Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ ΕΙΔΕ ΤΟ ''ΕΙΣΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ'' ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΕΙ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα

 

Στην οδό Πειραιώς, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 9.30, το νέο έργο που ανέβασε ο Πειραιώτης, συμπατριώτης μου, Γιάννης Σκουρλέτης. Πηγαίνετε να θαυμάσετε το ελληνικό πνεύμα του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου. Μη σας πειράξει που  η ιστορία εξελίσσεται σ’ ένα κοτέτσι. Τιμής ένεκεν, αυτό μας έμεινε. Όπως τα ψεύτικα κοσμήματα, της Άννας Κομνηνής, αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, που περιγράφει ο ποιητής Καβάφης.  Ο Πειραιώτης  Στράτος Τζώρτζογλου, στον καλύτερο ρόλο της ζωής του, μες στα χώματα και την σκόνη, μιλά με ρούχα που παραπέμπουν στο τίποτα. Η Πυθία μπροστά του, γίνεται φίλη.  Η σχέση με την μητέρα του. Οι εφιάλτες του περνούν από μπροστά του. Κραυγάζει. Μοιάζει με ήρωα του Ευριπίδη, αν και η αλήθεια του, είναι του Αισχύλου.
Μια γυναίκα, η έξοχη Λένα Δροσάκη, περιφέρεται στο κενό και περιγράφει μαγικά την περιφορά του επιταφίου. Τις επιθυμίες της.
Ο Ιούλιος Τζιάτας το άλλο πρόσωπο, του τριγώνου, περίφημος ηθοποιός, μας εκπλήσσει. Άλλοτε αθλητής. Άλλοτε Χριστός. Εσταυρωμένος. Κλαίει. Γελά. Τραγουδά. Αθλητής του τίποτα. Ήρωας σε έργο του Τσαρούχη, σε στίχο του Καβάφη. 
Κάποια στιγμή καταγράφεται η Ομόνοια, του 1970-80. Όλα ρημαδιό. Δεν υπάρχει τίποτα πια. Δυο τρία, ίσως! 
Ομίχλη –  θάνατος μέσα και έξω τους τυλίγει. Ομίχλη – θάνατος της Θεσσαλονίκης, η πατρίδα του συγγραφέα, Γιώργου Ιωάννου, που την κόβεις με το μαχαίρι για να περπατήσεις. Να μιλήσεις.
Θα πάω να το ξαναδώ. Δεν το χόρτασα. Ζωντανό θέατρο, Living Theater, όπως του μεγάλου καλλιτέχνη του θεάτρου Τζούλιαν Μπέκ, μου θύμισαν∙ με σπάνια ελληνική πατέντα.
Η έξοχη μουσική και τα τραγούδια του Κώστα Δαλακούρα συμπληρώνουν όσα διαδραματίζονται για 90΄ μπροστά μας.

Γιώργος Χρονάς

Comments   

 
gz
+1 #1 Είσαι σκοπόςgz 2013-01-28 16:13
Να πάτε να το δείτε!Ο Τζώρτζογλου είναι απλά απίστευτος. Εκπληκτικό ταλέντο!Θα το απολαύσετε
 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO