Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών η εξαγγελθείσα συνάντηση των δημιουργών του Θεάτρου που είχε σαν θέμα την αντιμετώπιση των επίκαιρων προβλημάτων που αφορούν το παρόν και μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. καθώς και την τύχη των επιχορηγήσεων του Ελεύθερου Θεάτρου.
Την συνάντηση συντόνισαν ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ. κύριος Χάρης Παπαδόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας κύριος Γιάννης Μόρτζος.
Παρευρέθησαν και παρενέβησαν στον διάλογο και εκπρόσωποι του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράσανε τις αγωνίες, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους καθώς επίσης κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις.
Οι κυριότερες παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στα εξής σημεία:
-Ο Πολιτισμός σήμερα στην Ελλάδα έχει υποπέσει σε ανυποληψία από την Πολιτεία και πρέπει να επιδιωχθεί να αναγνωριστεί ο ρόλος, η προσφορά του και η προτεραιότητά του.
-Να διεκδικηθεί ένας καινούριος Νόμος Πλαίσιο που να διαπραγματεύεται συνολικά τις λειτουργικές ανάγκες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
-Να μην καταργηθεί κανένα από τα εναπομείναντα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ούτε να υποβαθμιστούν σε δημοτικά θέατρα.
-Να αναλάβουν οι δήμαρχοι των πόλεων που διαθέτουν ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να ενισχύσουν τον ρόλο τους και να δηλώσουν ότι είναι υποστηρικτές του θεσμού αυτού. Προς τούτο θα σταλεί επιστολή εκ μέρους της Ε.Ε.Σ. που θα τους θέτει προ των ευθυνών τους.
-Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των καλλιτεχνικών διευθυντών των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και να υποχωρήσουν οι εξουσίες των δημάρχων.
-Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές να συνεργάζονται απευθείας με το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι με τις απρόσωπες υπηρεσίες των Περιφερειών.
-Να ενωθεί ο χώρος (φορείς και σωματεία) για να υπάρξει μια ενιαία και ισχυρή φωνή στην διεκδίκηση των λύσεων.
-Να καταλήξει ο χώρος σε ξεκάθαρα αιτήματα ώστε να μπορέσει να πείσει και να υποχρεώσει σε λύσεις.
-Το Υπ. Πολιτισμού να αναζητήσει σε ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ) την χρηματοδότηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπως έγινε πολλές φορές μέχρι τώρα.
-Να προχωρήσει ο χώρος σε αυτογνωσία και σύγκλιση και να παραμεριστούν οι προσωπικές γκρίνιες και μικροσυμφέροντα.
-Να ανοίξει πάλι η Εργατική Εστία και να ξαναρχίσει η επιδότηση των εισιτηρίων έστω και σε μικρότερη ποσότητα. Να λειτουργήσει δε, με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια.
-Να δοθεί προτεραιότητα και ιδιαίτερη φροντίδα στους νέους δημιουργούς.
-Να μελετήσει ο χώρος πετυχημένα μοντέλα ενίσχυσης του Θεάτρου, των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών (Σκανδιναβία κ.λ.π.).
-Να συνεργάζονται τα σωματεία μεταξύ τους ώστε να υπάρχει ειλικρινής πληροφόρηση των μελών τους όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον Πολιτισμό και τις δυνατότητες που προσφέρουν στους δημιουργούς.
-Να επιδιωχθεί άμεση λύση προβλημάτων όπως:
α) Να μην επιβάλλονται χαράτσια στα Θέατρα
β) Να καταργηθούν οι φόροι επιτηδεύματος στα μπλοκάκια
γ) Να υπάρχει κοινωνικό τιμολόγιο στην ΔΕΗ στα Θέατρα.
Τέλος, οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι πρέπει να επιδιωχθεί η δημιουργία ενός Θεσμικού Πλαισίου που θα εξετάζει και θα δίνει λύσεις σε όλα τα επίκαιρα και χρόνια προβλήματα.
Υπερθεματίστηκε δε από όλους η ανάγκη συσπείρωσης φορέων, σωματείων και προσώπων σε μια ενιαία φωνή και με κατασταλαγμένα αιτήματα που θα ζωντανέψουν τον χώρο του Ελληνικού Θεάτρου.
Γι’ αυτό αποφασίστηκε να ακολουθήσει και επόμενη συνάντηση ώστε να αποκρυσταλλωθούν οι απόψεις και οι προτάσεις και να δημιουργηθούν Ομάδες Εργασίας που θα διαμορφώσουν κείμενο θέσεων και θα αναλάβουν τον διάλογο με το Υπ. Πολιτισμού.
Η Διοίκηση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών δια του Προέδρου της Χάρη Παπαδόπουλου πρότεινε την διοργάνωση ανοιχτής ημερίδας για τα θέματα του Θεάτρου υπό την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού.
Πριν από όλα αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση μεταξύ όλων των σωματείων και φορέων καθώς και με τους συγγραφείς.