Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΓΙΑ 2: ΜΙΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΤΗΣ Ν.ΝΙΚΟΛΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΛΩΝ Μ.Μ.Ε.

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΓΙΑ 2


Επισκεφθήκαμε το θέατρο “Mελίνα Μερκούρη”, στα πλαίσια των “Θεατρικών Συναντήσεων 2014”, για να παρακολουθήσουμε το κλασικό έργο (έτσι νομίζαμε τουλάχιστον) του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ , “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο” και περιγράφουμε παρακάτω τι ακριβώς είδαμε τελικά…
          Σύμφωνα με το δελτίο τύπου… οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές του έργου επιστρέφουν σαν φαντάσματα στην εποχή μας. Ο χρόνος παγώνει για μια στιγμή και τα δύο μοναχικά φαντάσματα έρχονται σαν μια έκρηξη, σαν δύο εφήμερα πεφταστέρια που σε λίγο θα σβήσουν. Έρχονται για να ξαναζωντανέψουν μέσα από το δικό τους πια πρίσμα την ιστορία τους, την πιο ξακουστή ιστορία έρωτα και θανάτου στον κόσμο. Ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και ντύνονται με όλους τους ρόλους του έργου προκειμένου να μας μεταφέρουν τα πάθη και τα παθήματα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
          O σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Γάκης (τιμήθηκε με το βραβείο "Δημήτρης Χορν" για την ερμηνεία του στην Κατσαρίδα), σε συνεργασία με τους δύο πρωταγωνιστές, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνο Μπιμπή κατάφεραν να αλλάξουν κυριολεκτικά τα φώτα στο σαιξπηρικό έργο. Ποτέ δεν φανταζόμασταν το πόσο πολύ θα μπορούσαμε να γελάσουμε σε αυτό το πασίγνωστο ερωτικό δράμα! Κωμικότητα, νοσταλγία, συγκίνηση και ταλέντο διαμόρφωσαν αυτό το καταπληκτικό θεατρικό αποτέλεσμα!
          Συγκεκριμένα οι δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί όργωσαν κυριολεκτικά τη σκηνή ερμηνεύοντας 16 ρόλους με λόγο, χορό, τραγούδι, μίμηση. Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και από τους δύο καταφέρνοντας μέσα σε δευτερόλεπτα κυριολεκτικά να εναλλάσσουν τους ρόλους τους με τη προσθήκη ενός καπέλου, μιας μπλούζας, μιας σκάλας. Ολόκληρη η ερμηνεία στηρίχτηκε σε αυτούς δημιουργώντας οι ίδιοι το σκηνικό, τον εκάστοτε χαρακτήρα και τη διαφορετική κατάσταση που διαδραματιζόταν την κάθε στιγμή. Αστείρευτο κέφι, χιούμορ και ενέργεια! Μια μοντέρνα, πρωτότυπη ερμηνεία προσθέτοντας μέσα σε αυτήν και κομμάτια του κλασικού λόγου του έργου κρατώντας ανέπαφο τον ρομαντισμό της ιστορίας. Στη σκηνή μαζί με τους ηθοποιούς ο 'Ακης Φιλιός ξετυλίγοντας ζωντανά τις μελωδίες της παράστασης βοηθώντας τους ηθοποιούς στο σκέλος των τραγουδιών αλλά και συμμετέχοντας σε αυτήν μέσα από ευφυή και χιουμοριστικά πειράγματα με τους πρωταγωνιστές. Εξαιρετική προσπάθεια από τη νέα γενιά καλλιτεχνών που σέβεται και τιμά τις βάσεις του θεάτρου αλλά βάζει τη δικιά της πινελιά κατορθώνοντας να κάνει αυτό που πρέπει. Να εξελίξει και να εξελιχθεί..
          Η σκηνοθεσία όπως αναφέραμε και παραπάνω συνεργασία και των τριών συντελεστών της συγκεκριμένης θεατρικής δημιουργίας η οποία βασίστηκε αποκλειστικά στις καλλιτεχνικές δυνατότητες των ερμηνευτών της. Ένα άδειο σκηνικό που γέμιζε μόνο με αυτούς και με μικρές προσθήκες αντικειμένων που βοηθούσαν την αναπαράσταση των διαφορετικών χαρακτήρων. Να πούμε την αλήθεια το μεγαλύτερο ατού αυτής της σκηνοθεσίας ήταν η θεατρική πολυμορφία της Αθηνάς Μουστάκα και του Κωνσταντίνου Μπίμπη. Μπορούσαν και έκαναν τα πάντα με απόλυτη επιτυχία. Ασταμάτητα χωρίς κανένα διάλειμμα. Η προσθήκη ζωντανής μουσικής πάνω στην σκηνή όμορφη σκηνοθετική επιμέλεια εντείνοντας συναισθήματα και αυξάνοντας τη συγκίνηση που προκαλεί το μεγαλείο και η διαχρονικότητα του έρωτα… Και στο τότε και στο τώρα και για πάντα… Σύγχρονη, καθαρή και με υψηλή αισθητική η σκηνοθετική καθοδήγηση του έργου!
Καταλήγοντας:

          Μια παράσταση δημιούργημα νέων θεατρικών μυαλών με μεράκι και ταλέντο αποδίδοντας ερμηνεία και σκηνοθεσία με κωμικά μοντέρνα στοιχεία χωρίς να εξαφανίζουν τη συναισθηματική εσωτερικότητα του έργου κρατώντας μια εξαιρετική ισορροπία. Άραγε πόσους σύγχρονους Ρωμαίους και Ιουλιέτες προσπερνάμε καθημερινά στον δρόμο; Ίσως και εσύ να είσαι ένας από αυτούς…

Βαθμολογία
7 στα 10

Παίζουν: Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιµπής.
Live µουσική: Άκης Φιλιός.
Συντελεστές: Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης.
Σκηνικά - κοστούµια: Έλλη Λιδωρικιώτη.
Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης, Κώστας Λώλος, Άκης Φιλιός.
Φωτισµοί: Σάκης Μπιρµπίλης.
Βοηθός σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη.
Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου.
Παραγωγή: Θέατρο 104.
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνστ. Μπιµπής.
Διάρκεια: 85΄ (χωρίς διάλειµµα)

ΠΗΓΗ:.kulturosupa.gr

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO