Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"ΓΕΓΟΝΟΤΑ". ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΒΗΣ ΜΑΤΣΑΚΙΔΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ.ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕΒΗΣ ΜΑΤΣΑΚΙΔΟΥ

 

Σημαντικό γεγονότος  της θεατρικής σεζόν που διανύουμε αποτελεί η παράσταση Γεγονότα. Το έργο γραμμένο από τον  Σκωτσέζο David Greig  το 2013, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μικρό Γκλόρια σε σκηνοθεσία του Αντώνη Γαλέου  και αποτελεί  την τέλεια «αφορμή» για τον εγκαινιασμό  αυτής της θεατρικής σκηνής  στην καρδιάς της πόλης.

Το έργο, άγνωστο στους περισσότερους  στην Ελλάδα, αναγνωρισμένο  και διακεκριμένο όμως  από κριτικούς και κοινό στο εξωτερικό, γράφτηκε με αφορμή το μακελειό που προκάλεσε το Νοέμβρη του 2011 στη Νορβηγία ο Anders Breivik, σκοτώνοντας 79 ανθρώπους.  Τα θέματά του σύγχρονα και αιώνια. Το καλό, το κακό και ο άνθρωπος ανάμεσά τους που κινείται ακροβατώντας στην τέλεια αρμονία και στο καθαρό χάος. 

Τα Γεγονότα  είναι ένα κείμενο που επιχειρεί να μας παρουσιάσει τη βία και τη βιαιότητα του ανθρώπινου κόσμου,  χωρίς όμως  να απεικονίζονται σε κανένα του σημείο. Η Κλερ  (Θεοδώρα Τζήμου) είναι μια ομοφυλόφιλη ιερέας  και επικεφαλής μιας χορωδίας, τα μέλη της οποίας πέφτουν θύματα μαζικής δολοφονίας. Η ίδια παραμένει ζωντανή σχεδόν από λάθος και προσπαθεί  να καταλάβει πώς αυτό το αποτρόπαιο συμβάν  είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης ενέργειας.  Καθ’ όλη τη διάρκεια η μουσική τη συνοδεύει.

Η χορωδία , παρούσα μονίμως, συνομιλεί μαζί της ή τραγουδά τις σκέψεις της ή γίνεται η φωνή όλων.  Απέναντι της το «κακό», που ενσαρκώνει  ο Πάνος Βλάχος,
Σύγχρονο έργο, ταυτοχρόνως,  ολοκληρωμένο ως προς τη θεατρική του δομή. Μοιάζει να κατευθύνει τη σκηνική του αναπαράσταση  και να ορίζει από μόνο του τις σκηνοθετικές γραμμές τις οποίες ο Αντώνης Γαλέος (που υπογράφει εκτός από τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση) διαχειρίζεται  με τρόπο σωστό. Τοποθετεί  τους θεατές γύρω από τη δράση και με απλά, καθόλου επιτηδευμένα μέσα, δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρά, προσκαλώντας  τους θεατές να την παρακολουθήσουν. Σε αυτό συντελεί και η πρωτότυπη μουσική του Μίμη Νικολόπουλου και η χορωδία υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Καραβίτη.
Η Θεοδώρα Τζήμου ως Κλερ, δεν μας προκαλεί εντύπωση. Είναι σωστή και υπέροχη. Συγχρόνως, ο ρόλος του Πάνου Βλάχου, χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές και μεταμορφώσεις και ο ίδιος  μας εκπλήσσει ευχάριστα .
Τα Γεγονότα είναι μια ολοκληρωμένη παράσταση που  μιλά για το αδιανόητο και την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπινου γένους να το ορίσει .  Είναι λοιπόν θέατρο καθαρό  που απευθύνεται σε  όλους. Στους δυνατούς και στους αδύναμους μιας κοινωνίας  που φέρει τραύματα και όμως μοιάζει να επιβιώνει.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO