Ο ιστορικός
Μιγκέλ Καμπαλέρο Πέρεθ από τη Γρανάδα, ανοίγει τα χαρτιά στην υπόθεση της εκτέλεσης του σπουδαιότερου Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Με το βιβλίο του «Οι τελευταίες 13 ώρες του Γκαρθία Λόρκα», φέρνει νέα ανατριχιαστικά στοιχεία τόσο για τον τόπο εκτέλεσης και ταφής, όσο και για τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος που αντιμετώπισε ο Λόρκα. Η εντολή για την εκτέλεση του Λόρκα δόθηκε από το καθεστώς Φράνκο, στις αρχές του ισπανικού εμφυλίου.
Ο Πέρεθ αφιέρωσε τρία ολόκληρα χρόνια μελετώντας αρχεία της αστυνομίας και του στρατού. Προσπάθησε να καταλάβει και να αναδείξει τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες 13 ώρες της ζωής του Λόρκα. Όπως ισχυρίζεται, ύστερα από εξονυχιστική έρευνα, ανακάλυψε την ταυτότητα των έξι από τους δώδεκα αστυνομικούς και εθελοντές του εκτελεστικού αποσπάσματος, καθώς και τριών ακόμα κρατουμένων. Ακόμα, έχει βρει το ακριβές σημείο εκτέλεσης και ταφής του ποιητή.
Δεξιοί πολιτικοί, επιχειρηματικοί αντίπαλοί του, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, ακόμα και ορισμένοι από το συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον του πατέρα του, κρύβονται πίσω από την δολοφονία. Αρχική πρόθεση για την έρευνα του ιστορικού Καμπαλέρο Πέρεθ, ήταν η επιβεβαίωση των αρχικών πληροφοριών που είχε συγκεντρώσει το 1960 ο ισπανός δημοσιογράφος Εντουάρντο Μολίνα Φαχάρδο, μέλος της ακροδεξιάς Φάλαγγας του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο.
Ύστερα από την αποτυχημένη ανασκαφή για την εύρεση της ακριβής τοποθεσίας όπου είναι θαμμένος ο Λόρκα, το νέο σημείο βρίσκεται στην ύπαιθρο, αρκετά μακριά από τα γύρω χωριά. «Αυτό που ήθελαν οι στρατιώτες, ήταν να μην κινήσουν υποψίες. Στα σκοτεινά, σε ένα μέρος προσβάσιμο με αυτοκίνητο, με τους προβολείς των οχημάτων, πραγματοποίησαν την εκτέλεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέρεθ. Τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος πήραν 500 πεσέτες έκαστος παρόλο που όπως προσθέτει ο ιστορικός, «ορισμένοι, εθελοντές και αστυνομικοί, δεν είχαν επιλογή. Θα τους εκτελούσαν αν δεν το έκαναν. Δεν είχαν, δε, ιδέα ποιος ήταν ο Λόρκα».
Δύο ονόματα από τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από το θάνατο του Λόρκα, έχουν γίνει ήδη γνωστά. Πρόκειται για τον διοικητή του αποσπάσματος, τον 53χρονο Μαριάνο Αχένιο, και τον εθελοντή Αντόνιο Μπεναβίδες. Ο δεύτερος ήταν συγγενής της πρώτης συζύγου του πατέρα του Λόρκα και προερχόταν από τη δεξιά οικογένεια των Ρολδάν, πολιτικών αντιπάλων της οικογένειας του πατέρα του Λόρκα.
ΠΗΓΗ tvxs