δηλαδή λόγο ανυπότακτο, αντισυστημικό που να εμφορείται από την ευλογία και το δικαίωμα της νιότης. Δυστυχώς, οι νέοι δημιουργοί βρίσκονται στην πλειοψηφία τους έξω από την οπτική του κράτους. Αγνοημένοι, άρα απαξιωμένοι αναζητούν στέγη, υλικοτεχνική υποδομή και όλα εκείνα τα μέσα με τα οποία μπορούν να πραγματώσουν τα θεατρικά τους όνειρα. Έχοντας συνείδηση αυτής της ανάγκης θεσμοθετούμε την Ανοιχτή Πλατφόρμα που είναι στην ουσία ένα βήμα των νέων δημιουργών.
Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος από τις 17 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου στόχο έχουν εάν διαθέτουν την αρτιότητα και τη δυναμική να ενταχτούν ακόμη και στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου. Η Ανοιχτή Πλατφόρμα θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου».
Το Εθνικό Θέατρο προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες έως 35 ετών τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους όχι μόνο διαθέτοντας τον χώρο παρουσίασης, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζοντάς τους άρτιες επαγγελματικές συνθήκες, προσφέροντας το τεχνικό και διοικητικό του προσωπικό, αλλά και ανοίγοντας το βεστιάριο, τις αποθήκες και το φροντιστηριακό του υλικό.
Αναλυτικά οι δέκα ομάδες της Ανοιχτής Πλατφόρμας:
1. Μονάδα μέτρησης πόνου σε κείμενα του Ιωάννη Κονδυλάκη και του Μιχαήλ Μητσάκη. Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πανάγου.
2. Γερτρούδη, Γιαλμάρ Σόντεμπεργκ. Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη. Ομάδα Τandem.
3. Η απειλή, Άρτεμις Μουστακλίδου. Σκηνοθεσία: Όλγα Σπυροπούλου. Ομάδα Lapsus.
4. Σατωβριάνδου και Γ’ Σεπτεμβρίου, Γιάννης Κωνσταντινίδης. Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης – Δήμητρα Τάμπαση. Ομάδα Direct(or)Cult.
5. Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση, B.M. Koltes.Σκηνοθεσία: Αντώνης Μάρος. Ομάδα Plastic Theater.
6. Το ρολόι, Μενέλαος Λουντέμης. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μπιμπής. Ομάδα Sui Generis.
7. Αυτό που η θάλασσα επιστρέφει,Obeida Benavides.Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Αμαραντίδη. Ομάδα Homo Ludens.
8. Tutuguri του Αρτώ. Σκηνοθεσία: Aντωνία Βασιλάκου. Ομάδα Illustrations Confuses.
9. Ο Χρυσός Σκαραβαίος, Έντγκαρ Άλαν Πόε. Σκηνοθεσία : Ειρήνη Γεωργαλάκη , Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.
10. Anti-gone, Σοφοκλή. Περφόρμανς: Τατού Δέδε. Δεκαπεντάλεπτη δράση.